Για κρουασάν και κράφιν στο "Holy Llama", το πρώτο vegan bakery της Αθήνας

Γιατί ο βιγκανισμός μπορεί να είναι νόστιμος!

Holy Llama

Η αυστηρή χορτοφαγία τα τελευταία χρόνια έχει εξελιχθεί σε μία από τις πιο ανερχόμενες τάσεις των τελευταίων ετών όμως για κάποιους δεν είναι απλά τάση αλλά στάση ζωής. Σε αυτή την κατηγορία ανήκουν η Κελλίνα Δημητριάδη και η Εριέττα Κούρκουλου που ως εν δυνάμει vegan αποφάσισαν να ανοίξουν το πρώτο vegan bakery της Αθήνας που φυσικά δεν απευθύνεται μόνο σε vegan. 

Holy Llama
Σάντουιτς και vegan scrambled eggs 

Το βρήκαμε σε στενό κρυμμένο λίγα μόλις μέτρα από την πλατεία Υμηττού, είναι μικροκαμωμένο και προσφέρει προϊόντα βιενουαζερί που επιμελείται ο ζαχαροπλάστης Αλέξ Παβλώβ και όμορφα μοστράρονται σε μία μικρή βιτρίνα, έτοιμα να τα πάρεις επί τόπου μαζί με έναν καλοφτιαγμένο vegan cappuccino. Ωραίος τρόπος να ξεκινήσει η μέρα ακόμα και για κάποιον που δεν είναι vegan. Στο βάθος, μια μεγάλη τζαμαρία που επιτρέπει διακριτικές κλεφτές ματιές στο παρασκευαστήριο που οι φούρνοι και τα ζυμωτήρια δουλεύουν φουλ. "Θέλαμε να στήσουμε ένα vegan bakery με αποκλειστικά προϊόντα βιενουαζερί. Είναι ένα κομμάτι με υψηλό βαθμό δυσκολίας που απαιτεί ιδιαίτερη τεχνογνωσία και εξοπλισμό. Ουσιαστικά η ιδέα στηρίχτηκε σε αυτό που θεωρήσαμε ότι λείπει από εμάς που είμαστε vegans γιατί ένα κέικ ή ένα μπισκότο χωρίς ζωικά προϊόντα το φτιάχνουμε κι εμείςή μπορεί να το βρούμε στην αγορά, ένα φρεσκοψημένο ζεστό κρουασάν όμως φτιαγμένο με ποιοτικά υλικά;", λέει η Κελλίνα τονίζοντας επίσης ότι δίνουν έμφαση στο κομμάτι της ποιότητας. "Δεν χρησιμοποιούμε σε καμία παρασκευή έτοιμα μείγματα παρά μόνο φρέσκα προϊόντα. Θα βοηθούσαν μεν στο λειτουργικό κομμάτι, θα χάναμε όμως την ποιότητα. Ακόμα και τις μαρμελάδες, το φυστικοβούτυρο, την πραλίνα, τις γεμίσεις παντός τύπου, το "μπέικον" από μαριναρισμένο τέμπε (προϊόν σόγιας) τα φτιάχνουμε όλα εδώ. Τα περισσότερα φρούτα και λαχανικά είναι Ελλήνων παραγωγών και επίσης δουλεύουμε μόνο με ακατέργαστη ζάχαρη και σε αρκετές περιπτώσεις με βιολογικά προϊόντα εποχής". 

Holy Llama
Το vegan κράφιν (υβρίδιο κρουασάν και μάφιν) του "Holy Llama"

Στη βιτρίνα τους θα βρείτε από ζουμερά brownie cookies με φυστικοβούτυρο, κέικ λεμόνι με τσία, αφράτο κρουασάν απλό και με κρέμα αμυγδάλου, κράφιν με πραλίνα ή καραμέλα, φλαν και babka (είδος τσουρεκιού της ανατολικής Ευρώπης), μέχρι τσουρέκι και σάντουιτς. Η ζύμη των κρουασάν τους είναι κρατσανιστή εξωτερικά, αφράτη και κυψελωτή εσωτερικά. Δοκιμάσαμε την κλασική αλλά ξεχωρίσαμε την εκδοχή με την ήπια γλυκιά γέμιση κρέμα φυστίκι, με τη γεύση του φυστικιού να γεμίζει το στόμα. Στο ίδιο μοτίβο και το κρουασάν με κρέμα αμυγδάλου και το babka που τρώγεται πολύ ευχάριστα αφού -όπως όλες οι γλυκές παρασκευές- περιέχει ζάχαρη και σοκολάτα όσο πρέπει. Από αλμυρά η τσιαπάτα με veganaise (vegan μαγιονέζα), ντομάτα, μαρούλι, φύτρες και "μπέικον" από μαριναρισμένο τέμπε είναι ελαφρύ και νόστιμο σνακ. Τα Σαβ/κα δινουν επιπλέον λόγους για ένα πέρασμα αφού πειραματίζονται με περισσότερες γεύσεις ετοιμάζοντας μεταξύ άλλων και μπολ με "scrambled" τέμπε, μανιτάρια σοτέ και λαχανικά. 

Όλα τα παραπάνω συνδυάζονται με μονοποικιλιακό βιολογικό καφέ που φτιάχνουν (στον cappuccino) με βιολογικά vegan ροφήματα και προσφέρονται σε ανακυκλώσιμες ή ανακυκλωμένες συσκευασίες στη λογική του μηδενικού περιβαλλοντικού αποτυπώματος. Μάιο με Ιούνιο μάλιστα αναμένουμε και το "αδερφάκι" του στο κέντρο που θα λειτουργεί όχι μόνο με take-away και delivery αλλά θα έχει και τραπέζια. 

Γρηγορίου Κυδωνιών 8, Υμηττός, Τηλ: 2107626078
Καθημερινά: 8 π.μ-4 μ.μ (εκτός Δευτέρας)

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

Noble / Ρόδος

Μια γαστρονομική performance χωρίς προηγούμενο, ένα εστιατόριο καλύτερο από ποτέ, τολμά να μεταμορφώνει την τοπική ροδίτικη κουζίνα σε ονειρεμένο fine dining με σύνθημα "γνώρισε, νοστάλγησε, μύρισε, γεύσου". Εμπειρία αξέχαστη!

ΓΡΑΦΕΙ: ΔΗΜΗΤΡΗς ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟς
08/08/2024

Over Water / Sani Resort, Χαλκιδική

Σε μια ήσυχη ατμοσφαιρική βεράντα, με πανοραμική θέα στη μαρίνα του Sani Resort, το γαστρονομικό εστιατόριο του ξενοδοχείου "Sani Asterias" παρουσιάζει τη γαστρονομική ματιά της διεθνούς star-chef Stephanie Le Quellec μέσα από πιάτα-σύμβολα της γαλλικής γαστρονομίας, περασμένα από από Mediterranean - comfort φίλτρο.

Είναι το Dry Martini το ιδανικό κοκτέιλ για φαγητό;

Το ένδοξο κοκτέιλ με τη μοναδική ιστορία και το μοναδικό σεξ απήλ, είναι μετρ της one drink αρμονίας με τις πιο διαφορετικές γεύσεις.

Bungalow 7

Το εντυπωσιακά κοσμοπολίτικο beach bar restaurant στα Αστέρια της Γλυφάδας του Ομίλου Παπαθεοχάρη έχει μοδάτη αύρα, κομψό ντεκόρ και προσεγμένη κουζίνα από τον βραβευμένο Ντίνο Φωτεινάκη.

Χρήστος Σιδηρόπουλος: Γνωριμία με τον σεφ του νέου fine dining εστιατορίου "Agora" στη Σύμη

Ο 30χρονος ταλαντούχος σεφ του ολοκαίνουριου εστιατορίου στο boutique ξενοδοχείο "The Old Market" στο νησί των τριών Χαρίτων συστήνεται στο "α" μέσα από τις εμπειρίες και τη μαγειρική του φιλοσοφία.

"Dominicale": Θαλασσινό τραπέζι σε βενετσιάνικο σκηνικό και το Ιόνιο στο πιάτο

Στο Αργάσι της Ζακύνθου, πάνω στο κύμα και στη σκιά ενός βενετσιάνικου πύργου, εκεί που το μεγαλόπρεπο μεσογειακό τοπίο συναντά το λαμπρό ζακυνθινό παρελθόν, το Dominicale αποτελεί προορισμό για εκλεκτή ψαροφαγία.

Το "Nobelhart & Schmutzig" στο Βερολίνο είναι γροθιά στο παγκόσμιο γαστρονομικό κατεστημένο

Το μανιφέστο του εστιατορίου που δημιούργησαν οι Billy Wagner και Micha Schäfer στο Βερολίνο αποτελεί λόγο σύγκρισης της εξόδου για φαγητό με την προσφυγή στις κάλπες.