Για κρουασάν και κράφιν στο "Holy Llama", το πρώτο vegan bakery της Αθήνας

Γιατί ο βιγκανισμός μπορεί να είναι νόστιμος!

Holy Llama

Η αυστηρή χορτοφαγία τα τελευταία χρόνια έχει εξελιχθεί σε μία από τις πιο ανερχόμενες τάσεις των τελευταίων ετών όμως για κάποιους δεν είναι απλά τάση αλλά στάση ζωής. Σε αυτή την κατηγορία ανήκουν η Κελλίνα Δημητριάδη και η Εριέττα Κούρκουλου που ως εν δυνάμει vegan αποφάσισαν να ανοίξουν το πρώτο vegan bakery της Αθήνας που φυσικά δεν απευθύνεται μόνο σε vegan. 

Holy Llama
Σάντουιτς και vegan scrambled eggs 

Το βρήκαμε σε στενό κρυμμένο λίγα μόλις μέτρα από την πλατεία Υμηττού, είναι μικροκαμωμένο και προσφέρει προϊόντα βιενουαζερί που επιμελείται ο ζαχαροπλάστης Αλέξ Παβλώβ και όμορφα μοστράρονται σε μία μικρή βιτρίνα, έτοιμα να τα πάρεις επί τόπου μαζί με έναν καλοφτιαγμένο vegan cappuccino. Ωραίος τρόπος να ξεκινήσει η μέρα ακόμα και για κάποιον που δεν είναι vegan. Στο βάθος, μια μεγάλη τζαμαρία που επιτρέπει διακριτικές κλεφτές ματιές στο παρασκευαστήριο που οι φούρνοι και τα ζυμωτήρια δουλεύουν φουλ. "Θέλαμε να στήσουμε ένα vegan bakery με αποκλειστικά προϊόντα βιενουαζερί. Είναι ένα κομμάτι με υψηλό βαθμό δυσκολίας που απαιτεί ιδιαίτερη τεχνογνωσία και εξοπλισμό. Ουσιαστικά η ιδέα στηρίχτηκε σε αυτό που θεωρήσαμε ότι λείπει από εμάς που είμαστε vegans γιατί ένα κέικ ή ένα μπισκότο χωρίς ζωικά προϊόντα το φτιάχνουμε κι εμείςή μπορεί να το βρούμε στην αγορά, ένα φρεσκοψημένο ζεστό κρουασάν όμως φτιαγμένο με ποιοτικά υλικά;", λέει η Κελλίνα τονίζοντας επίσης ότι δίνουν έμφαση στο κομμάτι της ποιότητας. "Δεν χρησιμοποιούμε σε καμία παρασκευή έτοιμα μείγματα παρά μόνο φρέσκα προϊόντα. Θα βοηθούσαν μεν στο λειτουργικό κομμάτι, θα χάναμε όμως την ποιότητα. Ακόμα και τις μαρμελάδες, το φυστικοβούτυρο, την πραλίνα, τις γεμίσεις παντός τύπου, το "μπέικον" από μαριναρισμένο τέμπε (προϊόν σόγιας) τα φτιάχνουμε όλα εδώ. Τα περισσότερα φρούτα και λαχανικά είναι Ελλήνων παραγωγών και επίσης δουλεύουμε μόνο με ακατέργαστη ζάχαρη και σε αρκετές περιπτώσεις με βιολογικά προϊόντα εποχής". 

Holy Llama
Το vegan κράφιν (υβρίδιο κρουασάν και μάφιν) του "Holy Llama"

Στη βιτρίνα τους θα βρείτε από ζουμερά brownie cookies με φυστικοβούτυρο, κέικ λεμόνι με τσία, αφράτο κρουασάν απλό και με κρέμα αμυγδάλου, κράφιν με πραλίνα ή καραμέλα, φλαν και babka (είδος τσουρεκιού της ανατολικής Ευρώπης), μέχρι τσουρέκι και σάντουιτς. Η ζύμη των κρουασάν τους είναι κρατσανιστή εξωτερικά, αφράτη και κυψελωτή εσωτερικά. Δοκιμάσαμε την κλασική αλλά ξεχωρίσαμε την εκδοχή με την ήπια γλυκιά γέμιση κρέμα φυστίκι, με τη γεύση του φυστικιού να γεμίζει το στόμα. Στο ίδιο μοτίβο και το κρουασάν με κρέμα αμυγδάλου και το babka που τρώγεται πολύ ευχάριστα αφού -όπως όλες οι γλυκές παρασκευές- περιέχει ζάχαρη και σοκολάτα όσο πρέπει. Από αλμυρά η τσιαπάτα με veganaise (vegan μαγιονέζα), ντομάτα, μαρούλι, φύτρες και "μπέικον" από μαριναρισμένο τέμπε είναι ελαφρύ και νόστιμο σνακ. Τα Σαβ/κα δινουν επιπλέον λόγους για ένα πέρασμα αφού πειραματίζονται με περισσότερες γεύσεις ετοιμάζοντας μεταξύ άλλων και μπολ με "scrambled" τέμπε, μανιτάρια σοτέ και λαχανικά. 

Όλα τα παραπάνω συνδυάζονται με μονοποικιλιακό βιολογικό καφέ που φτιάχνουν (στον cappuccino) με βιολογικά vegan ροφήματα και προσφέρονται σε ανακυκλώσιμες ή ανακυκλωμένες συσκευασίες στη λογική του μηδενικού περιβαλλοντικού αποτυπώματος. Μάιο με Ιούνιο μάλιστα αναμένουμε και το "αδερφάκι" του στο κέντρο που θα λειτουργεί όχι μόνο με take-away και delivery αλλά θα έχει και τραπέζια. 

Γρηγορίου Κυδωνιών 8, Υμηττός, Τηλ: 2107626078
Καθημερινά: 8 π.μ-4 μ.μ (εκτός Δευτέρας)

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

8+1 εστιατόρια στην Κηφισιά που αξίζει να δοκιμάσεις

Ο οδηγός μας για τα εστιατόρια στην Κηφισιά συγκεντρώνει προτάσεις που καλύπτουν κάθε γευστική προτίμηση, από κομψά ιταλικά τρατορίες και steak houses, μέχρι ατμοσφαιρικά all-day spots και δημιουργικά πιάτα ελληνικής κουζίνας.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
21/11/2024

Zyme: Μια ζυμο-spritzeria στον Πειραιά

Ένα πολύ όμορφο project πιάνει λιμάνι και μας συστήνεται σαν μία premium focacceria και spritzeria.

Τα καλύτερα νέα εστιατόρια της Νέας Υόρκης για το 2024

Από αυθεντικές εθνικές κουζίνες μέχρι μοντέρνες προσεγγίσεις και exclusive fine dining εμπειρίες, αυτά τα εστιατόρια προσφέρουν επιλογές για κάθε γούστο και διάθεση, σύμφωνα με το Condé Nast Traveler.

ΜάνηΜάνη

Το διαχρονικό στέκι της οδού Φαλήρου στο Κουκάκι μένει πιστό στην comfort ελληνική κουζίνα που το χαρακτηρίζει, με νέο σεφ τον Ανέστη Ποιμενίδη.

Τρεις θεματικές βραδιές με αρώματα και γεύσεις από όλο τον κόσμο στο "La Suite Lounge" του "St George Lycabettus"

Ο 6ος όροφος του ξενοδοχείου μεταμορφώνεται σε έναν παγκόσμιο προορισμό γεύσεων, προσφέροντας τρία θεματικά μενού εμπνευσμένα από διεθνείς κουζίνες και τη δημιουργικότητα του Στέφανου Παπανικολάου.

150 χρόνια γεύσεων: Ένα επετειακό ταξίδι γαστρονομίας από το Ξενοδοχείο Μεγάλη Βρεταννία

Ένα γευστικό ταξίδι σε 150 χρόνια ιστορίας περιμένει τους λάτρεις της γαστρονομίας στο Winter Garden City Lounge.

"Nice n Easy Piraeus Tower": Μια νέα εποχή γαστρονομίας και διασκέδασης στον Πειραιά

Ο Πύργος του Πειραιά αποκτά νέα πνοή με έναν σύγχρονο προορισμό που συνδυάζει γαστρονομία υψηλών προδιαγραφών, πολυτέλεια και διασκέδαση.