Στο "Merceri" η μαγειρική είναι γυναικεία υπόθεση

Δύο συνεργάτιδες και φίλες δημιούργησαν εδώ και λίγο καιρό στο Θησείο ένα ζεστό εστιατόριο που έχει τη σφραγίδα τους τόσο στις γεύσεις όσο και στην ατμόσφαιρα.

merceri1

"Ψημένες" για χρόνια σε απαιτητικά πόστα στις κουζίνες των ξενοδοχείων του ομίλου Vedema στη Σαντορίνη, οι συνεργάτιδες και φίλες Μελίνα Χωματά και Μαρία Ντιούδη αποφάσισαν να κλείσουν τους λογαριασμούς τους με την Καλντέρα και να ανοίξουν καινούργιους με την πρωτεύουσα. Το "Merceri" τους που άνοιξαν τον περασμένο Ιούλιο στο Θησείο είναι ένα ζεστό all day μπιστρό που ξεκινά τη μέρα του στις 12 με έναν ενδιαφέροντα κατάλογο για brunch, συνεχίζει με ξεχωριστή μεσημεριανή κάρτα και από τις 6 το απόγευμα σερβίρει την πιο επίσημη βραδινή του πρόταση.

Ο χώρος ποντάρει στον συνδυασμό του ροζ στις υφασμάτινες αναπαυτικές πολυθρόνες με το σκούρο θαλασσί στους τοίχους και σε κάνει να αισθάνεσαι άνετα, είτε τον επισκέπτεσαι με την παρέα σου είτε και κατά μόνας, όπως ο καλοβαλμένος Εγγλέζος που τρώει δίπλα μου. Αυτήν την αίσθηση της φιλοξενίας και της ευχαρίστησης ήθελαν να προσφέρουν άλλωστε οι δυο γυναίκες με το μαγαζί τους, που περικλείει μέσα στο όνομα του το "ευχαριστώ" αλά γαλλικά.  

merceri2

Τα περίπου 15 πιάτα που προτείνουν για το βράδυ έχουν σύγχρονο ύφος και φανερώνουν ιδιαίτερη φροντίδα ως προς τις πρώτες ύλες, πολλές από τις οποίες προέρχονται από μικρούς παραγωγούς. Από τα ωμά, το καρπάτσιο τσιπούρας βγάζει ωραία γλύκα εσπεριδοειδών χάρη στο μανταρίνι του αλλά και καλές οξύτητες από το τσίλι και το σχοινόπρασο. Ακόμα καλύτερο είναι το μοσχαρίσιο καρπάτσιο με βαθιά κρεατένια γεύση και αψάδα διαρκείας στο στόμα που του χαρίζουν η ελιά,το κρεμμύδι και το τσίλι. Το κέικ αστακού με κρούστα πατάτας είναι ένα fine comfort food επιπέδου που τρώγεται σχεδόν απνευστί, αν και δεν μπορώ να πω το ίδιο για το ραβιόλι με μανιτάρια πορτσίνι που έρχεται μέσα σε ένα υποτονικό ραγού από βοδινό.

merceri3

Τα υπόλοιπα κύρια περιλαμβάνουν προτάσεις με κρέας ή ψάρι. Το μπούτι πάπιας, αν και όχι ιδιαίτερα τρυφερό στο δάγκωμα, τυλίγεται σε μια ενδιαφέρουσα και αρωματική σος με μέλι, κουμκουάτ, κρεμμυδάκια εσαλότ και θυμάρι, ενώ το ζουμερό και χυμώδες λαβράκι με την ωραία κρούστα από ελιά κολυμπά μέσα σε ελαφριά σάλτσα ντομάτας και συνοδεύεται από πουρέ πατάτας βουτυράτο και αμαρτωλό. Τα επιδόρπια έχουν επίπεδο και σφραγίζουν επιτυχημένα το γεύμα, ξεκινώντας από το γαλακτομπούρεκο που σερβίρεται σε τάρτα από φύλλο κρούστας με τριμμένο κάσιους, και συνεχίζοντας με το σιμιδγαλένιο χαλβά με καραμελωμένα φουντούκια αλλά και την αιχμηρά πικρή κρέμα σοκολάτας Alpaco της Valhrona με ελαιόλαδο και τόνκα. 

(+) Η Μαριλένα Αναστασίου, επίσης με χρόνια εμπειρίας στη φιλοξενία της Σαντορίνης, περιποιείται με ισόποσες δόσεις επαγγελματισμού και οικειότητας, και κάνει ενδιαφέρουσες προτάσεις αρμονίας με τις καλοδιαλεγμένες ετικέτες κρασιού που εκπροσωπούν σφαιρικά τον ελληνικό αμπελώνα. 

(-) Τα πολύ καλά ραβιόλι με τη γευστική γέμιση μανιταριών προδίδονται από τα επιμέρους στοιχεία του πιάτου που χρειάζονται μια αναθεώρηση ως προς τις εντάσεις.
 

Περισσότερες πληροφορίες

Merceri Food & Drink

Ηρακλειδών 21, Θησείο
  • Εστιατόρια

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

"Καΐρειον", το επόμενο γαστρο-χιτ του αθηναϊκού κέντρου

Κάπου ανάμεσα στο feelgood καφενείο και τη γαστρο-ταβέρνα, το "Καΐρειον" στρέφει τη γευστική προσοχή στην πιο παλιά στοά της Αθήνας.

ΓΡΑΦΕΙ: ΜΠΑΜΠΗς ΔΟΥΚΑς
03/01/2025

Τα food trends του 2025: Πώς, τι και γιατί θα τρώμε φέτος

Σε περίπτωση που αναρωτιέσαι τι θα βγει από την οικουμενική κατσαρόλα τη χρονιά που μόλις ξεκίνησε, ρίξε μια ματιά στις παρακάτω τάσεις που, πιθανότατα, θα σερβιριστούν πολύ σύντομα.

S.Pellegrino Young Chef Academy 2024: To "φυτώριο" των σεφ του μέλλοντος

Ο περιφερειακός τελικός (Νοτιοανατολικής Ευρώπης και Μεσογείου) του παγκόσμιου διαγωνισμού S.Pellegrino Young Chef Academy, πρωτοβουλία που δημιουργήθηκε για την ανάδειξη φερέλπιδων σεφ -έως 30 ετών- του διεθνούς γαστρονομικού τερέν, πραγματοποιήθηκε στη Μάλτα και ολοκληρώθηκε με επιτυχία για μια ακόμα χρονιά.

Κάθε Τετάρτη, το Wild Poppies σε ταξιδεύει σε μία χώρα της Ασίας

Το bar restaurant της οδού Σταδίου σου δίνει έξτρα αφορμές για να το επισκεφθείς αυτόν το χειμώνα.

Ανεβήκαμε στις Άλπεις για τις vegan γεύσεις της Αγγελικής Χαραμή

Δοκιμάσαμε χορτοφαγικές μεταγραφές ελληνικών και μη γεύσεων σε haute cuisine ιδίωμα, από την ταλαντούχα σεφ που γνωρίσαμε στη Μύκονο, όμως καμαρώνουμε πια στους Δολομίτες.