Μαγαζιά που κινούνται σε κλασικά μήκη κύματος με οικεία γευστική κατεύθυνση αλλά και αρκετά με πιο δημιουργικό χαρακτήρα συνθέτουν μια πολυσχιδή θαλασσογραφία όπου ολόφρεσκα ψάρια και όστρακα από όλα τα πελάγη μεταφράζονται με απόλυτη δεξιοτεχνία σε θαλασσινή ευωχία. Διάσημες σπεσιαλιτέ και μερακλίδικοι μεζέδες συναντούν μικρούς οστρακοθησαυρούς που μοσχοβολούν ιώδιο αλλά και μεγάλα ψάρια, φτάνουν στο τραπέζι με το μαστόρικο άγγιγμα της σχάρας ή ως δαντελένια καρπάτσο και ωραία μαριναρισμένα σεβίτσε. Μάλιστα, φαίνεται ότι τα τελευταία χρόνια εύφορο έδαφος στις κουζίνες των σεφ βρίσκει και η "head to tail" νοοτροπία, με την πλήρη αξιοποίηση των ψαριών από το κεφάλι, τα κόκκαλα και το δέρμα μέχρι την ουρά σε προτάσεις απλές αλλά και πιο δημιουργικής λογικής. Ακόμα πιο ενδιαφέρον δε, είναι το ότι ολοένα και περισσότεροι, με ευελιξία προσφέρουν τη δυνατότητα όχι μόνο επιλογής των ψαριών αλλά και του τρόπου μαγειρέματος που πάντα γίνεται a la minute.
Με στόχο την ανάδειξη του umami της θάλασσας σε πιάτα επιπέδου, η γευστική παλέτα των ψαρομάγαζων συνεχώς εμπλουτίζεται με περίτεχνα πιάτα ζωγραφισμένα στα χρώματα της θάλασσας με συχνά πολύ εντυπωσιακές αποχρώσεις. Ταπεινά μικρόψαρα και μαλάκια όπως αθερίνες, μαριδάκια και αέρινα τηγανισμένα καλαμαράκια φιγουράρουν στα μενού με μεγαλύτερα ψάρια μαγειρεμένα στην κατσαρόλα με χόρτα εποχής, μπουργκινιόν ή ακόμα και στο φούρνο ως εναλλακτικά παστίτσιο ενώ ζυμαρικά και ριζότο έχουν εδραιωθεί και στο πιο απλό ταβερνάκι με την απλότητα της νοστιμιάς σε όλο της το μεγαλείο. Δυνατά όμως παίζουν ωμά και καπνιστά με τους ντόπιους γαύρους μαρινάτους και λακέρδες να κονταροχτυπιούνται με τα διεθνούς καριέρας σεβίτσε και ταρτάρ σε τσιπουροποσίες ολκής.
Αν "ψαρώσατε", δείτε το μεγάλο αφιέρωμα που ετοιμάσαμε εδώ.