Αφιέρωμα: 29 εστιατόρια και ταβέρνες για ψάρι και θαλασσινά

Εν όψει Σαρακοστής, με την πλάστιγγα της γεύσης να γέρνει προς τη θάλασσα, ετοιμάσαμε ένα μεγάλο αφιέρωμα για τους λάτρεις της ψαροφαγίας, που συνεχίζει να στέκεται σταθερά ανάμεσα στις πιο δυνατές γαστρονομικές τάσεις τόσο στα παραλιακά προάστια όσο και στο κέντρο της πόλης και τις βόρειες γειτονιές

Ψάριστον

Μαγαζιά που κινούνται σε κλασικά μήκη κύματος με οικεία γευστική κατεύθυνση αλλά και αρκετά με πιο δημιουργικό χαρακτήρα συνθέτουν μια πολυσχιδή θαλασσογραφία όπου ολόφρεσκα ψάρια και όστρακα από όλα τα πελάγη μεταφράζονται με απόλυτη δεξιοτεχνία σε θαλασσινή ευωχία. Διάσημες σπεσιαλιτέ και μερακλίδικοι μεζέδες συναντούν μικρούς οστρακοθησαυρούς που μοσχοβολούν ιώδιο αλλά και μεγάλα ψάρια, φτάνουν στο τραπέζι με το μαστόρικο άγγιγμα της σχάρας ή ως δαντελένια καρπάτσο και ωραία μαριναρισμένα σεβίτσε. Μάλιστα, φαίνεται ότι τα τελευταία χρόνια εύφορο έδαφος στις κουζίνες των σεφ βρίσκει και η "head to tail" νοοτροπία, με την πλήρη αξιοποίηση των ψαριών από το κεφάλι, τα κόκκαλα και το δέρμα μέχρι την ουρά σε προτάσεις απλές αλλά και πιο δημιουργικής λογικής. Ακόμα πιο ενδιαφέρον δε, είναι το ότι ολοένα και περισσότεροι, με ευελιξία προσφέρουν τη δυνατότητα όχι μόνο επιλογής των ψαριών αλλά και του τρόπου μαγειρέματος που πάντα γίνεται a la minute. 

Ψαροκόκκαλο

Με στόχο την ανάδειξη του umami της θάλασσας σε πιάτα επιπέδου, η γευστική παλέτα των ψαρομάγαζων συνεχώς εμπλουτίζεται με περίτεχνα πιάτα ζωγραφισμένα στα χρώματα της θάλασσας με συχνά πολύ εντυπωσιακές αποχρώσεις. Ταπεινά μικρόψαρα και μαλάκια όπως αθερίνες, μαριδάκια και αέρινα τηγανισμένα καλαμαράκια φιγουράρουν στα μενού με μεγαλύτερα ψάρια μαγειρεμένα στην κατσαρόλα με χόρτα εποχής, μπουργκινιόν ή ακόμα και στο φούρνο ως εναλλακτικά παστίτσιο ενώ ζυμαρικά και ριζότο έχουν εδραιωθεί και στο πιο απλό ταβερνάκι με την απλότητα της νοστιμιάς σε όλο της το μεγαλείο. Δυνατά όμως παίζουν ωμά και καπνιστά με τους ντόπιους γαύρους μαρινάτους και λακέρδες να κονταροχτυπιούνται με τα διεθνούς καριέρας σεβίτσε και ταρτάρ σε τσιπουροποσίες ολκής. 

Αν "ψαρώσατε", δείτε το μεγάλο αφιέρωμα που ετοιμάσαμε εδώ. 

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

Τα καλύτερα νέα εστιατόρια της Νέας Υόρκης για το 2024

Από αυθεντικές εθνικές κουζίνες μέχρι μοντέρνες προσεγγίσεις και exclusive fine dining εμπειρίες, αυτά τα εστιατόρια προσφέρουν επιλογές για κάθε γούστο και διάθεση, σύμφωνα με το Condé Nast Traveler.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
21/11/2024

ΜάνηΜάνη

Το διαχρονικό στέκι της οδού Φαλήρου στο Κουκάκι μένει πιστό στην comfort ελληνική κουζίνα που το χαρακτηρίζει, με νέο σεφ τον Ανέστη Ποιμενίδη.

Τρεις θεματικές βραδιές με αρώματα και γεύσεις από όλο τον κόσμο στο "La Suite Lounge" του "St George Lycabettus"

Ο 6ος όροφος του ξενοδοχείου μεταμορφώνεται σε έναν παγκόσμιο προορισμό γεύσεων, προσφέροντας τρία θεματικά μενού εμπνευσμένα από διεθνείς κουζίνες και τη δημιουργικότητα του Στέφανου Παπανικολάου.

150 χρόνια γεύσεων: Ένα επετειακό ταξίδι γαστρονομίας από το Ξενοδοχείο Μεγάλη Βρεταννία

Ένα γευστικό ταξίδι σε 150 χρόνια ιστορίας περιμένει τους λάτρεις της γαστρονομίας στο Winter Garden City Lounge.

"Nice n Easy Piraeus Tower": Μια νέα εποχή γαστρονομίας και διασκέδασης στον Πειραιά

Ο Πύργος του Πειραιά αποκτά νέα πνοή με έναν σύγχρονο προορισμό που συνδυάζει γαστρονομία υψηλών προδιαγραφών, πολυτέλεια και διασκέδαση.

12 μεζεδοπωλεία και τσιπουράδικα στην Αθήνα για χειμωνιάτικη θαλπωρή, όπως κι αν την εννοείς

Ο οδηγός μας για τα μεζεδοπωλεία και τσιπουράδικα της Αθήνας συγκεντρώνει προτάσεις που καλύπτουν κάθε γευστική προτίμηση.

To The Zillers Pastry Bar υποδέχεται το βερολινέζικο CODA (2*)

O αναγνωρισμένος Pastry Chef René Frank, ιδιοκτήτης του βραβευμένου με 2 αστέρια Michelin dessert εστιατορίου CODA, έρχεται από το Βερολίνο στην Αθήνα στις 25 Νοεμβρίου, για μία δημιουργική συνέργεια με το The Zillers Pastry Bar και τον Pastry Chef George Platinos.