"Retro Gastro Funky Taverna": Ένα στέκι με πολλά πρόσωπα

Ένα ιστορικό κτήριο στα χαμηλά της οδού Ηρακλειδών αποκτά νέα ζωή, χάρη στο πάθος των νέων ενοίκων της για το κρασί και το φαγητό, αλλά και το μεράκι τους για αναπάντεχα events με στόχο την ανάδειξη της ελληνικής γεύσης.

Retro Gastro Funky Taverna

Μπορεί την αφορμή να την έδωσε μια φιάλη Οινογένεσις Δέκα, σε ένα τραπέζι στο θεσσαλονικιώτικο "Souel", ήταν όμως η αγάπη του Ανδρέα Σμυρλή και της συντρόφου του Βάνας για το κρασί και το φαγητό, που αποτέλεσαν την πραγματική αιτία ώστε το παλιό "Absente" (και στη συνέχεια "Κούπα Libre" για λίγο καιρό) να βρει και πάλι ζωή: Αυτή τη φορά ως funky γαστροταβέρνα, με όλες τις ρουμπρίκες που υπονοεί το όνομα και συνεπάγεται η τοποθεσία του "Retro Gastro Funky Taverna" σε ένα ιστορικό κτήριο του 1872 στα χαμηλά της οδού Ηρακλειδών στο Θησείο.

Ξυσμένοι πέτρινοι τοίχοι και ξύλινα πατώματα πολυκαιρισμένα απ’ τα πατήματα της καλοπέρασης, πατιναρισμένα τραπεζοκαθίσματα και αντίκες της γιαγιάς, αλλά και η arty διάθεση των ιδιοκτητών κρεμασμένη στους τοίχους, συνθέτουν την πολυσυλλεκτική αύρα του "Retro Gastro", που γεμίζει το χώρο του με εκλεκτικές jazzy νότες και "κάθεται" πάνω από ένα υπόγειο κελάρι, υπό ανάπτυξη μεν, αλλά ήδη προικισμένο με μικρούς θησαυρούς: ένα La Tour Melas 20ετίας, εκτός κυκλοφορίας, είναι το στολιδάκι που κάνει το χαμόγελο του Αντρέα να γυαλίζει από περηφάνεια, ενώ πολλά ακόμη θα προστεθούν στη συνέχεια, όταν ο χώρος που προ αιώνος λειτουργούσε ως παράνομο καπηλειό, εμπλουτιστεί με τον απαραίτητο εξοπλισμό.

Retro Gastro Funky Taverna

Την ιδιοσυγκρασιακή ελληνικότητα του μενού υπογράφουν οι Δημήτρης Κωστόπουλος και Σείρος Κομιχείλης, ιδιοκτήτες και μάγειρες του "Μυστικού Κήπου" στο Χαλάνδρι ("χωρίς αυτούς δεν θα ξεκινούσαμε καν το project", μου λέει ο Ανδρέας), και μια ορεκτική, ξινούτσικη τυροκαυτερή με ταχίνι κάνει ποδαρικό στο τραπέζι, ως καλωσόρισμα σε μια κάρτα που μπλεντάρει ελληνικές πρώτες ύλες, μαμαδίστικα comfort μαγειρέματα, μοντέρνες τεχνικές και διεθνή φαβορί, σε μια ελεύθερη διατύπωση του νεομεζέ, για ένα στέκι το οποίο πρέπει να κυνηγήσεις σε πολλές λαγουδότρυπες για να ταυτοποιήσεις.

Σάλα οινογνωσίας με tailored μενού για pairing τις Πέμπτες (καλεσμένο το Οινοποιείο Σταμάτη με τα βραβευμένα Σαββατιανά του στις 17 και 24 Φεβρουαρίου), jazz στέκι με live μουσικές τις Τρίτες (τώρα που η live μουσική είναι ξανά στο παιχνίδι), αλλά και σημείο συνάντησης μικρών Ελλήνων παραγωγών, που παρουσιάζουν τα προϊόντα τους στο κοινό μέσα από ειδικά πιάτα τα Σαββατοκύριακα (αρχής γενομένης στις 19 & 20 Φεβρουαρίου), η "Retro Gastro Funky Taverna", μια από τις νεότερες προσθήκες στον γραφικό πεζόδρομο, αψηφά τις κατηγοριοποιήσεις σχεδόν σαν σε αλλεργική αντίδραση στις πολύ συγκεκριμένες ταμπέλες που ταλαιπωρούν την πιάτσα της.

Retro Gastro Funky Taverna

Πάντως, πιάτα όπως το ωραία δεμένο ριζότο με κρέμα παντζαριού (σε ορεκτικό κοντράστ με την πικάντικη φέτα που έρχεται τριμμένη απάνω της), ή τα μοσχαρίσια μάγουλα με τον ρουστίκ πουρέ μελιτζάνας και το τρυφερό πανσετάκι με σάλτσα ρακόμελο και πουρέ σελινόριζας (κομματάκι γλυκερός ο τελευταίος), δείχνουν μια έφεση της κουζίνας σε κατσαρολάτα πιάτα που θα μπορούσαν να αποτελέσουν ασφαλή οδηγό στη μελλοντική εξέλιξή της. Και παρ’ ότι άλλες επιλογές, όπως το αρκετά ανεβασμένο σε οξύτητα ταρτάρ βεροιώτικου μόσχου, ή το κομματάκι άτεχνο σαγανάκι από μπάτζο, με τσάτνει ντομάτας και καραμελωμένα κρεμμύδια, δείχνουν μια αμηχανία σε πιο κομπλικέ παρασκευές, δοθέντος χρόνου (και δεδομένου του πάθους των ιδιοκτητών), η funky αυτή νεοταβέρνα ίσως στο μέλλον μας εκπλήξει.

Ηρακλειδών 19Α, Θησείο
21 0342 7803

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

Τα καλύτερα νέα εστιατόρια της Νέας Υόρκης για το 2024

Από αυθεντικές εθνικές κουζίνες μέχρι μοντέρνες προσεγγίσεις και exclusive fine dining εμπειρίες, αυτά τα εστιατόρια προσφέρουν επιλογές για κάθε γούστο και διάθεση, σύμφωνα με το Condé Nast Traveler.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
21/11/2024

ΜάνηΜάνη

Το διαχρονικό στέκι της οδού Φαλήρου στο Κουκάκι μένει πιστό στην comfort ελληνική κουζίνα που το χαρακτηρίζει, με νέο σεφ τον Ανέστη Ποιμενίδη.

Τρεις θεματικές βραδιές με αρώματα και γεύσεις από όλο τον κόσμο στο "La Suite Lounge" του "St George Lycabettus"

Ο 6ος όροφος του ξενοδοχείου μεταμορφώνεται σε έναν παγκόσμιο προορισμό γεύσεων, προσφέροντας τρία θεματικά μενού εμπνευσμένα από διεθνείς κουζίνες και τη δημιουργικότητα του Στέφανου Παπανικολάου.

150 χρόνια γεύσεων: Ένα επετειακό ταξίδι γαστρονομίας από το Ξενοδοχείο Μεγάλη Βρεταννία

Ένα γευστικό ταξίδι σε 150 χρόνια ιστορίας περιμένει τους λάτρεις της γαστρονομίας στο Winter Garden City Lounge.

"Nice n Easy Piraeus Tower": Μια νέα εποχή γαστρονομίας και διασκέδασης στον Πειραιά

Ο Πύργος του Πειραιά αποκτά νέα πνοή με έναν σύγχρονο προορισμό που συνδυάζει γαστρονομία υψηλών προδιαγραφών, πολυτέλεια και διασκέδαση.

12 μεζεδοπωλεία και τσιπουράδικα στην Αθήνα για χειμωνιάτικη θαλπωρή, όπως κι αν την εννοείς

Ο οδηγός μας για τα μεζεδοπωλεία και τσιπουράδικα της Αθήνας συγκεντρώνει προτάσεις που καλύπτουν κάθε γευστική προτίμηση.

To The Zillers Pastry Bar υποδέχεται το βερολινέζικο CODA (2*)

O αναγνωρισμένος Pastry Chef René Frank, ιδιοκτήτης του βραβευμένου με 2 αστέρια Michelin dessert εστιατορίου CODA, έρχεται από το Βερολίνο στην Αθήνα στις 25 Νοεμβρίου, για μία δημιουργική συνέργεια με το The Zillers Pastry Bar και τον Pastry Chef George Platinos.