Πουρές από παπούδα (τοπικά φασόλια) με καπνιστή πέστροφα
"Διόνυσος", Όρμα Αριαδαίας
Τα ολόλευκα μικρόσπερμα φασόλια της ποικιλίας παπούδα καλλιεργούνται σε διάφορα μέρη της Μακεδονίας. Τα δοκιμάσαμε από τη Ρίτα Χατζή στο εστιατόριο Διόνυσος, στην πλατεία της γραφικής Όρμας στην Αριδαία, σε μορφή ενός βελούδινου και βαθιά γευστικού πουρέ που συνδυάζεται έξοχα με καπνιστή πέστροφα και κρεμμυδάκι, σ΄ ένα ξεχωριστό ορεκτικό. Όρμα Αριδαία, 2384 094 410
Φασολάδα μέσα σε κρεμμύδι
"Mflavours", Αθήνα
Η εθνική μας φασολάδα με φαντασία και δημιουργικότητα. Το "κέλυφος" του κρεμμυδιού, ψήνεται στο φούρνο σε αλάτι, καψαλίζεται με φλόγιστρο και γεμίζεται με φανταστικό χοντρόκοκο πουρέ φασολάδας. Ο Δημήτρης Μπούτσαλης συνοδεύει το πιάτο με αέρινο τσιπ προζυμένιου ψωμιού, κεντημένο με μαρμελάδα από ραβέντι, ταραμά και καπνιστό χέλι, ενώ στη γευστική συγχορδία συμμετέχει ακόμα βελούδινο καπνιστό σκουμπρί και ελαφριά σάλτσα γάρου.
Μπακαλιάρος με φακές
"Aleria", Αθήνα
"Γη και Θάλασσα" συναντώνται στο κομψό "Aleria" σε πιάτο του Γκίκα Ξενάκη που συνδυάζει δημιουργικά τον μπακαλιάρο με τις ταπεινές φακές. Το ψάρι μαγειρεύεται ντελικάτα sous vide, ξαπλώνει πάνω σε ένα φίνο φακόρυζο και "κυκλώνεται" με υποδειγματικό στήσιμο από μια λίμνη αρωματικών χόρτων και απαλό πουρέ καρότου με μανταρίνι.
Φάβα από τη Σχοινούσα με καπνιστό χέλι σε λαρδί
Τραβόλτα, Αθήνα
Παράδοση, ευρηματικότητα, νεωτερισμός και βαθιά διαχρονικότητα συναντιούνται στο ψαροφαγικό αυτό τοπόσημο. Θρίαμβος της εκλεκτής πρώτης ύλης, εξαιρετικά διαχειρισμένης, η φάβα Σχοινούσας είναι ένα ποίημα από μόνη της, αλλά το κομψότατο χέλι Γείτονα, τυλιγμένο σε χοιρινό λαρδί, μεταμορφώνει το πιάτο σε ένα λιχούδικο κομψοτέχνημα που δεν είναι να προσπεράσει κανείς.
Σφυρίδα με κρέμα ρεβυθάδας
"Marrone", Θεσσαλονίκη
Στην σχετικά καινούρια προσθήκη στην εστιατορική βεντάλια της Καλαμαριάς, η κουζίνα που κινείται σε comfort μονοπάτια με θαλασσινό άρωμα και κρεατοφαγικές ανησυχίες. Ένα από τα πιο χαρακτηριστικά τους πιάτα που δοκιμάσαμε πρόσφατα, ήταν η ζουμερή σφυρίδα με κρέμα ρεβυθάδας του σεφ Κωνσταντίνου Σλαμπάκη, γευστική πρόταση ωραία δουλεμένη, με καθαρές γεύσης και προσεγμένη παρουσίαση. Θεμιστοκλή Σοφούλη 111, Θεσσαλονίκη, 231 041 9179