Λευτεριά στα όσπρια! Ποιος είπε ότι δεν μπορούν να πρωταγωνιστήσουν στα εστιατόρια;

Η γευσιγνωστική ομάδα του αθηνόραματος από τις πρόσφατες επισκέψεις της σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και βόρεια Ελλάδα σταχυολογεί τα πιο ενδιαφέροντα πιάτα με όσπρια με αφορμή την «Παγκόσμια Ημέρα για τα Όσπρια», που έχει ανακηρυχθεί από τον Οργανισμό Τροφίμων και Γεωργίας (FAO) του ΟΗΕ, η 10η Φεβρουαρίου.

Aleria cropped

Πουρές από παπούδα (τοπικά φασόλια) με καπνιστή πέστροφα
"Διόνυσος",  Όρμα Αριαδαίας

Διόνυσος
Ντίνα Γκρουμούτη

Τα ολόλευκα μικρόσπερμα φασόλια της ποικιλίας παπούδα καλλιεργούνται σε διάφορα μέρη της Μακεδονίας. Τα δοκιμάσαμε από τη Ρίτα Χατζή στο εστιατόριο Διόνυσος, στην πλατεία της γραφικής Όρμας στην Αριδαία, σε μορφή ενός βελούδινου και βαθιά γευστικού πουρέ που συνδυάζεται έξοχα με καπνιστή πέστροφα και κρεμμυδάκι, σ΄ ένα ξεχωριστό ορεκτικό. Όρμα Αριδαία, 2384 094 410

MFlavours
Βαλσάμης Δουκάκης

Φασολάδα μέσα σε κρεμμύδι
"Mflavours", Αθήνα

Η εθνική μας φασολάδα με φαντασία και δημιουργικότητα. Το "κέλυφος" του κρεμμυδιού, ψήνεται στο φούρνο σε αλάτι, καψαλίζεται με φλόγιστρο και γεμίζεται με φανταστικό χοντρόκοκο πουρέ φασολάδας. Ο Δημήτρης Μπούτσαλης συνοδεύει το πιάτο με αέρινο τσιπ προζυμένιου ψωμιού, κεντημένο με μαρμελάδα από ραβέντι, ταραμά και καπνιστό χέλι, ενώ στη γευστική συγχορδία συμμετέχει ακόμα βελούδινο καπνιστό σκουμπρί και ελαφριά σάλτσα γάρου.

Aleria

Μπακαλιάρος με φακές 
"Aleria", Αθήνα

"Γη και Θάλασσα" συναντώνται στο κομψό "Aleria" σε πιάτο του Γκίκα Ξενάκη που συνδυάζει δημιουργικά τον μπακαλιάρο με τις ταπεινές φακές. Το ψάρι μαγειρεύεται ντελικάτα sous vide, ξαπλώνει πάνω σε ένα φίνο φακόρυζο και "κυκλώνεται" με υποδειγματικό στήσιμο από μια λίμνη αρωματικών χόρτων και απαλό πουρέ καρότου με μανταρίνι. 

Travolta
Βαλσάμης Δουκάκης

Φάβα από τη Σχοινούσα με καπνιστό χέλι σε λαρδί

Τραβόλτα, Αθήνα

Παράδοση, ευρηματικότητα, νεωτερισμός και βαθιά διαχρονικότητα συναντιούνται στο ψαροφαγικό αυτό τοπόσημο. Θρίαμβος της εκλεκτής πρώτης ύλης, εξαιρετικά διαχειρισμένης, η φάβα Σχοινούσας είναι ένα ποίημα από μόνη της, αλλά το κομψότατο χέλι Γείτονα, τυλιγμένο σε χοιρινό λαρδί, μεταμορφώνει το πιάτο σε ένα λιχούδικο κομψοτέχνημα που δεν είναι να προσπεράσει κανείς.

Marrone

Σφυρίδα με κρέμα ρεβυθάδας
"Marrone", Θεσσαλονίκη

Στην σχετικά καινούρια προσθήκη στην εστιατορική βεντάλια της Καλαμαριάς, η κουζίνα που κινείται σε comfort μονοπάτια με θαλασσινό άρωμα και κρεατοφαγικές ανησυχίες. Ένα από τα πιο χαρακτηριστικά τους πιάτα που δοκιμάσαμε πρόσφατα, ήταν η ζουμερή σφυρίδα με κρέμα ρεβυθάδας του σεφ Κωνσταντίνου Σλαμπάκη, γευστική πρόταση ωραία δουλεμένη, με καθαρές γεύσης και προσεγμένη παρουσίαση. Θεμιστοκλή Σοφούλη 111, Θεσσαλονίκη, 231 041 9179

Περισσότερες πληροφορίες

Travolta

Αρκαδίας & Αγίου Παύλου 33, Περιστέρι
  • Εστιατόρια

MFlavours

Ξεν. «Athens Capital Hotel-MGallery», Ελ. Βενιζέλου 4 & Κριεζώτου 2, Σύνταγμα
  • Εστιατόρια

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

150 χρόνια γεύσεων: Ένα επετειακό ταξίδι γαστρονομίας από το Ξενοδοχείο Μεγάλη Βρεταννία

Ένα γευστικό ταξίδι σε 150 χρόνια ιστορίας περιμένει τους λάτρεις της γαστρονομίας στο Winter Garden City Lounge.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
20/11/2024

"Nice n Easy Piraeus Tower": Μια νέα εποχή γαστρονομίας και διασκέδασης στον Πειραιά

Ο Πύργος του Πειραιά αποκτά νέα πνοή με έναν σύγχρονο προορισμό που συνδυάζει γαστρονομία υψηλών προδιαγραφών, πολυτέλεια και διασκέδαση.

12 μεζεδοπωλεία και τσιπουράδικα στην Αθήνα για χειμωνιάτικη θαλπωρή, όπως κι αν την εννοείς

Ο οδηγός μας για τα μεζεδοπωλεία και τσιπουράδικα της Αθήνας συγκεντρώνει προτάσεις που καλύπτουν κάθε γευστική προτίμηση.

To The Zillers Pastry Bar υποδέχεται το βερολινέζικο CODA (2*)

O αναγνωρισμένος Pastry Chef René Frank, ιδιοκτήτης του βραβευμένου με 2 αστέρια Michelin dessert εστιατορίου CODA, έρχεται από το Βερολίνο στην Αθήνα στις 25 Νοεμβρίου, για μία δημιουργική συνέργεια με το The Zillers Pastry Bar και τον Pastry Chef George Platinos.

8 γευστικές στάσεις στο Κολωνάκι

Ο οδηγός μας για τα εστιατόρια στο Κολωνάκι συγκεντρώνει προτάσεις που καλύπτουν κάθε γευστική προτίμηση, από ατμοσφαιρικά wine bars και κοσμοπολίτικα ψαροφαγικά στέκια, μέχρι μοντέρνα bistro και street food με δημιουργική υπογραφή.

Ο "Paleos" είναι αλλιώς

Αύρα από τα παλιά στον πεζόδρομο της Αδριανού φέρνει το καινούργιο αυτό μεζεδοπωλείο με τη χαλαρή ατμόσφαιρα και τις προσεγμένες γεύσεις που προορίζονται για τη μέση του τραπεζιού.