"Black Salami": "Η ζύμη μετράει" στον νέο ρωμαϊκό, εξαρχειώτικο φούρνο

Ένα παλιό ξυλουργείο στα Εξάρχεια μεταμορφώθηκε σε «micro-bakery» νέας γενιάς.

Black Salami Αντώνης Κατρακάζης

Στη γωνία Ζωοδόχου Πηγής και Μεθώνης, ένα σύγχρονο μικρο-αρτοποιείο ξεφουρνίζει ψωμιά εμπνευσμένα από τους φούρνους της Ρώμης, ενώ στη βιτρίνα του θα βρείτε σάντουιτς, πίτες αλλά και ολόκληρα γεύματα κλεισμένα σε νόστιμα ζυμάρια. Ο Ελληνοϊταλός "αρτοτεχνίτης" -όπως προτιμά να αποκαλείται- Bruno Pezzia, και ο Αντώνης Καζάκος δημιούργησαν έναν minimal χώρο που πριν ακόμα περάσεις το κατώφλι του καταλαβαίνεις πού επικεντρώνεται με την πόρτα να αναγράφει "Dough matters" (η ζύμη μετράει). Βγάζουν καθημερινά τέσσερα διαφορετικά προζυμένια ψωμιά που φτιάχνουν σε περιορισμένες ποσότητες με ιταλικά άλευρα της οικογένειας Bongiovanni από το Τορίνο αλλά και ρωμαϊκό pala, ένα είδος flatbread, τραγανό εξωτερικά, ελαφρώς σπογγώδες και απορροφητικό στο εσωτερικό του, διαμορφωμένο ώστε να κρατά τις γεμίσεις χωρίς να μουσκεύει. Το σύνολο της παραγωγής τους υποστηρίζει μια φιλοσοφία που τιμά το ποιοτικό προϊόν και την καλή πρώτη ύλη. "Χρησιμοποιούμε προϊόντα μικρών παραγωγών που θεωρούμε ότι κάνουν ο καθένας εξαιρετική δουλειά στον τομέα του. Λάδι από την Μάνη, ελληνικά κρέατα, τυριά από τη Χίο και την Κοζάνη, αλλαντικά από τις Σέρρες χωρίς τεχνητά συντηρητικά, τα περισσότερα από αυτά", λέει ο Αντώνης. 

Black Salami
Αντώνης Κατρακάζης

Στις πίτες, τα κομμάτια είναι πληθωρικά, τα αρτύματα δουλεμένα με φειδώ, οι γεμίσεις αγκαλιάζονται από μαστόρικα φτιαγμένα ζυμάρια, που παραμένουν τραγανά ακόμα και αν δεν καταναλωθούν άμεσα. Από τις κλασικές επιλογές, η τυρόπιτα έχει ωραία δουλεμένη γέμιση, καθόλου αλμυρή, σε ένα μίγμα με διακριτική παρουσία πράσου ενώ η χορτόπιτα έχει τη φροντίδα της σπιτικής χωρίς φιοριτούρες όπως και η κιμαδόπιτα, που νομίζω όμως ότι "σηκώνει" λίγα μπαχαρικά που θα την κάνουν πιο ενδιαφέρουσα. Δοκιμάστε κάποια από τα χορταστικά σάντουιτς που φτιάχνουν σε στρογγυλά ψωμάκια, τραγανά εξωτερικά, αφράτα με κυψελωτή ζύμη εσωτερικά, σε επιλογές όπως το pastrami, με pecorino crosta Nerra και ξινό λάχανο με μπόλικη μουστάρδα, είναι άνετα για δύο άτομα, όπως και όλη η γκάμα τους. Για τους γλυκατζήδες, φτιάχνουν ωραίο μπανανόψωμο. Η κουζίνα τους είναι ανοιχτή, μπορείτε να ρίξετε κλεφτές ματιές βολτάροντας στη Μεθώνης, έχουν στήσει και πρακτικούς πάγκους στα πλάγια του μαγαζιού για να απολαύσετε το γεύμα σας παρατηρώντας παράλληλα τις ετοιμασίες και τα ξεφουρνίσματα βήμα – βήμα. 

Ζωοδόχου Πηγής 71 και Μεθώνης, Εξάρχεια, Τηλ: 2114187956
Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα-Σάββατο: 9 π.μ – 5 μ.μ. Κυριακή: 10π.μ -5 μ.μ. 

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

Χρυσοί Σκούφοι 2025: Τα κορυφαία εστιατόρια των Κυκλάδων

Τα μέρη που επισφραγίζουν τη γαστρονομική υπεροχή του δημοφιλέστερου νησιωτικού συμπλέγματος της χώρας.

ΓΡΑΦΕΙ: ΜΠΑΜΠΗς ΔΟΥΚΑς
18/03/2025

Η επόμενη πίστα του μεζεδοπωλείου σε 5 νέα μαγαζιά

Η κουλτούρα του μεζέ+κρασί/απόσταγμα στην πόλη έχει καινούρια σημεία αναφοράς.

Τι εννοείς κάνουν και στη Θάσο fine dining;

Ο ταλαντούχος σεφ Γιάννης Μαρινόπουλος ερμηνεύει τις σπεσιαλιτέ του νησιού με τρόπο καινοτόμα νόστιμο και σύγχρονες τεχνικές. Σερβίρει τις δημιουργίες του για ένα και μόνο βράδυ στην Αθήνα.

Τα νέα γευστικά highlights του Κεραμεικού

Οι πιο πρόσφατες προσθήκες στη φαγητογραφία της κουλ γειτονιάς.

Χρυσοί Σκούφοι 2025: Τα εστιατόρια της Πάρου που ξεχώρισαν στο νησί που έκανε την έκπληξη

Η δημοφιλής Κυκλάδα παρουσιάστηκε εξαιρετικά φορμαρισμένη, με δύο νέους Χρυσούς Σκούφους αλλά και δύο νέα Top Notch.

Ο διάβολος έτρωγε Prada: τι συμβαίνει όταν οι μεγαλύτεροι οίκοι μόδας αποφασίζουν να μπουν στην κουζίνα;

Τί συμβαίνει όταν οι μεγαλύτεροι οίκοι μόδας φοράνε ποδιές και σκούφους; Ποια είναι τα πιάτα της μόδας; – στην κυριολεξία.

Τι γεύση έχει μια πίτσα των 52 ευρώ;

Κατ' αρχάς, τη γεύση του exclusivity που σερβίρει για πρώτο πιάτο το "Bagatelle Athens", με όλη την αίγλη που συνδέεται με το όνομα του μπολιασμένη στην ατμοσφαιρική αρχοντιά του, και γεύσεις φινετσάτες κι ευφάνταστες, που ταιριάζουν χάρμα στην εκλεκτική του αύρα. Διαβάστε περισσότερα στην κριτική μας!