"Black Salami": "Η ζύμη μετράει" στον νέο ρωμαϊκό, εξαρχειώτικο φούρνο

Ένα παλιό ξυλουργείο στα Εξάρχεια μεταμορφώθηκε σε «micro-bakery» νέας γενιάς.

Black Salami Αντώνης Κατρακάζης

Στη γωνία Ζωοδόχου Πηγής και Μεθώνης, ένα σύγχρονο μικρο-αρτοποιείο ξεφουρνίζει ψωμιά εμπνευσμένα από τους φούρνους της Ρώμης, ενώ στη βιτρίνα του θα βρείτε σάντουιτς, πίτες αλλά και ολόκληρα γεύματα κλεισμένα σε νόστιμα ζυμάρια. Ο Ελληνοϊταλός "αρτοτεχνίτης" -όπως προτιμά να αποκαλείται- Bruno Pezzia, και ο Αντώνης Καζάκος δημιούργησαν έναν minimal χώρο που πριν ακόμα περάσεις το κατώφλι του καταλαβαίνεις πού επικεντρώνεται με την πόρτα να αναγράφει "Dough matters" (η ζύμη μετράει). Βγάζουν καθημερινά τέσσερα διαφορετικά προζυμένια ψωμιά που φτιάχνουν σε περιορισμένες ποσότητες με ιταλικά άλευρα της οικογένειας Bongiovanni από το Τορίνο αλλά και ρωμαϊκό pala, ένα είδος flatbread, τραγανό εξωτερικά, ελαφρώς σπογγώδες και απορροφητικό στο εσωτερικό του, διαμορφωμένο ώστε να κρατά τις γεμίσεις χωρίς να μουσκεύει. Το σύνολο της παραγωγής τους υποστηρίζει μια φιλοσοφία που τιμά το ποιοτικό προϊόν και την καλή πρώτη ύλη. "Χρησιμοποιούμε προϊόντα μικρών παραγωγών που θεωρούμε ότι κάνουν ο καθένας εξαιρετική δουλειά στον τομέα του. Λάδι από την Μάνη, ελληνικά κρέατα, τυριά από τη Χίο και την Κοζάνη, αλλαντικά από τις Σέρρες χωρίς τεχνητά συντηρητικά, τα περισσότερα από αυτά", λέει ο Αντώνης. 

Black Salami
Αντώνης Κατρακάζης

Στις πίτες, τα κομμάτια είναι πληθωρικά, τα αρτύματα δουλεμένα με φειδώ, οι γεμίσεις αγκαλιάζονται από μαστόρικα φτιαγμένα ζυμάρια, που παραμένουν τραγανά ακόμα και αν δεν καταναλωθούν άμεσα. Από τις κλασικές επιλογές, η τυρόπιτα έχει ωραία δουλεμένη γέμιση, καθόλου αλμυρή, σε ένα μίγμα με διακριτική παρουσία πράσου ενώ η χορτόπιτα έχει τη φροντίδα της σπιτικής χωρίς φιοριτούρες όπως και η κιμαδόπιτα, που νομίζω όμως ότι "σηκώνει" λίγα μπαχαρικά που θα την κάνουν πιο ενδιαφέρουσα. Δοκιμάστε κάποια από τα χορταστικά σάντουιτς που φτιάχνουν σε στρογγυλά ψωμάκια, τραγανά εξωτερικά, αφράτα με κυψελωτή ζύμη εσωτερικά, σε επιλογές όπως το pastrami, με pecorino crosta Nerra και ξινό λάχανο με μπόλικη μουστάρδα, είναι άνετα για δύο άτομα, όπως και όλη η γκάμα τους. Για τους γλυκατζήδες, φτιάχνουν ωραίο μπανανόψωμο. Η κουζίνα τους είναι ανοιχτή, μπορείτε να ρίξετε κλεφτές ματιές βολτάροντας στη Μεθώνης, έχουν στήσει και πρακτικούς πάγκους στα πλάγια του μαγαζιού για να απολαύσετε το γεύμα σας παρατηρώντας παράλληλα τις ετοιμασίες και τα ξεφουρνίσματα βήμα – βήμα. 

Ζωοδόχου Πηγής 71 και Μεθώνης, Εξάρχεια, Τηλ: 2114187956
Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα-Σάββατο: 9 π.μ – 5 μ.μ. Κυριακή: 10π.μ -5 μ.μ. 

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

Τα καλύτερα νέα εστιατόρια της Νέας Υόρκης για το 2024

Από αυθεντικές εθνικές κουζίνες μέχρι μοντέρνες προσεγγίσεις και exclusive fine dining εμπειρίες, αυτά τα εστιατόρια προσφέρουν επιλογές για κάθε γούστο και διάθεση, σύμφωνα με το Condé Nast Traveler.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
21/11/2024

ΜάνηΜάνη

Το διαχρονικό στέκι της οδού Φαλήρου στο Κουκάκι μένει πιστό στην comfort ελληνική κουζίνα που το χαρακτηρίζει, με νέο σεφ τον Ανέστη Ποιμενίδη.

Τρεις θεματικές βραδιές με αρώματα και γεύσεις από όλο τον κόσμο στο "La Suite Lounge" του "St George Lycabettus"

Ο 6ος όροφος του ξενοδοχείου μεταμορφώνεται σε έναν παγκόσμιο προορισμό γεύσεων, προσφέροντας τρία θεματικά μενού εμπνευσμένα από διεθνείς κουζίνες και τη δημιουργικότητα του Στέφανου Παπανικολάου.

150 χρόνια γεύσεων: Ένα επετειακό ταξίδι γαστρονομίας από το Ξενοδοχείο Μεγάλη Βρεταννία

Ένα γευστικό ταξίδι σε 150 χρόνια ιστορίας περιμένει τους λάτρεις της γαστρονομίας στο Winter Garden City Lounge.

"Nice n Easy Piraeus Tower": Μια νέα εποχή γαστρονομίας και διασκέδασης στον Πειραιά

Ο Πύργος του Πειραιά αποκτά νέα πνοή με έναν σύγχρονο προορισμό που συνδυάζει γαστρονομία υψηλών προδιαγραφών, πολυτέλεια και διασκέδαση.

12 μεζεδοπωλεία και τσιπουράδικα στην Αθήνα για χειμωνιάτικη θαλπωρή, όπως κι αν την εννοείς

Ο οδηγός μας για τα μεζεδοπωλεία και τσιπουράδικα της Αθήνας συγκεντρώνει προτάσεις που καλύπτουν κάθε γευστική προτίμηση.

To The Zillers Pastry Bar υποδέχεται το βερολινέζικο CODA (2*)

O αναγνωρισμένος Pastry Chef René Frank, ιδιοκτήτης του βραβευμένου με 2 αστέρια Michelin dessert εστιατορίου CODA, έρχεται από το Βερολίνο στην Αθήνα στις 25 Νοεμβρίου, για μία δημιουργική συνέργεια με το The Zillers Pastry Bar και τον Pastry Chef George Platinos.