"Cavaliere": Ένα ιταλικό εστιατόριο που έχει κάτι να πει

ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΟ CAVALIERE ΝΕΑ ΣΜΥΡΝΗ

Ο αριθμός 42 της Ελευθερίου Βενιζέλου ανέκαθεν αποτελούσε σημείο αναφοράς για τους Νεοσμυρνιώτες αλλά και τους επισκέπτες της γειτονιάς από τις κοντινές περιοχές, καθώς εκεί βρισκόταν κάποτε το Sugar Cubes - ένα από τα δημοφιλέστερα spots της Νέας Σμύρνης κι ας ήταν τοποθετημένο εκτός πλατείας. Από τα τέλη του περασμένου Νοεμβρίου, στο ίδιο ακριβώς σημείο, συναντά κανείς το Cavaliere, ένα φρέσκο ιταλικό εστιατόριο που έχει κάτι να πει.

Ο χώρος και η ατμόσφαιρα

Κοιτώντας το απέξω, είναι βέβαιο πως θα σου δημιουργηθεί ένα πολύ έντονο συναίσθημα θαυμασμού: Βλέπεις, το εντυπωσιακό εσωτερικό του με το προσεγμένο μέχρι την παραμικρή λεπτομέρεια ντεκόρ, τραβά το μάτι από μακριά. Kαι εύκολα σκέφτεσαι, έρωτας με την πρώτη ματιά. Tο ένστικτό μου δεν αποδείχθηκε λανθασμένο.

CAVALIERE ΝΕΑ ΣΜΥΡΝΗ 7

Ένας feelgood και άνετος χώρος απλώνεται αμέσως μπροστά σου μόλις περάσεις την είσοδο. Ξύλο, μάρμαρο, φυτά και μέταλλο βρίσκονται σε πλήρη αρμονία, συνδυαστικά με το σικάτο μπαρ και μία ολοζώντανη open kitchen στην οποία δεσπόζει ο custom made ξυλόφουρνος της Valoriani (one of a kind στη χώρα μας).

Το μέρος, που φέρει τη σχεδιαστική υπογραφή του αρχιτεκτονικού γραφείου του Κώστα Γκάγκου (ο οποίος βρίσκεται πίσω και από το βραβευμένο σε αυτό το κομμάτι Kenko) φαίνεται -και είναι- ακριβό αλλά καθόλου απρόσωπο, με πράσινους βελούδινους καναπέδες και ομόχρωμα μαρμάρινα τραπέζια.

CAVALIERE ΝΕΑ ΣΜΥΡΝΗ 2

Η αίσθηση οικειότητας και φιλοξενίας δημιουργείται από το χαμογελαστό προσωπικό καθώς και από το mix & match κοινό, ενώ την απαραίτητη χαλάρωση προσφέρει -ελλείψει μουσικής αυτό το διάστημα- το έξυπνο ηχητικό background από πουλιά που κελαηδούν.

Η φιλοσοφία και το φαγητό

"Δε θέλαμε απλά να φτιάξουμε έναν εντυπωσιακό χώρο με καλό φαγητό αλλά ένα ιταλικό εστιατόριο βασισμένο σε ένα πολύ συγκεκριμένο concept" μου λέει ο -σεφ και συνιδιοκτήτης- Βασίλης Τσατσάκης, που δίνει το ρυθμό στην κουζίνα. Και πράγματι, το μενού περιλαμβάνει όλα τα στάδια της ιταλικής κουζίνας, αρμονικά μοιρασμένα μεταξύ τους.

CAVALIERE ΝΕΑ ΣΜΥΡΝΗ 8

Για παράδειγμα, πέρα από την πίτσα και την pasta, έχει δοθεί πολύ μεγάλη προσοχή στις επιλογές του κρέατος (κάτι που εύκολα αντιλαμβάνεται κανείς δοκιμάζοντας τα μάγουλα μπρεζέ σε fregula ή, ακόμη περισσότερο, με την bistecca alla fiorentina - με κρέας από τη φυλή Chianina). 

Η φιλοσοφία ακολουθεί κλασικές συνταγές της γείτονος χώρας, εμπλουτισμένες με twists ή ελαφρώς παραλλαγμένες υπό την οπτική του σεφ. 

CAVALIERE ΝΕΑ ΣΜΥΡΝΗ 3

Παράλληλα, γίνεται σοβαρή δουλειά στο κομμάτι των προμηθευτών και την πρώτη ύλη, συνδυαστικά με το γεγονός πως εδώ τα πάντα είναι χειροποίητα.

CAVALIERE ΝΕΑ ΣΜΥΡΝΗ 5

Δε γίνεται να μην ξεχωρίσω την εξαιρετική ναπολιτάνικη πίτσα που σερβίρεται με ψαλίδι και τσιμπίδα (η Mortadelle pistacchio, με μορταδέλα, τριμμένο φιστίκι και πέστο φιστικιού, fior di latte και παρμεζάνα είναι δικαιολογημένα από τις πιο δημοφιλείς επιλογές) και τα πληθωρικά όσο και νόστιμα ραβιόλι manzo με σιγομαγειρεμένο μοσχάρι, σάλτσα gorgonzola και καβουρδισμένο φουντούκι.

CAVALIERE ΝΕΑ ΣΜΥΡΝΗ 4

Στο ίδιο επίπεδο και το rosso vellutato spaghetti με ταρτάρ γαρίδας και μπισκ, το οποίο πέρα από άκρως Instagramικό (είναι ήδη ένα από τα πιο viral πιάτα του εστιατορίου στα social media) έχει ουσιαστική γεύση -ακριβώς αυτή που περιμένεις από την περιγραφή του- αλλά και τα πολύ ιδιαίτερα culurgiones fritti. Το τελευταίο πιάτο αφορά χειροποίητα τηγανητά γεμιστά ζυμαρικά που φτιάχνουν στη Σαρδηνία τις γιορτινές ημέρες. Εδώ γίνονται καθημερινά, γεμιστά με πατάτα, τρούφα, πάνω σε πάστα φιστικιού, συνοδευόμενα από bresaola.

Τέλος, στο section των γλυκών, o σεφ Τσατσάκης ψάχνεται αρκετά με την panna cotta, θέλοντας να παρουσιάσει μία άκρως αντιπροσωπευτική version της στο κοινό, όσο πιο κοντά γίνεται στην αυθεντικότερη εκδοχή. Θα έλεγα πως βρίσκεται σε πολύ καλό δρόμο.

Τι θα πιούμε;

Το μπαρ παίζει σημαντικό ρόλο στην όλη εμπειρία του Cavaliere, με τον bartender Ανδρέα Κάσσα να υπογράφει τη λίστα των ποτών, που περιλαμβάνει πέρα από τα signatures (κλασικές προτάσεις με twists), τα low alcohol και τα sours, δύο επιλογές σε barrel aged cocktails (Negroni και El Presidente).

CAVALIERE ΝΕΑ ΣΜΥΡΝΗ 1

Η κάρτα του κρασιού είναι μοιρασμένη ανάμεσα σε ιταλικό και ελληνικό αμπελώνα ενώ στην κάβα υπάρχουν και κάποια προσεκτικά επιλεγμένα Special Wines.

CAVALIERE ΝΕΑ ΣΜΥΡΝΗ 7

Προσεχώς, περίπου στα τέλη Ιανουαρίου, το Cavaliere θα εγκαινιάσει και την κάρτα του brunch, που θα σερβίρεται καθημερινά από τις 09.00.

 

 

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια