"Πλάτανος"  Καλαμπάκας:  μια παραδοσιακή ταβέρνα που εξελίσσεται τολμηρά

Στη Μύκανη Καλαμπάκας, ένα εστιατόριο παραδοσιακής ελληνικής κουζίνας κάνει στροφή εμπλουτίζοντας τις προτάσεις του με μοντέρνες ιδέες.

Πλάτανος Μύκανη Καλαμπάκας

"Κάποτε με ρώτησαν: "Πες μου έναν λόγο για να έρθω στο μαγαζί σου” κι εγώ απάντησα: " Πες μου έναν λόγο για να μην έρθεις”, μου λέει με αυτοποποίθηση ο Θέμης Μπέλλος, σεφ και ιδιοκτήτης του "Πλάτανος", ένα εστιατόριο, δεκαεπτά χιλιόμετρα έξω από την Καλαμπάκα, στην περιοχή Μύκανη. Bρίσκεται κυριολεκτικά στη μέση του πουθενά και τα Χάσια, τμήμα της ευρύτερης οροσειράς της Πίνδου, είναι μια θέα που συνοδεύει απολαυστικά το γεύμα του επισκέπτη όταν καιρού επιτρέποντος καθίσει στην αυλή κάτω από τη σκιά των επιβλητικών πλάτανων. Όπως σε κάθε παραδοσιακό κτίσμα της περιοχής, το ξύλο και η πέτρα, ως κύρια δομικά υλικά, συμμαχούν στην ευρύχωρη ζεστή σάλα με το τζάκι που σιγοκαίει τον χειμώνα ενώ μπαίνοντας, το πρώτο πράγμα που "χτυπάει" στο μάτι είναι η ανοιχτή κουζίνα όπου οι σούβλες με τα "κεμπάπ" - έτσι λένε στη Θεσσαλία το κοντοσούβλι- που γυρίζουν ακατάπαυστα, βρίσκονται σε πρωτοκαθεδρία. Το μαγαζί έχει πλέον παράδοση σε αυτή τη σπεσιαλιτέ που φτιάχνουν με κοτόπουλο, πρόβειο και χοιρινό κρέας και, όπως μας είπαν, δεν έχουν σκοπό να το αφαιρέσουν ποτέ αφού η απήχηση του είναι μεγάλη. Ο χώρος έχει εξελιχθεί σημαντικά απ’ όταν πρωτοάνοιξε από τον πατέρα του Θέμη: "Το 1981 εδώ ήταν ένας μικρός καφενές περίπου 40 τετραγωνικών που σέρβιρε ελληνικό καφέ, πορτοκαλάδες, λεμονάδες και ομελέτα με ζαμπονάκι κονσέρβας", αφηγείται ο σεφ.

Ο Θέμης είναι ανήσυχος και αυτοδίδακτος μάγειρας, και με μεράκι συνεχίζει αυτό που ο πατέρας του ξεκίνησε. Εδώ θα βρείτε αναμενόμενα πιάτα όπως κοντοσούβλι, λουκάνικα, ψητά παϊδάκια ή σταβλίσια μπριζόλα με πατάτες και τζατζίκι, αλλά μπορεί να πετύχετε και πολύ νόστιμο χοιρινό κότσι μαριναρισμένο σε μαύρη μπύρα, κόκορα Βουργουνδίας με παπαρδέλες ή πιάτα έμπνευσης της μέρας. Ο σεφ αγαπά την καλή πρώτη ύλη, δουλεύει με προϊόντα απ’ όλη την Ελλάδα αλλά πειραματίζεται αρκετά με τεχνικές και υλικά εκτός Ελλάδας σε μια τολμηρή προσπάθεια εξέλιξης του "Πλάτανου" σε εναλλακτική ταβέρνα. Μάλιστα, την ημέρα της επίσκεψης δοκίμασα κάποια πιο ιδιαίτερα πιάτα, αρκετά ημέρας και ενδεικτικά της μαγειρικής αντίληψης του σεφ. Δεν διστάζει να δουλέψει με κοπές όπως rib eye steak black Angus που ψήνει στην εντέλεια, να φτιάξει kimchi για τη σαλάτα, ούτε να σερβίρει ψητό γλυκοφάγωτο παντζάρι με πολύχρωμες σάλτσες από λαγόχορτο, μπρόκολο και καρότο "πιτσιλισμένες" στο πιάτο αλά "Ups, Ι dropped the sauce" ή ακόμα και ζυμαρικά που φτιάχνονται από τον σεφ ζωντανά στη λογική της pasta alla ruota, όχι όμως σε κεφάλι παρμεζάνας αλλά τυριού Σαν Μιχάλη. Τα επιδόρπια είναι πάντα ημέρας και από όσα δοκιμάσαμε ξεχώρισα το πολύ σωστό σουφλέ σοκολάτας στο οποίο πρόσθεσε παγωτό βανίλια που φτιάχνει ο ίδιος πασπαλισμένο με λίγο χαβιάρι, ιδέα του Kristian Baumann που έκανε θραύση στο "108" της Κοπεγχάγης. Το έχω δοκιμάσει στην αυθεντική εκδοχή του και ήταν πολύ ωραία εκτελεσμένο. Σε ένα μαγαζί ωστόσο όπως ο "Πλάτανος" δεν περιμένεις να δοκιμάσεις τέτοια πιάτα, πόσω μάλλον όταν ακόμα συστήνεται σαν απλό παραδοσιακό steakhouse-εστιατόριο ελληνικής κουζίνας. Οι πειραματισμοί του σεφ αποδίδουν, όμως για να σταθούν θα πρέπει να γίνει με κάποιον τρόπο σταδιακή αναθεώρηση της γευστικής ταυτότητας του χώρου

Μύκανη Καλαμπάκας, Τηλ: 2432082342

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

Zyme: Μια ζυμο-spritzeria στον Πειραιά

Ένα πολύ όμορφο project πιάνει λιμάνι και μας συστήνεται σαν μία premium focacceria και spritzeria.

ΓΡΑΦΕΙ: ΜΠΑΜΠΗς ΔΟΥΚΑς
21/11/2024

Τα καλύτερα νέα εστιατόρια της Νέας Υόρκης για το 2024

Από αυθεντικές εθνικές κουζίνες μέχρι μοντέρνες προσεγγίσεις και exclusive fine dining εμπειρίες, αυτά τα εστιατόρια προσφέρουν επιλογές για κάθε γούστο και διάθεση, σύμφωνα με το Condé Nast Traveler.

ΜάνηΜάνη

Το διαχρονικό στέκι της οδού Φαλήρου στο Κουκάκι μένει πιστό στην comfort ελληνική κουζίνα που το χαρακτηρίζει, με νέο σεφ τον Ανέστη Ποιμενίδη.

Τρεις θεματικές βραδιές με αρώματα και γεύσεις από όλο τον κόσμο στο "La Suite Lounge" του "St George Lycabettus"

Ο 6ος όροφος του ξενοδοχείου μεταμορφώνεται σε έναν παγκόσμιο προορισμό γεύσεων, προσφέροντας τρία θεματικά μενού εμπνευσμένα από διεθνείς κουζίνες και τη δημιουργικότητα του Στέφανου Παπανικολάου.

150 χρόνια γεύσεων: Ένα επετειακό ταξίδι γαστρονομίας από το Ξενοδοχείο Μεγάλη Βρεταννία

Ένα γευστικό ταξίδι σε 150 χρόνια ιστορίας περιμένει τους λάτρεις της γαστρονομίας στο Winter Garden City Lounge.

"Nice n Easy Piraeus Tower": Μια νέα εποχή γαστρονομίας και διασκέδασης στον Πειραιά

Ο Πύργος του Πειραιά αποκτά νέα πνοή με έναν σύγχρονο προορισμό που συνδυάζει γαστρονομία υψηλών προδιαγραφών, πολυτέλεια και διασκέδαση.

12 μεζεδοπωλεία και τσιπουράδικα στην Αθήνα για χειμωνιάτικη θαλπωρή, όπως κι αν την εννοείς

Ο οδηγός μας για τα μεζεδοπωλεία και τσιπουράδικα της Αθήνας συγκεντρώνει προτάσεις που καλύπτουν κάθε γευστική προτίμηση.