Είτε τη μέρα, με την κορυφογραμμή του Λεκανοπεδίου να συναντά τη θάλασσα και το λιμάνι του Πειραιά να δεσπόζει στην ακτογραμμή της αθηναϊκής ριβιέρας, όπως ξεδιπλώνεται πανοραμική, είτε το βράδυ, με τα χιλιάδες φώτα να κάνουν την πόλη να μοιάζει με αναμμένη φάτνη, στολισμένη απ’ τις φωτεινές γιρλάντες των λεωφόρων της Αθήνας, η θέα που αντικρίζεις μπαίνοντας στην απλόχωρη σάλα του αγαπημένου θαλασσοφαγικού spot στα ψηλά του Βύρωνα σε κάνει να σαστίσεις για λίγο. Αν, δε, καταφέρεις να συντονίσεις την κράτησή σου με εκείνη μαγική ώρα που το σούρουπο βάφει τον απέραντο αττικό ουρανό στα ροζέ του, θα απολαύσεις μια ζωντανή παράσταση με το αστικό τοπίο και τις μεταμορφώσεις του για πρωταγωνιστές.
Η θέα δεν είναι ο μόνος πρωταγωνιστής σ’ αυτό το μπαλκόνι, όμως, με τον αέρα ανανέωσης που έχει φέρει τελευταία στην κουζίνα η σεφ Φιλίτσα Καραμανλή, να έχει εδραιώσει το εστιατόριο της οικογένειας Κωβαίου ως ένα από τα γευστικά φαβορί όχι μόνο της γειτονιάς του, αλλά όλων των καλοφαγάδων της Αττικής. Διανθίζοντας τα κλασικά αγαπημένα του καταλόγου με μια σειρά από πιάτα που πλουτίζουν τη σύγχρονη θαλασσοφαγία με φρέσκια ελληνικότητα, η σεφ φέρνει στο τραπέζι πιάτα μπολιασμένα με την αιγαιοπελαγίτικη παράδοση της οικογένειας, αλλά και υλικά – αστέρια που βρίσκουν τη θέση τους στον προβολέα μέσα από δημιουργικά παντρέματα της ελληνικής συνταγογραφίας με την διεθνή μοντερνιτέ.
Έτσι, το φρεσκότατο λυθρινάκι που βρήκαμε στην ψαριέρα του "Μπαλκονιού", ξεδίπλωσε όλη την βελούδινη υφή της σάρκας του χάρη σε ένα δαντελένια κομμένο σεβίτσε, με το μινιμαλιστικό του μαρινάρισμα να γεμίζει το στόμα θαλασσινή χάρη, ενώ το σεβίτσε από το υπόλοιπο μισό του ίδιου ψαριού, έφερε στο προσκήνιο το τρυφερό δάγκωμα του ψαριού, άψογα ψημένο στη φρουτένια μαρινάδα του, με την ψιλοκομμένη πιπεριά και τους σπόρους από το passion fruit να φτιάχνουν απολαυστικό ντουέτο φρουτένιας αψάδας, και τον μαϊντανό να δίνει ελληνικές στροφές στα αρώματα.
Ο μαϊντανός, βασικός παίκτης στα τραπέζια των Σχοινουσών (ιδιαίτερη πατρίδα της οικογένειας Κωβαίου), κρατά ψηλά τη βοτανική του φρεσκάδα και στο ελληνόπρεπο tapas από ζυμωτή μπρουσκέτα με pesto μαϊντανού, πίκλα πράσινου μήλου, ντομάτα κονφί και φιλεταρισμένη σαρδέλα στα κάρβουνα, ένα πιάτο απροσπέραστο, όλο γεύση, υφές και umami, που προέκυψε ως… σπιτικό μεζεδάκι στη διάρκεια της καραντίνας, για να βρει τη θέση του ανάμεσα στα best sellers του εστιατορίου στη συνέχεια.
Έντονα ελληνικό είναι και το αφράτο surf n turf λουκουμάκι που είναι η μελωμένη μελιτζάνα "σαγανάκι", με πεσκανδρίτσα και μπέικον Στρεμμένου (αν και δεν έκανε κακό λίγο πιο γαλαντόμα ποσότητα στο ψάρι, για να ισορροπήσουν οι κατά τα άλλα ντελικάτες γεύσεις), ενώ πέρα από τη λιτή απόλαυση ενός ψαριού στη σχάρα ή στο τηγάνι, που αποτελεί ακόμα ένα διαχρονικό ατού του μαγαζιού, χάρη στη σταθερή συνεργασία με επιλεγμένους ψαρότοπους των κοντινών Κυκλάδων, η κουζίνα δίνει ρέστα και στα μαγειρέματα των μεγάλων ψαριών. Το φαγκρί μας, μαγειρεμένο με τρεις διαφορετικούς τρόπους ήταν μια απόλαυση μαεστρίας και νοστιμιάς: το κεφάλι έγινε μια πολύ ορεκτική ψαρόσουπα με al dente λαχανικά, τα μάγουλα ένα αρωματικό και ξινούτσικο φρικασέ με αρμύρα, πράσο και λεμόνι, ενώ το φιλέτο δέχτηκε τα μαστόρικα χάδια της σχάρας.
Τα αέρινα τηγανισμένα μπαρμπουνάκια, αλλά και το κριθαρότο με φρέσκες καραβίδες, που έδωσαν γεύση σπουδαίου βάθους και διάρκειας στο άψογα βρασμένο ζυμαρικό, στα οποία δεν μπορέσαμε να αντισταθούμε, ήταν αρκετά για να μας φτάσουν σε σημείο να μην μπορέσουμε να δοκιμάσουμε τα γλυκά. Όμως την επόμενη φορά θα πάμε προετοιμασμένοι τόσο για την τάρτα αμυγδάλου με κρέμα λεμονιού και σαντιγί λεβάντας, όσο και για τον αποδομημένο μπακλαβά με αποξηραμένα φρούτα και ξηρούς καρπούς.
Παύλου Μελά 13, Βύρωνας, 2107640240