Βάλε το σομπρέρο σου
Ένας φίλος ήρθε απόψε από το Μεξικό, φορτωμένος tacos, burritos και... burgers, για αλλαγή. Κι είπε να μείνει για καιρό.
Η χώρα του Κάρλος Φουέντες και της Φρίντα Κάλο έχει πολύ ενδιαφέρουσα κουζίνα να επιδείξει. Εμείς όμως σε πολλές περιπτώσεις προτιμάμε την tex-mex εκδοχή, ένα mix μεξικάνικων συστατικών και αμερικάνικων -α λα Texas- κρεατικών που προέκυψε από τη γευστική τους γειτνίαση. Σ' αυτό το μονοπάτι κινείται το «Amigos» της Γλυφάδας: Βαμμένο σε ζεστές αποχρώσεις, με χαρακτηριστικές πινελιές όπως σομπρέρος, μάσκες Αζτέκων, κιλίμια και γεωργικά εργαλεία, στήνει ένα όμορφο σκηνικό για να παρουσιάσει τις γεύσεις του όταν ο καιρός δεν επιτρέπει να καθίσεις στον κήπο με τα τρεχούμενα νερά και τις μπανανιές.
Μια καλή αρχή είναι τα taquitos ή, σε απλά και πιο περιγραφικά ελληνικά, πίτες από καλαμπόκι σε σχήμα φλογέρας με γέμιση τυριού-χοιρινού, και η συμπαθητική σαλάτα nopalitos με φύλλα κάκτου, λαχανικά, γαρίδες, pico de gallo και βινεγκρέτ, που έρχεται στο τραπέζι σε μια φωλιά από tortilla. Περνώντας στα κυρίως πιάτα, η chimichanga (μια μαλακή τορτίγια) με κοτόπουλο, γκούντα, pico de gallo και sour cream, συνοδευόμενη από ρύζι και πουρέ φασολιών είναι ένα κλασικό παράδειγμα των απλών mex γεύσεων του καταλόγου, εγώ πάντως προτίμησα το tex μπιφτέκι με chili con carne, το οποίο ήρθε ζουμερό και νόστιμο. Οι επιδόσεις της κουζίνας είναι εν γένει ικανοποιητικές, χωρίς ιδιαίτερες εξάρσεις, πράγμα που ισχύει και στα επιδόρπια - εδώ προτιμήστε τη σίγουρη λύση της μηλόπιτας με παγωτό. Το σίγουρο όμως είναι ότι, εκτός από μια ιστορία που κρατάει χρόνια, το «Amigos» έχει τη φιλική διάθεση για την οποία σε προδιαθέτει το όνομά του (σημαίνει φίλοι στα ισπανικά). Ωραιότατο setting για να πιείτε τις margaritas σας, να τα πείτε με τους δικούς σας φίλους, είτε caballeros είτε senoritas, και να ακούσετε live το latin συγκρότημα Pachanga, κάθε Τρίτη.
Άντζελα Σταματιάδουastamatiadou@athinorama.gr INFO
Amigos, Κύπρου 65Α, Γλυφάδα, 2108983167. Έως 1 π.μ. Σάβ., Κυρ. και μεσημέρι. Τιμή: € 20-24.