«Forte»: Με δύναμη από το Κολωνάκι

Αλέγκρο και έξω καρδιά, το ολοκαίνουργιο εστιατόριο της οδού Χάρητος διασκεδάζει ελληνικά και τρώει τις ωραίες γεύσεις που υπογράφει ο βραβευμένος σεφ Δήμος Μπαλόπουλος.

«Forte»: Με δύναμη από το Κολωνάκι

Πιάνοντας τραπέζι στο «Forte» δεν αργείς να καταλάβεις πως βρίσκεσαι στο καινούργιο darling του Κολωνακίου, που αγαπά εξίσου το φαγητό και τη διασκέδαση. Αν και βράδυ καθημερινής με ψιλόβροχο που εξελίχτηκε σε δυνατή βροχή, βλέπω τριγύρω μου αναγνωρίσιμες φυσιογνωμίες και καλοβαλμένες μεγάλες παρέες να γεμίζουν σταδιακά πρώτα τα τραπέζια που βγαίνουν στη Χάρητος και κατόπιν τον εσωτερικό χώρο, ο οποίος αναπνέει σε ανέμελο greek chic ύφος. Τερακότα και βεραμάν στο ταβάνι και τους τοίχους, που σαν άλλα πλακάκια ντύνουν ψάθινες βάσεις από καρέκλες καφενείου, σκουρόχρωμο ξύλο στο περίγραμμα των τραπεζιών ασορτί με τις αναπαυτικές ξύλινες καρέκλες, καμπυλόγραμμη διαμόρφωση στο βάθος με λόντζες και καναπέδες. Ο DJ βρίσκεται στις επάλξεις από νωρίς με concept όλα ελληνικά, ξεκινώντας από νοσταλγικές 90s επιτυχίες και φτάνοντας πιο αργά που η ένταση ανεβαίνει στους μεγάλους νταλκάδες του Αντώνη, του Νίκου και της Άννας.

«Forte»: Με δύναμη από το Κολωνάκι - εικόνα 1

Στο τιμόνι της κουζίνας, τώρα, βρίσκεται ο Δήμος Μπαλόπουλος, ένας σεφ με δυνατές περγαμηνές (Χρυσός Σκούφος στο «Ocean» του ξενοδοχείου Daios Cove στην Κρήτη, Top Notch στο αθηναϊκό «ΦΒΚ») ο οποίος προτείνει εδώ ένα μενού με μοντέρνο ελληνικό χρώμα, διανθισμένο με δυνατές πινελιές Μέσης Ανατολής.

Αφορμή, όπως μου εξηγεί, στάθηκε ένα ταξίδι που έκανε λίγο πριν το πρώτο lockdown στο Τελ Αβίβ. «Ενθουσιάστηκα με την ατμόσφαιρα της πόλης, αλλά και με την κουλτούρα του μεζέ στα εστιατόρια, η οποία είναι πολύ συγγενική με τη δική μας. Σκέφτηκα λοιπόν να εντάξω κάποια στοιχεία της στο μενού, το οποίο εκτελεί ο στενός μου συνεργάτης Κώστας Γουλόπουλος και χτίζουμε κάθε εβδομάδα γύρω από έναν βασικό κορμό πιάτων, ανάλογα με τις πρώτες ύλες που προμηθευόμαστε από διάφορες μεριές της Ελλάδας».

«Forte»: Με δύναμη από το Κολωνάκι - εικόνα 2

Την μεσανατολική αρχή κάνουν σπέσιαλ αλοιφές όπως η γλυκοκαυτερή, ροδαλή και βελουδένια μουχαμάρα ή το μπαμπαγκανούς με καπνιστή μελιτζάνα που βουτάς στις αφράτες χειροποίητες πίτες του μαγαζιού, οι οποίες καρυκεύονται με ζάαταρ. Η συνέχεια έχει άρωμα παράδοσης, μαγειρεμένης όμως από χέρι σημερινό που την ανεβάζει επίπεδο: κρεμμυδόπιτα σε σκοπελίτικο μασούρι με φύλλο που σκάει υπέροχα στο στόμα, φίνα ντολμαδάκια σε αυγολέμονο-μετάξι, αλλιώτικη Αθηναϊκή που έρχεται σερβιρισμένη σε «μπολ» από αβοκάντο.

«Forte»: Με δύναμη από το Κολωνάκι - εικόνα 3

Στα κύρια, πρωταγωνιστούν οι προτάσεις με κρέας, σαν το ζουμερό κοντοσούβλι από μαύρο χοίρο με ωραία επικάλυψη από ελαφριά κρέμα πιπεριάς Φλωρίνης, χωρίς να λείπουν οι μεγαλύτερες κοπές ή το ολόκληρο φρέσκο ψάρι στον φούρνο που προορίζονται για τη μέση του τραπεζιού, ενθαρρύνοντας τη λογική της μοιρασιάς και ταιριάζοντας στην έξω καρδιά διάθεση του «Forte». Το εξίσου ελληνικό γλυκό φινάλε υπογράφει ο Αλέξανδρος Κόνιαρης και έρχεται, ανάμεσα σε άλλα, με πληθωρικό «σπασμένο» εκμέκ, με κρέμα βανίλιας και τραγανό κανταϊφι.

Περισσότερες πληροφορίες

Forte

Χάρητος 43, Κολωνάκι
  • Εστιατόρια

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

Τρεις θεματικές βραδιές με αρώματα και γεύσεις από όλο τον κόσμο στο "La Suite Lounge" του "St George Lycabettus"

Ο 6ος όροφος του ξενοδοχείου μεταμορφώνεται σε έναν παγκόσμιο προορισμό γεύσεων, προσφέροντας τρία θεματικά μενού εμπνευσμένα από διεθνείς κουζίνες και τη δημιουργικότητα του Στέφανου Παπανικολάου.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
20/11/2024

150 χρόνια γεύσεων: Ένα επετειακό ταξίδι γαστρονομίας από το Ξενοδοχείο Μεγάλη Βρεταννία

Ένα γευστικό ταξίδι σε 150 χρόνια ιστορίας περιμένει τους λάτρεις της γαστρονομίας στο Winter Garden City Lounge.

"Nice n Easy Piraeus Tower": Μια νέα εποχή γαστρονομίας και διασκέδασης στον Πειραιά

Ο Πύργος του Πειραιά αποκτά νέα πνοή με έναν σύγχρονο προορισμό που συνδυάζει γαστρονομία υψηλών προδιαγραφών, πολυτέλεια και διασκέδαση.

12 μεζεδοπωλεία και τσιπουράδικα στην Αθήνα για χειμωνιάτικη θαλπωρή, όπως κι αν την εννοείς

Ο οδηγός μας για τα μεζεδοπωλεία και τσιπουράδικα της Αθήνας συγκεντρώνει προτάσεις που καλύπτουν κάθε γευστική προτίμηση.

To The Zillers Pastry Bar υποδέχεται το βερολινέζικο CODA (2*)

O αναγνωρισμένος Pastry Chef René Frank, ιδιοκτήτης του βραβευμένου με 2 αστέρια Michelin dessert εστιατορίου CODA, έρχεται από το Βερολίνο στην Αθήνα στις 25 Νοεμβρίου, για μία δημιουργική συνέργεια με το The Zillers Pastry Bar και τον Pastry Chef George Platinos.

8 γευστικές στάσεις στο Κολωνάκι

Ο οδηγός μας για τα εστιατόρια στο Κολωνάκι συγκεντρώνει προτάσεις που καλύπτουν κάθε γευστική προτίμηση, από ατμοσφαιρικά wine bars και κοσμοπολίτικα ψαροφαγικά στέκια, μέχρι μοντέρνα bistro και street food με δημιουργική υπογραφή.

Ο "Paleos" είναι αλλιώς

Αύρα από τα παλιά στον πεζόδρομο της Αδριανού φέρνει το καινούργιο αυτό μεζεδοπωλείο με τη χαλαρή ατμόσφαιρα και τις προσεγμένες γεύσεις που προορίζονται για τη μέση του τραπεζιού.