«Annie Fine Cooking»: Η μεγάλη επιστροφή της Σταυριανής Ζερβακάκου

Η Μανιάτισσα σεφ μιξάρει αγνό συναίσθημα με εμφατική ελληνικότητα, για πιάτα που αναδεικνύουν μια αθέατη πλευρά της παράδοσης, σε έναν φιλόξενο χώρο που σερβίρει τη χαλαρωτική του αύρα ως ορεκτικό.

«Annie Fine Cooking»: Η μεγάλη επιστροφή της Σταυριανής Ζερβακάκου

Φωλιασμένο σε μια γωνίτσα του Νέου Κόσμου, αναπάντεχα ήσυχη αν σκεφτεί κανείς ότι απέχει δυο βήματα μονάχα από την Καλιρρόης, το νέο στέκι της Ιόλης Βρυχέα και του Πάνου Στογιάννη (από την αρχική ομάδα του «By the Glass» και την παρέα του «Bartesera») σε υποδέχεται με αύρα ήρεμη κι ανακουφιστική, χάρη όχι μόνο στο όμορφο εξωτερικό καθιστικό που απλώνει στη σκιά των ψηλών του δέντρων, αλλά και μια ενέργεια γλυκιά και φιλόξενη, που εκπέμπει η ανοιχτή κουζίνα του μικρού εσωτερικού, διάφανου χάρη στη μεγάλη τζαμαρία που το χωρίζει από το πεζοδρόμιο.

«Annie Fine Cooking»: Η μεγάλη επιστροφή της Σταυριανής Ζερβακάκου - εικόνα 1

Σ’ αυτήν την κουζίνα, με ύφος όχι μιας σεφ που κουμαντάρει ένα καράβι σε αναταραχή, αλλά μιας οικοδέσποινας που υποδέχεται δικούς της ανθρώπους με την αντάρα της επιθυμίας να τους καλοκαρδίσει, η σεφ Σταυριανή Ζερβακάκου υπογράφει εδώ και μερικές εβδομάδες τη μεγάλη επιστροφή της στο εστιατορικό προσκήνιο. Κι είναι μεγάλη όχι μονάχα επειδή είχε λείψει για καιρό, αλλά γιατί μεγάλη είναι κι η πνοή της κουζίνας που παρουσιάζει.

Ελληνική, φίνα και αληθινή, με προσωπικότητα τόση ώστε να διαφεύγει της εύκολης κατηγοριοποίησης, είναι μια κουζίνα βασισμένη σε υλικά με ονοματεπώνυμο, που η Ζερβακάκου βρίσκει θαρρείς ένα-ένα από τις βόλτες της στις λαϊκές, αλλά και τις επαφές της με παραγωγούς που έχουν το μεράκι για βασικό τους λίπασμα. Και μ’ αυτά της τα ευρήματα, συνθέτει ένα μενού γεμάτο εντάσεις κι αντιστίξεις, φρεσκάδα και δροσιά, αλλά κι απίθανους συνδυασμούς που, με τις γεύσεις και τ’ αρώματά τους, είναι σα να αποκαλύπτουν μια αθέατηπλευρά της παράδοσης.

«Annie Fine Cooking»: Η μεγάλη επιστροφή της Σταυριανής Ζερβακάκου - εικόνα 2

Πιάτα όπως το αγγουράκι Μαραθώνα με καρπούζι και σαρδέλα ημίπαστη, κρεμμύδι βατικιώτικο και τσακιστές ελιές, ή οι κεφτέδες από ψιλό πληγούρι, ζυμωμένο με πελτέ, συνοδεία δροσερού ξινόγαλου από πρόβειο γιαούρτι, έχουν μια μαγική ικανότητα να σε μεταφέρουν στην αυλή της γιαγιάς σου, έχουν όμως και μια σπουδαία φινέτσα και ακρίβεια στις ισορροπίες, που τα προικίζουν με εμφατική ελληνικότητα και ουσιαστικό comfort, αλλά και – το κυριότερο – με το χαρακτήρα μιας σεφ που μαγειρεύει τα υλικά της ακριβώς όπως μιλά γι’ αυτά: με αγάπη και απαλότητα. Συστατικά που χρειάζεται και η ίδια για να αντέξει στο project που έχει στήσει εδώ, στη νεοκοσμίτικη γωνίτσα της, με ένα μενού που αλλάζει καθημερινά, και στήνεται σχεδόν απ’ την αρχή, κάθε που αρχίζει η βάρδια.

«Annie Fine Cooking»: Η μεγάλη επιστροφή της Σταυριανής Ζερβακάκου - εικόνα 3

«Με εκνευρίζουν τα bestseller πιάτα», λέει στο «α» όταν τη ρωτάμε για την «παραφροσύνη» αυτού του concept. «Με ρώτησε κι ένας φίλος σεφ αν συνεχίζω “αυτήν την ανωμαλία”, έτσι το χαρακτήρισε», παραδέχεται γελώντας, «όμως έτσι προσπαθούσα να κάνω σε όλα τα εστιατόρια που έχω δουλέψει – αν και σε μικρότερο βαθμό απ’ ό,τι εδώ - , γιατί να, στεναχωριόμουν όταν όλοι ερχόντουσαν για το τάδε πολύ δημοφιλές πιάτο, και παραμελούσαν άλλα πράγματα που έφτιαχνα και έβλεπα εξίσου ως “παιδιά μου”». Και ναι, η αλήθεια είναι ότι κι εμείς, ήδη απ’ την πρώτη μας επίσκεψη έχουμε φαβορί, ανυπομονούμε όμως να γνωρίσουμε κι όλη την οικογένεια, σ’ ένα εστιατόριο με όλα τα φόντα να αναδειχθεί σε νέο σημείο αναφοράς των foodies της πόλης. Στα μπόνους το ζεστό, αλλά επαγγελματικό σέρβις και η προσεγμένη (δεν θα μπορούσε να μην είναι, άλλωστε) λίστα κρασιών.

Περισσότερες πληροφορίες

Annie Fine Cooking

Μεναίχμου 4, Ν. Κόσμος
  • Εστιατόρια

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

Τα καλύτερα νέα εστιατόρια της Νέας Υόρκης για το 2024

Από αυθεντικές εθνικές κουζίνες μέχρι μοντέρνες προσεγγίσεις και exclusive fine dining εμπειρίες, αυτά τα εστιατόρια προσφέρουν επιλογές για κάθε γούστο και διάθεση, σύμφωνα με το Condé Nast Traveler.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
21/11/2024

ΜάνηΜάνη

Το διαχρονικό στέκι της οδού Φαλήρου στο Κουκάκι μένει πιστό στην comfort ελληνική κουζίνα που το χαρακτηρίζει, με νέο σεφ τον Ανέστη Ποιμενίδη.

Τρεις θεματικές βραδιές με αρώματα και γεύσεις από όλο τον κόσμο στο "La Suite Lounge" του "St George Lycabettus"

Ο 6ος όροφος του ξενοδοχείου μεταμορφώνεται σε έναν παγκόσμιο προορισμό γεύσεων, προσφέροντας τρία θεματικά μενού εμπνευσμένα από διεθνείς κουζίνες και τη δημιουργικότητα του Στέφανου Παπανικολάου.

150 χρόνια γεύσεων: Ένα επετειακό ταξίδι γαστρονομίας από το Ξενοδοχείο Μεγάλη Βρεταννία

Ένα γευστικό ταξίδι σε 150 χρόνια ιστορίας περιμένει τους λάτρεις της γαστρονομίας στο Winter Garden City Lounge.

"Nice n Easy Piraeus Tower": Μια νέα εποχή γαστρονομίας και διασκέδασης στον Πειραιά

Ο Πύργος του Πειραιά αποκτά νέα πνοή με έναν σύγχρονο προορισμό που συνδυάζει γαστρονομία υψηλών προδιαγραφών, πολυτέλεια και διασκέδαση.

12 μεζεδοπωλεία και τσιπουράδικα στην Αθήνα για χειμωνιάτικη θαλπωρή, όπως κι αν την εννοείς

Ο οδηγός μας για τα μεζεδοπωλεία και τσιπουράδικα της Αθήνας συγκεντρώνει προτάσεις που καλύπτουν κάθε γευστική προτίμηση.

To The Zillers Pastry Bar υποδέχεται το βερολινέζικο CODA (2*)

O αναγνωρισμένος Pastry Chef René Frank, ιδιοκτήτης του βραβευμένου με 2 αστέρια Michelin dessert εστιατορίου CODA, έρχεται από το Βερολίνο στην Αθήνα στις 25 Νοεμβρίου, για μία δημιουργική συνέργεια με το The Zillers Pastry Bar και τον Pastry Chef George Platinos.