Εδραιωμένη ως η πηγή της λάμπας, με απλίκες, λαμπατέρ και πολυελαίους να συνυπάρχουν με αμέτρητα μέτρα από καλώδια στις βιτρίνες, όλους τους πιθανούς κι απίθανους τύπους από πρίζες, φισάκια, ηλεκτρολογικά εξαρτήματα και μηχανάκια από εκείνα που υπόσχονται να σε απαλλάξουν απ’ τα κουνούπια καψαλίζοντάς τα στις αντιστάσεις τους, η οδός Πραξιτέλους για χρόνια μεταμορφωνόταν αυτόματα σε έναν μη τόπο όταν τα μαγαζάκια της κατέβαζαν τα ρολά τους, βυθίζοντας στο σκοτάδι ένα δρόμο υπαρξιακά συνδεδεμένο με το φως.
Σαν μια νεκρή ζώνη, που κάποτε χώριζε τις μπαρόπιατσες της οδού Λέκκα και της πλατείας Καρύτση από το ανεξάρτητο κρατίδιο του αείμνηστου «Key Bar», η Πραξιτέλους δεν τα κατάφερε ποτέ στ’ αλήθεια να καβαλήσει το κύμα της νυχτερινής άνθησης του κέντρου: η αναβάθμιση της οδού Αιόλου, στην οποία σχεδόν εκβάλλει, την άφησε μάλλον αδιάφορη, ενώ ακόμη και η πλημμύρα του AirBnB φάνηκε να συναντά κυματοθραύστη στα όριά της, με μόνους φανούς θυέλλης την άφιξη του «The Clumsies» στα μέσα της προηγούμενης δεκαετίας, αλλά και το «Πραξιτέλους Bar».
Τελευταία όμως, ιδίως κατά τη διάρκεια των lockdown και στους ενδιάμεσους μήνες, μια νέα ζωή φάνηκε να αναπτύσσεται στα μικροσκοπικά της πεζοδρόμια. Τα παλιά εμπορικά καταστήματα με σφραγίδες σε 5’ και υλικά για κοσμήματα σε τιμές χονδρικής άρχισαν να υποδέχονται πρωτότυπα νεανικά conceptstores, ενώ παλιότερες προσπάθειες, σαν τα Chicago-style σάντουιτς του «Big Mouth» ή τα casual βιετναμέζικα degu του «Madame Phu Man Chu», βρήκαν παρέα σε στέκια όπως το «Anana», με τους specialty καφέδες και τη βερολινέζικη αισθητική του, τις multi-culti γεύσεις της «Migada» ή την τραγανή ντελικάτσα του «Overoll», που συστήθηκε ως η πρώτη αυθεντική croissanterie της πόλης, συγκεντρώνοντας ουρές φανατικών στην πόρτα της.
Σήμερα πια, με το άνοιγμα της εστίασης να απελευθερώνει συσπειρωμένη ορμή σχεδόν δύο χρόνων, η οδός Πραξιτέλους μεταμορφώνεται ολοκληρωτικά, υποδεχόμενη στο κάτω άκρο της δυνατά ονόματα, αλλά και δοκιμασμένα brands της αθηναϊκής καλοφαγίας, που αποκαλύπτουν το πρόσωπο μιας οδού έτοιμης για την αναγέννησή της – κι ας παραμένει ο ελλιπής δημόσιος φωτισμός ένα απ’ τα χαρακτηριστικά της γνωρίσματα…
Νεοταβέρνες με υψηλό pedigree
Όταν στις αρχές του έτους λέγαμε ότι η επαναφορά της χαλαρής απόλαυσης στο προσκήνιο της αθηναϊκής καλοφαγίας θα είναι μια από τις κυρίαρχες τάσεις της επιστροφής μας στα εστιατόρια, δεν φανταζόμασταν ότι θα τη βλέπαμε να υλοποιείται τόσο άμεσα και σε τέτοιο βαθμό. Να, όμως, που δύο από τις πιο ηχηρές αφίξεις του αθηναϊκού τερέν προσφέρουν ακριβώς αυτό: από τη μια ο «Γκαστόνε», που άπλωσε τα τραπεζάκια του στην πάντα πανέμορφη και ζεν πλατεία Ιερού Λόχου, συστήνεται ως ελληνικό diner που κρύβει στην καρδιά του μια χασαποταβέρνα με κοκτέιλ, κι από την άλλη ο «Dopios», στη σκιά που ρίχνει το βυζαντινό εκκλησάκι-κόσμημα των Αγίων Αναργύρων, σερβίρει στα τραπέζια του τη χαλαρότητα ενός μεζεδοπωλείου ιδωμένου απ’ τη δημιουργική σκοπιά του Χριστόφορου Πέσκια.
«Το hashtag του “Γκαστόνε” ήταν #ξύδιακαικοψίδια όταν το σκεφτόμουν ως project», λέει γελώντας ο Κλεομένης Ζουρνατζής που, μαζί με την υπόλοιπη ομάδα του «Cookovaya» (αλλά και του «Hoocut» λίγα τετράγωνα πιο πέρα), άρχισε να «χτίζει» την ιδέα ενός νεοκρεατάδικου με ρετρό αναφορές ήδη από τα τέλη του ’19. «Μας έκοψε η καραντίνα», λέει, την ώρα που τα χτυπήματα στο κρέας της στεπικής αγελάδας Κατερίνης, που σερβίρεται εδώ ως καρπάτσιο, αντηχούν απ’ το βάθος του πανέμορφα αναδειγμένου μαγαζιού, χτισμένου επί Όθωνος, με μαρμαρόδετη θεμελίωση στα πρότυπα της Ακρόπολης.
«Το hashtag του “Γκαστόνε” ήταν #ξύδιακαικοψίδια όταν το σκεφτόμουν ως project», λέει γελώντας ο Κλεομένης Ζουρνατζής που, μαζί με την υπόλοιπη ομάδα του «Cookovaya», άρχισε να «χτίζει» την ιδέα ενός νεοκρεατάδικου με ρετρό αναφορές ήδη από τα τέλη του ’19.
Αυτή η απογυμνωμένη ομορφιά του κτιρίου αντανακλά με έναν τρόπο και την προσέγγιση της κουζίνας, που επιχειρεί μια επιστροφή στις βάσεις των γευστικών αναφορών μας, για να θεμελιώσει πάνω τους την ανανεωτική του οπτική: ναι, η γουρουνοπούλα στη σούβλα δεν είναι κάτι καινούργιο, όμως σε πόσα τραπέζια της Αθήνας μπορείς να τη βουτήξεις στη σος μπεαρνέζ που συνοδεύει τα αρνίσια παϊδάκια και να απολαύσεις χωρίς ντροπές τον σκανδαλιστικό συνδυασμό τους; «Τα πράγματα έχουν αλλάξει», λέει ο Κλεομένης, κρατώντας στο χέρι μια αέρινη φέτα από προσούτοκαλαρίτικου αρνιού που παρασκευάζει η ομάδα του, «και το κυριότερο είναι ότι κόσμος δεν θέλει άλλα πρωτόκολλα. Θέλει να κάτσει κάπου όμορφα και ευχαριστηθεί χωρίς ενοχές».
Η απενοχοποίηση είναι λέξη-κλειδί και στο «Dopios», όχι όμως τόσο αυτή του κοινού όσο αυτή της έννοιας του μεζεδοπωλείου. «Η φιλοδοξία μας είναι να βγάλουμε από τα μεζεδοπωλεία κάποιες ρετσινιές, όπως η πρώτη ύλη που κάποιες φορές δεν είναι η καλύτερη», λέει ο Πέτρος Πιτσιλής, μέλος της οικογένειας που έχει αφήσει το στίγμα της στην Αθήνα μέσα από μαγαζιά όπως τα «Balthazar» και «Rock ‘n’ Roll». «Έχουμε προσπαθήσει, με μεγάλη έρευνα από μεριάς του Χριστόφορου, τα υλικά μας να είναι όλα ντόπια, όπως λέει και το όνομά μας, σε σημείο τέτοιο που ξέρουμε τους παραγωγούς με το όνομά τους: τα όσπρια είναι του Σαλαμούσα, για παράδειγμα, κι η φάβα ενός παππού απ’ τη Σαντορίνη, που μας τη στέλνει με τα ΚΤΕΛ».
Μικρά πιατάκια στη λογική της μοιρασιάς πλασάρονται στα τραπεζάκια, με ύφος που ισορροπεί πολύ επιτυχημένα ανάμεσα στην ατόφια ελληνικότητα του μεζέ και την περίτεχνη λεπτότητα του αγγίγματος του Χριστόφορου Πέσκια. Το σαγανάκι του σε μορφή κροκέτας μονοπωλεί ήδη τα timelines των foodies που συνέρρευσαν από τις πρώτες μέρες για το προσκύνημά τους, το μπαρμπουνάκι σε κρούστα ψωμιού μαγεύει με την ανάλαφρη νοστιμάδα του, και η ρεβιθάδα με κρέμα από μανούρι φέρνει στο τραπέζι μια ευπρόσδεκτη comfort πολυπλοκότητα.
Κλασικές αξίες σε ανεβασμένες στροφές
Την πιστολιά του αφέτη για την νέα εποχή της περιοχής έδωσαν οι παλιότεροι κάτοικοί της, ήδη από το περασμένο καλοκαίρι. Αρπάζοντας την τάση για προσεγμένο barfood, η ομάδα του «The Clumsies» ανακοίνωσε τη συνεργασία του πολυβραβευμένου bar (2 shakers στα Bar Awards και #3 στην παγκόσμια κατάταξη του World’s Best) με τον Αθηναγόρα Κωστάκο, με μια σειρά από πιάτα που μπήκαν γρήγορα σε αναστολή με το πρώτο lockdown. Έγραψαν όμως ένα success story του delivery στο δεύτερο κλείδωμα της εστίασης, για να ενσωματωθούν πλέον, δοκιμασμένα, σε έναν ανανεωμένο κατάλογο που παντρεύει το κοσμοπολίτικο με το comfort, παραλλάσσοντας κλασικά ελληνικά και διεθνή αγαπημένα: τα «σουτζουκάκια» ταρτάρ, για παράδειγμα, είναι ένα πιάτο που μιξάρει νοστιμιά και ανατρεπτικότητα, ενώ το φιλέτο κοτόπουλου σε κρούστα δημητριακών είναι ο ορισμός του fun τσιμπολογήματος.
«Όταν είχαμε έρθει εμείς εδώ, ο δρόμος ήταν κατασκότεινος κι η πλατεία Αγίων Θεοδώρων λειτουργούσε ως parking, κυρίως για τους πελάτες που ερχόντουσαν σ’ εμάς», θυμάται ο Λευτέρης Γεωργόπουλος από την ιδρυτική ομάδα του «The Clumsies». «Προφανώς όμως είναι πολύ ευχάριστο που, έστω και μισή δεκαετία μετά, έρχεται αυτό το κύμα από πολύ ωραίες προσπάθειες, κι είναι ακόμη πιο ευχάριστο που όλα αυτά λειτουργούν συμπληρωματικά», καταλήγει, έχοντας βάλει κι ο ίδιος το χεράκι του στην άνθηση αυτή.
«Το νέο μας spot στο κέντρο το είχε βρει ο Λευτέρης, απ’ το “The Clumsies”», παραδέχεται ο Δήμος Κουβαράκης, μιλώντας για την πολυαναμενόμενη κάθοδο του «Juicy Grill» στη γειτονιά, ένα brand περιορισμένο μέχρι πρότινος μόνο στο γευστικό ρόστερ του Χολαργού. Άνοιξε εν μέσω καραντίνας πίσω ακριβώς απ’ τους Αγίους Θεοδώρους, αγκαλιάστηκε όμως αμέσως από ντόπιους και περαστικούς του εμπορικού τριγώνου. Οι ουρές του takeaway σχηματίστηκαν στην πόρτα του ήδη από τις πρώτες μέρες λειτουργίας, και τα τραπέζια του άρχισαν να γεμίζουν αμέσως μόλις επιτράπηκε να τα απλώσει στη γωνία της πλατείας. «Δίσταζα πολύ να ανοίξω δεύτερο σημείο για το “Juicy” στην Αθήνα, αλλά με έπεισαν τα παιδιά», λέει, μιλώντας με ιδιαίτερη χαρά για τη νέα ζωή που έχει βρει η περιοχή. «Αν βάφαμε την πλατεία άσπρη, θα νόμιζες ότι είσαι σε νησί», συμπληρώνει, εικονοποιώντας το πρόσχαρο vibe που περικυκλώνει το εκκλησάκι τα βράδια, αλλάζοντας διά μιας το πρόσωπο ενός παραμελημένου σημείου του κέντρου, που είναι πια έτοιμο για τα πρώτα του κοντινά.
Η γεύση της Πραξιτέλους πιάτο-πιάτο
Δροσιστική οξύτητα και φρουτένια αρώματα ξεχύνονται με κάθε γουλιά από το Cul de Sac Summer Blend του «ANANA», που εκφράζεται άριστα σε espresso freddo μορφή, ιδανική για πρωινές βόλτες, ενώ συνδυάζεται άψογα με ένα τραγανό κι αφράτο apple roll όπως αυτά του «Overoll», υπενθυμίζοντας πως ένα μήλο την ημέρα κάνει όχι μόνο ιατρικά, αλλά και γευστικά θαύματα. Το μεσημέρι φιλοσοφούμε γύρω από το αν ταιριάζει το frozen Negroni με το προσούτοκαλαρίτικου αρνιού στο «Γκαστόνε» ή πεταγόμαστε μέχρι το «Juicy Grill», όπου το μυστικό όπλο του μενού, το παιδικό burger, φέρνει όλη την «Juicy» νοστιμιά σε συμπυκνωμένη μορφή και ιδανικές αναλογίες. Για το βραδάκι, ο ντελικάτος, εξωτικογνώριμος συνδυασμός του γαύρου με κουμκουάτ και μαγιονέζα ρέγγας στο «Dopios» συμπυκνώνει όλον τον Πέσκια σε μια μπουκιά, ενώ λίγο πιο δίπλα το «παστίτσιο» των «The Clumsies», με κοφτό μακαρονάκι, τρυφερή μαδημένη ουρά μοσχαριού, κρέμα γραβιέρας και τρούφα, δεν είναι σαν το παστίτσιο της μαμάς, χαϊδεύει όμως το στομάχι με την ίδια ανοιχτόκαρδη comfort πληθωρικότητα.
Concept-shopping σε τρεις στάσεις
Fig
Καρπός της αγάπης της Έλλης Ξεμαντήλωτου για την ιεροτελεστία του πρωινού, το «Fig» μαζεύει στα ράφια του από εξωτικές τσαγιέρες μέχρι vintage φλιτζανάκια κι ελληνικά κεραμικά σε περιορισμένες εκδόσεις, αλλά και εξειδικευμένα σκεύη, όπως αυτά για οικολογικό πικνίκ με στιλ. (Πραξιτέλους 33, 6989182515).
The Makers Athens
Επαγγελματικού επιπέδου, φασόν ή tailored ποδιές κουζίνας, αλλά και χαριτωμένα αξεσουάρ για το σπίτι, με πρωτότυπα υφάσματα, γεμίζουν με το χρώμα τους τον minimal χώρο των Makers, ενώ το shopping συνοδεύει και all-day μενού με την υπογραφή του σεφ Ηλία Σταυρόπουλου. (Πραξιτέλους 37, 6977254030).
A Future Perfect + Friends
Ιδιαίτερα αντικείμενα για το σπίτι, διακοσμητικά, ρούχα, αξεσουάρ και κοσμήματα, είτε με την υπογραφή των εμπνευστών του brand, αρχιτεκτόνων Κατερίνας Γρηγοροπούλου και Εύης Σουγκάρα, ή επιλεγμένα με το προσωπικό τους γούστο, από Έλληνες και ξένους σχεδιαστές, βρίσκουμε στο κουκλίστικο conceptstore στο 23 της Πραξιτέλους (6974304656).