Πες αλεύρι: Πάμε στους νέους φούρνους της Αθήνας

Τη χρονιά που πέρασε όλοι δοκιμάσαμε διαφόρων ειδών φουρνίσματα στο σπίτι, με κλιμακούμενης επιτυχίας αποτελέσματα. Αυτήν που μπήκε όμως, λέμε να τα πάρουμε έτοιμα, από τους νέους, πρωτότυπους φούρνους της πόλης.

Πες αλεύρι: Πάμε στους νέους φούρνους της Αθήνας

Το πάθος όλων μας για φρεσκοψημένο μοσχομυριστό ψωμί και άλλα αχνιστά φουρνίσματα, είναι γνωστό. Το άγνωστο όμως είναι ότι ορισμένοι νέοι και μοντέρνοι φούρνοι της Αθήνας που έκαναν δυνατό ξεκίνημα στα τέλη του 2020, αξίζουν όχι μόνο τη δοκιμή μας, αλλά και το χειροκρότημα μας. Και οι τρεις αλευράτοι πρωταγωνιστές μας βρίσκονται πολύ κοντά στην καρδιά της Αθήνας, κάτι που τους κάνει ιδιαίτερα ελκυστικούς και visit friendly.

Τρομερό Παιδί, Ιλίσια

Πες αλεύρι: Πάμε στους νέους φούρνους της Αθήνας - εικόνα 1

Ξεκινάμε με ένα πραγματικά «Τρομερό Παιδί» στα Ιλίσια. Σε μια μονοκατοικία του 1926 φουρνίζεται ψωμί από ελληνικά σιτηρά με τον Πιπίνο Πυρροντζέλλο, όντας πέμπτης γενιάς μυλωνάς, να παράγει το διάσημο αλεύρι του χωρίς κανένα πρόσθετο. Αυτό το αλεύρι συναντά πολλές διαφορετικές εκδοχές στο talk of the town των αθηναϊκών φουρνισμάτων, με γλυκά, τάρτες (δοκιμάστε οπωσδήποτε την τάρτα λεμόνι), αλμυρές λιχουδιές και φυσικά βουτυράτα κρουασάν να έχουν τον πρώτο λόγο. Τα «τρομερά παιδιά» της Παπαδιαμαντοπούλου, Στέφανος Λιβάνιος και Χρήστος Παππάς, είναι σύγχρονα και απείρως καταρτισμένα στον τομέα της αρτοποιίας, αφού και οι δύο έχουν σπουδάσει και εργαστεί στο Παρίσι, με τη μοίρα να τους ενώνει στην Αθήνα. Φοβερό boost για το ξεκίνημα της μέρας μας είναι τα μοσχομυριστά κρουασάν του και το διάσημο προζυμένιο ψωμί του, για το οποίο δημιουργούνται καθημερινά ουρές. Δοκιμάστε τη γαλλική κλασική μπαγκέτα και φυσικά το ομώνυμο «Τρομερό Παιδί»: ένα καρβέλι των 700 γραμμαρίων από 100% αλεύρι σίκαλης.

Παπαδιαμαντοπούλου 30, Ιλίσια | 2107777537

Kora Bakery, Κολωνάκι

Πες αλεύρι: Πάμε στους νέους φούρνους της Αθήνας - εικόνα 2

Φεύγουμε για Άνω Κολωνάκι που συναντάμε το Kora Bakery, το πολλά υποσχόμενο και πολυσυζητημένο αρτοποιείο – βιενουαζερί. Ένας φούρνος που φαίνεται από την αρχή ξεχωριστός, με λίγα και καλά προϊόντα, συγκεκριμένους τύπους ψωμιών, καλά δουλεμένους και χιλιοδοκιμασμένους μιας και μιλάμε για αυθεντική αρτοποιεία χωρίς... φανφάρες. Με μόνο τρία είδη ψωμιού (σικάλεως, σταρένιο και σοκολάτας, το οποίο δεν είναι ιδιαίτερα γλυκό οπότε και είναι μια καλή επιλογή για τις πρώτες πρωινές ώρες), καταλαβαίνεις ότι η Μαρία Αλαφούζου και η Ιάνθη Μιχαλάκη έχουν πάρει στα σοβαρά το έργο τους, θέλοντας να μυήσουν τους Αθηναίους στο πραγματικό και καλό ψωμί. Μια επιχείρηση με καθαρά γυναικείο πρόσημο και ανθρωποκεντρικό χαρακτήρα, μιας και μέρη των εσόδων δίνονται σε φιλανθρωπικά ιδρύματα. Στα της βιενουαζερί τώρα μας περίμεναν και εκεί δυνατές συγκινήσεις. Οι τρομερές σφολιάτες τους στα κρουασάν, σοκολάτας και βουτύρου, φτιαγμένες με μεθόδους αργής ωρίμανσης που τις κάνουν πολύ πιο εύπεπτες, είναι πραγματικός πειρασμός, παρασκευασμένος με εξαιρετικής ποιότητας γαλλικό βούτυρο και πρώτης ποιότητας πρώτες ύλες.

Αναγνωστοπούλου 44, Κολωνάκι | 210 3627855

Overoll Croissanterie, Κέντρο

Πες αλεύρι: Πάμε στους νέους φούρνους της Αθήνας - εικόνα 3

Απλή, λιτή, πρωτοπόρα και στο ιστορικό κέντρο. Η Overoll croissanterie της Πραξιτέλους έκανε τα όνειρα μας πραγματικότητα και πλέον έχουμε ένα στέκι που προσφέρει καθημερινά ολόφρεσκα και ποιοτικά κρουασάν. Βουτυρένιος προορισμός για δυνατές συγκινήσεις και απολαύσεις μιας και οι τρεις δημιουργοί του, Γιάννης Κίκιρας, Σπύρος Παππάς και Άλκης Ζέρβας, θέλησαν να στεγάσουν κάπου στην Αθήνα την αγάπη τους για τα γαλλικά κρουασάν - έτσι, δημιούργησαν την πρώτη αυθεντική croissanterie της πρωτεύουσας. Πολλοί πιστεύουν ότι όλη η γεύση του κρουασάν οφείλεται αποκλειστικά στο πολύ καλό βούτυρο, αλλά η τριάδα του «Overoll» μάς εξηγεί πως πολύ σημαντικό ρόλο παίζει και η ζύμωση, το προζύμι, γι’αυτό και η εξαιρετική σφολιάτα τους κάνει τη διαφορά. Η δε βιτρίνα του, είναι γεμάτη με κάθε λογής κρουασάν, με ξεχωριστές γλυκές και αλμυρές γεύσεις: απλά βουτύρου, με κομμάτια πικρής σοκολάτας, με ζύμη από.. σπανακόπιτα, με λουκάνικο, διπλοψημένα κρουασάν αμυγδάλου και ham & cheese με χειροποίητη μπεσαμέλ.

Πραξιτέλους 27 | 211 419 8151

Από το αθηνόραμα Umami και τη Μαριαλένα Χατζηνικολάου

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

Τα καλύτερα νέα εστιατόρια της Νέας Υόρκης για το 2024

Από αυθεντικές εθνικές κουζίνες μέχρι μοντέρνες προσεγγίσεις και exclusive fine dining εμπειρίες, αυτά τα εστιατόρια προσφέρουν επιλογές για κάθε γούστο και διάθεση, σύμφωνα με το Condé Nast Traveler.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
21/11/2024

ΜάνηΜάνη

Το διαχρονικό στέκι της οδού Φαλήρου στο Κουκάκι μένει πιστό στην comfort ελληνική κουζίνα που το χαρακτηρίζει, με νέο σεφ τον Ανέστη Ποιμενίδη.

Τρεις θεματικές βραδιές με αρώματα και γεύσεις από όλο τον κόσμο στο "La Suite Lounge" του "St George Lycabettus"

Ο 6ος όροφος του ξενοδοχείου μεταμορφώνεται σε έναν παγκόσμιο προορισμό γεύσεων, προσφέροντας τρία θεματικά μενού εμπνευσμένα από διεθνείς κουζίνες και τη δημιουργικότητα του Στέφανου Παπανικολάου.

150 χρόνια γεύσεων: Ένα επετειακό ταξίδι γαστρονομίας από το Ξενοδοχείο Μεγάλη Βρεταννία

Ένα γευστικό ταξίδι σε 150 χρόνια ιστορίας περιμένει τους λάτρεις της γαστρονομίας στο Winter Garden City Lounge.

"Nice n Easy Piraeus Tower": Μια νέα εποχή γαστρονομίας και διασκέδασης στον Πειραιά

Ο Πύργος του Πειραιά αποκτά νέα πνοή με έναν σύγχρονο προορισμό που συνδυάζει γαστρονομία υψηλών προδιαγραφών, πολυτέλεια και διασκέδαση.

12 μεζεδοπωλεία και τσιπουράδικα στην Αθήνα για χειμωνιάτικη θαλπωρή, όπως κι αν την εννοείς

Ο οδηγός μας για τα μεζεδοπωλεία και τσιπουράδικα της Αθήνας συγκεντρώνει προτάσεις που καλύπτουν κάθε γευστική προτίμηση.

To The Zillers Pastry Bar υποδέχεται το βερολινέζικο CODA (2*)

O αναγνωρισμένος Pastry Chef René Frank, ιδιοκτήτης του βραβευμένου με 2 αστέρια Michelin dessert εστιατορίου CODA, έρχεται από το Βερολίνο στην Αθήνα στις 25 Νοεμβρίου, για μία δημιουργική συνέργεια με το The Zillers Pastry Bar και τον Pastry Chef George Platinos.