Μια γιορτή αφιερωμένη στη δριμύτατη ισχύ της γευστικής καθαρότητας. Κάπως έτσι θα μπορούσε να χαρακτηρίσει κανείς τη λαμπερή τελετή απονομής των 27ων Χρυσών Σκούφων, το βράδυ της Δευτέρας 17 Φεβρουαρίου στο Grand Ballroom της "Μεγάλης Βρεταννίας": εκεί όπου εκλεκτοί εκπρόσωποι του πολιτικού, του επιχειρηματικού, του πολιτιστικού και του γαστρονομικού κόσμου της χώρας συγκεντρώθηκαν για να ανακαλύψουν και να τιμήσουν τους νικητές των επιδραστικότερων γαστρονομικών βραβείων της Ελλάδας. Και φυσικά να βιώσουν το χαρισματικό άγγιγμα του καλύτερου σεφ του κόσμου, Mauro Colagreco, από το εστιατόριο "Mirazur" στην Κυανή Ακτή, μέσα από τις ξεχωριστές δημιουργίες που παρουσίασε για το dîner de gala των Χρυσών Σκούφων 2020.
Η προσμονή για τα πιάτα που θα παρουσίαζε ο σπουδαίος σεφ ήταν έκδηλη ανάμεσα στους καλεσμένους από την αρχή ακόμη της βραδιάς. "Πιστεύω ότι θα δοκιμάσουμε πολύ ωραία πράγματα", σημείωνε ο ανατρεπτικός Γιώργος Βενιέρης, νέος επικεφαλής σεφ του εστιατορίου "Fuga", την ώρα που η Μαρία Ναυπλιώτου, εντυπωσιακή με το σμαραγδένιο της σύνολο και ο Φώτης Σεργουλόπουλος με το λαμπερό του γιλέκο, σημειωνόντουσαν ως πρώτες αφίξεις στο Royal Room της "Μεγάλης Βρεταννίας", όπου τους καλωσόριζαν οι premium συνεργάτες των Χρυσών Σκούφων. Παγωμένα ποτήρια pilsner μπίρας Kaiser, βελούδινο ανθρακούχο νερό και χυμοί San Pellegrino, αλλά και μεταλλικό νερό Acqua Panna προσέφεραν νότες δροσιάς στο καλωσόρισμα, ενώ νόστιμα κοκτέιλ με βάση εκλεκτό μονοποικιλιακό καφέ Nespresso Professional και μυρωδάτα πειραγμένα classics με το κορυφαίο malt ουίσκι Macallan ανέβαζαν τη γιορτινή διάθεση της φετινής διοργάνωσης.
"Βραδιές σαν κι αυτή με κάνουν με κάνουν να σκέφτομαι ότι ίσως πήρα λάθος δρόμο στη ζωή μου", σημείωνε αστειευόμενος ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, αποκαλύπτοντας πως, όταν σπούδαζε στο Ηνωμένο Βασίλειο, ένα από τα όνειρά του ήταν να γίνει κριτικός γεύσης στο περιοδικό "Time Out". Σύντομα, με την Κατερίνα Νοτοπούλου και τον Νίκο Ξυδάκη εκατέρωθεν, σχημάτισε το πρώτο πηγαδάκι μιας βραδιάς με έντονη την παρουσία σημαντικών πολιτικών προσωπικοτήτων – εικόνα ενδεικτική της κρίσιμης σημασίας που αποκτά η υψηλή γαστρονομία ως μοχλός πολιτιστικής, τουριστικής, αλλά και οικονομικής ανάπτυξης της χώρας, όπως θα υπογραμμιζόταν αρκετές φορές κατά τη διάρκεια της βραδιάς.
"Νομίζω ότι η πολιτική σκηνή έχει συνειδητοποιήσει πια ότι η ελληνική κουζίνα είναι εξαγώγιμο προϊόν, χωρίς το οποίο το τουριστικό μας προϊόν δεν έχει σπουδαίο μέλλον", σημείωσε ο Παύλος Τσίμας, που θα αναλάμβανε λίγο αργότερα χρέη τελετάρχη, για τρίτη φορά στην ιστορία του θεσμού. "Δεν μπορούμε να είμαστε μόνο αρχαία μνημεία και ήλιος, πρέπει να είμαστε και κάτι παραπάνω, κι αυτό είναι προπάντων η γαστρονομία μας", συμπλήρωσε.
Πολύ σύντομα, το Grand Ballroom άνοιξε τις πύλες του για να αποκαλύψει στους καλεσμένους την πρώτη έκπληξη της βραδιάς. Καταμεσής της περίτεχνης art de la table, που επιμελήθηκε η ομάδα της "Μεγάλης Βρεταννίας", πρωτοστατούσε το λιτό αλλά ουσιαστικό centerpiece που δημιούργησε ο σκηνογράφος Δημήτρης Μπράζας, σταθερός συνεργάτης των Χρυσών Σκούφων, με τα δυο αγαπημένα υλικά του κορυφαίου σεφ του κόσμου –το παντζάρι και το λεμόνι– να "φύονται" από το κέντρο του τραπεζιού. Δύο υλικά τόσο ταπεινά στην όψη μα τόσο πλούσια σε εντάσεις, η ρίζα κι ο καρπός που ίπταντο καθ' όλη τη διάρκεια της βραδιάς πάνω από τα τραπέζια λειτουργούσαν ως ευθεία αναφορά στην αφοσίωση του Colagreco στη γη, γενέτειρα του βασικού συστατικού της τέχνης του: της ανόθευτης γεύσης.
Ευθύς αμέσως, στη σκηνή ανέβηκε ο Παύλος Τσίμας για να υποδεχτεί τους καλεσμένους. Ανοίγοντας τη βραδιά με μια συγκινητική αναφορά στον Γιώργο Κοτανίδη, "που πέρσι είπε την πρώτη καλησπέρα από τη σκηνή, αλλά φέτος δεν είναι πια κοντά μας", έκανε μια σύντομη αναδρομή σε εμβληματικά brands της αθηναϊκής εστιατορικής σκηνής, όπως το "Bajazzo" και το "Funky Gourmet", ενώ θερμό χειροκρότημα απέσπασε η αναφορά στον Λευτέρη Λαζάρου και στο "Βαρούλκο" του, "το μόνο εστιατόριο που δεν έχει λείψει ποτέ από τις βραβεύσεις των Χρυσών Σκούφων". Με εύστοχα σχόλια και φανερή γνώση του αντικειμένου, ο master of ceremony της βραδιάς έδωσε δημοσιογραφική χροιά στην τελετή, αναφέροντας μερικά εντυπωσιακά στατιστικά από την ιστορία του θεσμού, όπως το ότι στα 27 χρόνια της διοργάνωσης έχουν απονεμηθεί συνολικά 488 Χρυσοί Σκούφοι (που έγιναν 516 με τα φετινά βραβεία) ενώ τα βραβευμένα εστιατόρια είναι 96 (ή 100, με τις 4 νέες εισόδους του 2020).
"Αν νομίζετε ότι είναι λίγα, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι στους Χρυσούς Σκούφους τα βραβεία δεν μοιράζονται, αλλά κατακτώνται, αφού αξιολογείται και βραβεύεται η υψηλή γαστρονομία, με κριτήρια αυστηρότατα και ευθυγραμμισμένα με τα διεθνή πρότυπα", επισήμανε, προτού περάσει στην καινοτομία που εισάγει το θεσμό στη νέα δεκαετία: τις διακρίσεις Top Notch, που προσθέτουν μια τέταρτη βαθμίδα βράβευσης. Μετά τους 3 Χρυσούς Σκούφους (επίπεδο που δεν έχει κατακτήσει κανένα εστιατόριο), τους 2 Χρυσούς Σκούφους και τον 1 Χρυσό Σκούφο, τα Top Notch απονέμονται στα πολύ καλά εστιατόρια της Ελλάδας, που παρέχουν πρώτης τάξεως γαστρονομικές εμπειρίες, δείχνοντας να διαθέτουν τη δυναμική να ανέλθουν σύντομα στην ελίτ των Χρυσών Σκούφων.
"Είμαι ιδιαίτερα χαρούμενος που κρατώ αυτόν το ρόλο απόψε, διότι απόψε η ωραιότερη πόλη του κόσμου υποδέχεται τον καλύτερο σεφ του κόσμου", σημείωσε ο Παύλος Τσίμας, καλώντας στη σκηνή τον δήμαρχο Αθηναίων Κώστα Μπακογιάννη, για να απονείμει στον Mauro Colagreco το Μετάλλιο της Πόλεως των Αθηνών. "Η βραδιά αυτή σηματοδοτεί τα άλματα που έχει κάνει η ελληνική κουζίνα και οι Έλληνες σεφ, οι οποίοι τολμούν να δημιουργούν, να πειραματίζονται και να καινοτομούν", υπογράμμισε ο Κ. Μπακογιάννης, σημειώνοντας ότι "είναι μεγάλη τιμή για εμένα να απονέμω το μετάλλιο αυτό στον Mauro Colagreco".
Με πρόσωπο που έλαμπε από χαρά, ο Αργεντίνος σεφ, που αναδείχθηκε καλύτερος στον κόσμο ξεδιπλώνοντας την τέχνη του στη γαλλοκρατούμενη Κυανή Ακτή, παρέλαβε τη διάκριση με τα εξής λόγια: "Διέσχισα έναν ωκεανό για να ακολουθήσω το όνειρό μου και να γίνω σεφ, όμως ταξιδεύοντας ανακαλύπτουμε τον εσωτερικό μας προορισμό – σας ευχαριστώ που μου δίνετε την ευκαιρία να βρίσκομαι εδώ σήμερα, σε αυτό το εξαιρετικό dîner de gala των Χρυσών Σκούφων της Ελλάδας, μιας χώρας που εξελίσσεται σε προορισμό-κλειδί για τους σύγχρονους γαστρονομικούς περιηγητές. Η μαγειρική διαμορφώνει, όσο κανένα άλλο επάγγελμα, μια ευαισθησία για την Ιστορία, που έχει να μας πει πολλά για την πολιτιστική και πολιτισμική ανταλλαγή: αρκεί να ρίξεις μια ματιά σε ορισμένα εμβληματικά εθνικά πιάτα για να διαπιστώσεις ότι τα υλικά τους έρχονται από μέρη μακρινά. Έχει έρθει ίσως η στιγμή να κοιτάξουμε πέρα από τις εθνικότητες και να διακρίνουμε τις κοινές ρίζες μας με τη μητέρα γη, αντί να οχυρωνόμαστε πίσω από κλειστά σύνορα. Ας συνεχίσουμε να δουλεύουμε προς αυτήν την κατεύθυνση και, με σεβασμό για τη διαφορετικότητα, ας δημιουργήσουμε βαθιά ανθρώπινος δεσμούς", κατέληξε, αποσπώντας το βροντερό χειροκρότημα της αίθουσας.
Έναν άνθρωπο τον οποίο ζήλευε πολύ στα χρόνια της συνεργασίας του με το "αθηνόραμα" καλωσόρισε στη σκηνή αμέσως μετά ο Παύλος Τσίμας, δίνοντας το μικρόφωνο στον Διονύση Κούκη, συνιδιοκτήτη του περιοδικού και επικεφαλής της γευσιγνωστικής επιτροπής των Χρυσών Σκούφων, για την απονομή τιμητικής διάκρισης στον σεφ Γιάννη Μπαξεβάνη, για τη συμβολή του στην ανάδειξη της ελληνικής κουζίνας. "Είμαι βαθιά συγκινημένος γι’ αυτήν την τιμή", παραδέχτηκε ο Γ. Μπαξεβάνης, σημειώνοντας ότι "πριν από αρκετά χρόνια ήμασταν λίγοι, τώρα όμως είμαστε όλο και περισσότεροι και μπορούμε στ’ αλήθεια να δείξουμε τι μπορεί να κάνει η ελληνική γαστρονομία".
Τον κύκλο των απονομών συνέχισε η συνιδιοκτήτρια του "αθηνοράματος" Άννη Ηλιοπούλου, που με τη σειρά της δήλωσε "ευτυχής που για 27η χρονιά είμαστε εδώ για να βραβεύσουμε τους καλύτερους", προτού απονείμει το παρθενικό Top Notch του θεσμού στο εστιατόριο "Five Senses – Art "Kouzina”" του ξενοδοχείου "Lindos Blu" της Ρόδου. Τα καλύτερα εστιατόρια της Κρήτης βράβευσε ο δημοσιογράφος Νίκος Στραβελάκης, επισημαίνοντας ότι "η ελληνική κουζίνα είναι ένα δυνατό όπλο για τον ελληνικό τουρισμό και οφείλουμε ένα μεγάλο ευχαριστώ στο θεσμό των Χρυσών Σκούφων, που έχουν βοηθήσει την ελληνική γαστρονομία να ανέβει επίπεδο", ενώ το αίσθημα ότι η υψηλή γαστρονομία "συμβάλλει τα μέγιστα στην αναβάθμιση του τουριστικού προϊόντος" μοιράστηκε με το "α" και ο δήμαρχος Μυκόνου Κωνσταντίνος Κουκάς, που παραβρέθηκε στην τελετή. Ανεβαίνοντας στη σκηνή για να ανακοινώσει τα βραβεία των εστιατορίων της Σαντορίνης, ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου Γιώργος Χατζημάρκος, δήλωσε υπερήφανος που "το πλήθος των εστιατορίων με τα οποία συμβάλλει στη γαστρονομία η περιφέρειά μας, είναι αντίστοιχα του ποσοστού με το οποίο συμβάλλουμε στον τουρισμό της χώρας".
Απονέμοντας τα βραβεία στα καλύτερα εστιατόρια Τήνου και Σύρου, ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Γρηγόρης Ζαριφόπουλος έδωσε "συγχαρητήρια στο θεσμό που προάγει την ελληνική γαστρονομία". Ακολουθώντας τον στη σκηνή για να αποκαλύψει τους Χρυσούς Σκούφους της Χαλκιδικής, ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Κώστας Σκρέκας επεσήμανε ότι "ο γαστρονομικός τουρισμός ξεπερνά το 20% του συνολικού τουρισμού", και αυτό το πλήθος η Ελλάδα οφείλει να το προσελκύσει ως μια χώρα "που μετρά περισσότερα από 2.000 χρόνια γαστρονομικής παράδοσης, άρρηκτα συνδεδεμένης με τον πρωτογενή τομέα και τα υψηλής ποιότητας αγροτικά προϊόντα".
Τη δυναμική της υψηλής γαστρονομίας ως αναπτυξιακής δύναμης της χώρας υπογράμμισε περαιτέρω ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ και κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, σημειώνοντας από σκηνής ότι "είναι μεγάλη τιμή να απονέμει κανείς βραβεία σε ανθρώπους που ξεχώρισαν χρησιμοποιώντας τη φαντασία και το μεράκι τους για να προσφέρουν μοναδικές εμπειρίες - είναι καιρός αυτές οι εμπειρίες να ενταχθούν σε μια εθνική στρατηγική, της οποίας τα πρώτα δείγματα ελπίζω να μπορούμε να συζητήσουμε ήδη στην επόμενη απονομή των Χρυσών Σκούφων το 2021", κατέληξε.
Το "παρών" επί σκηνής έδωσε και o υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης, που δήλωσε "πραγματικά πολύ ευτυχής" για τη συμμετοχή του στη βραδιά, καθώς έχει υπάρξει επί χρόνια φανατικός αναγνώστης του "αθηνοράματος", ενώ βραβεία απένειμαν επίσης ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών Κωνσταντίνος Μίχαλος, καθώς και εκπρόσωποι των χορηγών των Χρυσών Σκούφων 2020: ο κ. Δημήτρης Χανιόγλου, Business executive officer της Nestle Waters Ελλάδος, η κ. Μαριάννα Παπαδοπούλου, γενική διευθύντρια Marketing και Επικοινωνίας METRO AEBE, η κ. Ελένη Μιχοπούλου, γενική διευθύντρια της Συνέργεια Α.Ε., αποκλειστικής αντιπροσώπου στην Ελλάδα της Nespresso Professional, o κ. Θάνος Κυριαζής, Managing director της Miele Hellas, η κ. Γεωργία Ασκητοπούλου, senior brand manager της Kaiser, η κ. Άννα Λάμπρου, Premium Spirits Development manager της Coca-Cola 3E (εκπροσωπώντας το malt ουίσκι Macallan) και ο κ. Παναγιώτης Αικατερινίδης, Marketing manager της Citroën.
Τον κύκλο των απονομών έκλεισε ο εκδότης του "αθηνοράματος" Δημήτρης Ηλιόπουλος, ανακηρύσσοντας το "Etrusco" της Κέρκυρας καλύτερο εστιατόριο της Ελλάδας, αφού είναι το μόνο που απέσπασε την πολυπόθητη διάκριση των Δύο Χρυσών Σκούφων. Τέλος, αφού ευχαρίστησε τους συνεργάτες και τους χορηγούς των Χρυσών Σκούφων για την πολύτιμη στήριξή τους, έδωσε το έναυσμα για το diner de gala: μια μαγευτική διαδρομή στην ιδιοσυγκρασιακή, λεπτεπίλεπτη, αλλά γεμάτη ατόφια νοστιμάδα κουζίνα του Mauro Colagreco. Τα πιάτα του ήταν μια ωδή στη φινετσάτη καθαρότητα των γεύσεων, την οποία ανέδειξαν με την εξαιρετική δουλειά τους τόσο η μπριγάδα του executive chef Αστέριου Κουστούδη στην κουζίνα της "Μεγάλης Βρεταννίας" όσο και η καλοκουρδισμένη ομάδα του σέρβις, που με τα φαντεζί φουλάρια και τις φανταχτερές ποσέτ της έφερε άρωμα Κυανής Ακτής στην καρδιά της Αθήνας, σφραγίζοντας τη βραδιά με ενθουσιασμό τόσο βροντερό όσο και το χειροκρότημα που χάρισε στους συντελεστές η αίθουσα στο πανηγυρικό φινάλε.
Χορηγοί Χρυσών Σκούφων 2020
Acqua Panna - S.Pellegrino
Kaiser Pilsner
Nespresso Professional
The Macallan
Metro Cash & Carry
Citroen
Miele
Air France
Υποστηρικτές
Trinity Wines
Thesauri Caviar
© φωτογραφιών Studio Panoulis / Λεωνίδας Τούμπανος