Ήταν τάση που τη διακρίναμε από τις αρχές της φετινής σεζόν η επιστροφή των bar-restaurants στο εστιατορικό μας lifestyle, η οποία αποκρυσταλλώθηκε λίγο πριν από τις γιορτές. Από τη μία ξυπνώντας μνήμες από άλλες εποχές, από την άλλη σηματοδοτώντας το πέρασμά τους στο σήμερα με μια ιδιαίτερη φροντίδα στις γεύσεις και στα κοκτέιλ τους (που δεν ήταν ποτέ το δυνατό τους σημείο), συγκεντρώνουν στα τραπέζια τους ένα mix Αθηναίων αλλά και upper class επισκεπτών της πόλης που βρίσκουν σε αυτά φαγητό και διασκέδαση σε ισόποσες δόσεις.
Είτε αναβιώνοντας θρυλικά ονόματα και χώρους του παρελθόντος είτε αναμειγνύοντας μυκονιάτικη αύρα με μοδάτες γαστρονομικές τάσεις, προσελκύουν στιλάτους Λιβανέζους και Ισραηλινούς πλάι σε εγχώριους celebrities και influencers που γεμίζουν τους νέους glam ναούς της πόλης ακόμη και τις καθημερινές. Όσο μάλιστα η Αθήνα γίνεται προορισμός όλο το χρόνο και νέα πολυτελή ξενοδοχεία ανοίγουν διαρκώς, δεν αποκλείεται να δούμε κι άλλες λαμπερές αφίξεις, ειδικά στο ιστορικό κέντρο, σε συντονισμό με τις τάσεις των διεθνών μητροπόλεων.
«Θέλαμε να είμαστε χαμηλόφωνοι για να αφήσουμε τον πρώτο λόγο στη θέα», μου είχε πει ο Βασίλης Τσιλιχρήστος, ηθικός αυτουργός της επιστροφής του θρυλικού Privilege στην Ιερά Οδό, ένα από τα πρώτα βράδια που βρέθηκα στο μαγαζί. Και, πράγματι, η πανοραμική θέα στον φωτισμένο ιερό βράχο που εισβάλλει από παντού στο χώρο και η εντυπωσιακή προτομή της θέας Αθηνάς η οποία «κάθεται» πάνω από το κεντρικό μπαρ είναι τα δύο στοιχεία που τραβούν πρώτα την προσοχή στη σάλα με την ατμόσφαιρα total dark πολυτέλειας που δένει τον μαύρο γρανίτη με το σίδερο και τη μαλακή σκουρόχρωμη μοκέτα στο πάτωμα.
Στα τραπέζια (ωραία πινελιά η ενσωματωμένη σαμπανιέρα) κυκλοφορούν καλοφτιαγμένες μοντέρνες γεύσεις to share διά χειρός Νίκου Θωμά, τα signature cocktails που επιμελείται το πολυβραβευμένο «Lost + Found» της Λευκωσίας είναι ένα κι ένα, ενώ κάθε βραδιά εδώ έχει το δικό της χαρακτήρα και DJ στα decks – δυνατά ραντεβού για μεσοβδόμαδο fun οι Τετάρτες και οι Πέμπτες.
«Είναι η κατάλληλη στιγμή για να επενδύσουμε ξανά στην Αθήνα», λέει ο Σεμπάστιαν Διαμαντούλης για το αθηναϊκό αδερφάκι του μυκονιάτικου «Kalua», που ξανανοίγει την πάλαι ποτέ έδρα του θρυλικού brand στην οδό Αμερικής ως Zuka Athens. Την Asian glam ατμόσφαιρα –με highlight τις αλυσίδες σε χρυσό χρώμα που κατεβαίνουν εν είδει βροχής ανάμεσα στα τραπέζια– συμπληρώνουν οι ανάλογες γεύσεις που προτείνει ο σεφ Νίκος Χολέβας, σταχυολογώντας πιάτα με πανασιατικές διαθέσεις (εθιστικά spicy edamame με καμένο βούτυρο, νόστιμο pad thai, καλοφτιαγμένες γαρίδες τεμπούρα κ.ά.), χωρίς να λείπει μια ευρεία γκάμα από σούσι.
Η μπάρα, στην καρδιά του μαγαζιού, δημιουργεί παλμό στο χώρο που γεμίζει εύκολα ακόμη και τις καθημερινές, ενώ παρότι νεότευκτο έχει κιόλας δημιουργήσει σταθερό ραντεβού τις Κυριακές, όταν ο Νίκος Σαλέας συνοδεύει ζωντανά με το κλαρίνο του τις μουσικές επιλογές του DJ και το κέφι χτυπάει κόκκινο. Το σέρβις, πολυπληθές και καλοντυμένο, περιποιείται με γνώση σε υψηλά μυκονιάτικα στάνταρντ.
Στο από κάθε άποψη εντυπωσιακό «YTON», η διαφορετική συνθήκη διασκέδασης που εξαρχής πρότεινε ο Νίκος Βέρτης βρίσκει τη συνέχειά της στο The Y Project. Πρόκειται για ένα πολύ ατμοσφαιρικό εστιατόριο με αυτόνομη προσωπικότητα που ξεδιπλώνει τη δράση του σε μια βεράντα στα ψηλά του νυχτερινού πολυχώρου της Πέτρου Ράλλη.
Έργα σύγχρονης τέχνης, σαν το νεο-ποπ γλυπτό με τη manga αισθητική του γιαπωνέζου καλλιτέχνη Mr., κοσμούν το χώρο και προϊδεάζουν για τη γευστική συνέχεια (μαγιάτικο σε ρολό με σπαράγγι, σχοινόπρασο και χαβιάρι, ταρτάρ σολομού με ψιλοκομμένες πιπεριές jalapeños, black cod με miso, αλλά και signature rolls όπως αυτό με Black Angus και τεμπούρα λιαστής ντομάτας) που έχει τη σφραγίδα του πολύ καλού σεφ Take, ο οποίος έχει χτίσει το όνομά του σε εστιατόρια όπως το «Matsuhisa», το «Nammos» και ο «Κουρσάρος». Τα κοκτέιλ είναι υψηλού επιπέδου, το ίδιο και τα επιδόρπια που υπογράφει ο πολύ ταλαντούχος pastry chef Νικόλας Στράγγας, φανερώνοντας τις high end διαθέσεις του χώρου.