Ανάμεσα στα λαμπερά ρεβεγιόν και τα φιλικά καλέσματα, οι βόλτες στη γιορτινή Αθήνα έχουν αυτές τις ημέρες την τιμητική τους αλλά και τα στέκια που ταιριάζουν σε κάθε διάθεση, από την Πλατεία Συντάγματος, το Θησείο και του Ψυρρή μέχρι το Κολωνάκι και το Παγκράτι.
Όλη μέρα στον ομφαλό της πόλης
Κάπου εδώ, γύρω από την Πλατεία Συντάγματος, θα δώσουμε όλοι ραντεβού για βόλτες και shopping μετά του απαραίτητου τσιμπολογήματος. Μέρες που ’ναι, θα χωθούμε στο υπέροχο GB Corner Gifts & Flavours της «Μεγάλης Βρεταννίας» για να τσεκάρουμε τα διάσημα γιορτινά γλυκά που επιμελείται ο βραβευμένος Γάλλος pastry chef Arnaud Larher και στην πάντα ατμοσφαιρική Στοά Σπυρομήλιου («Athenée», «Ilios», «Pasaji»), όπου το άφθονο people watching συναντά την κοσμοπολίτικη ατμόσφαιρα.
Ακριβώς απέναντι, ο Γιώργος Τσιλιγκίρης μας υποδέχεται στο «Τηλέμαχος Athens» με σπέσιαλ μεσημεριανά μενού (εκείνο μάλιστα των € 30 σερβίρεται μέχρι αργά και κάνει focus στα εκλεκτά κρεατικά Fassona Piemontese), ενώ ένα δυνατό και μόνιμα κοσμοπλημμυρισμένο δίπολο μας περιμένει στην ανανεωμένη Στοά Μπολάνη, όπου το παιχνίδι παίζεται ανάμεσα στο πλήρως ανανεωμένο «Κεντρικόν» και το «42 Barstronomy.Athens» με τις ενδιαφέρουσες μπιστρο-γεύσεις και τα βραβευμένα κοκτέιλ.
Βγαίνοντας στην Κολοκοτρώνη, θα κοντοσταθούμε για μια ευχάριστη ανάπαυλα στο «Gulliver» με το μαγικό ντεκόρ εμπνευσμένο από τα μυθικά ταξίδια του ήρωα του Σουίφτ και φύγαμε για την Πλατεία Αγίας Ειρήνης. Μέχρι τα τέλη της χρονιάς, το ειδικό μενού τεσσάρων πιάτων του ανανεωμένου «Zaf» είναι super deal στα € 24, το καθιερωμένο πάρτι του «School Pizza Bar» ξεκινά και φέτος στις 31/12 από το μεσημέρι, ενώ στο «Tailor’s House», από την άλλη πλευρά της πλατείας, καθόμαστε για specialty καφέδες, κοκτέιλ κι ενδιαφέροντα πιάτα.
Αν, τέλος, κινηθούμε προς Πλάκα, το «Spit Jack» είναι καταφύγιο αγαπημένο και λιλιπούτειο για κρεατονοστιμιές στη rotisserie.
Κολωνάκι calling
«Minnie The Moocher»
Το όμορφο στέκι της Τσακάλωφ μπαίνει στη δράση από νωρίς για καφέ και πρωινό σε ατμόσφαιρα που μας γυρίζει πίσω στα ’30s και στην εποχή της ποτοαπαγόρευσης, ωραίες ιδέες στον κατάλογο για light lunch αλλά και πλήρες δείπνο, κοκτέιλ και μουσικές jazz και swing.
«Zinglee»
Σε απόσταση αναπνοής από την πλατεία, το αλέγρο all day μπιστρό από την οικογένεια των «Nice ’n’ Easy» μας υποδέχεται στους αναπαυτικούς δερμάτινους καναπέδες του με γεύσεις από την αστική κουζίνα της Αθήνας, brunch καθημερινά κι ενισχυμένο τις Κυριακές, κρασιά, κοκτέιλ αλλά και πολλά και διαφορετικά events.
«Κιουζίν»
Το ζεστό εστιατόριο με τη ρετρό αύρα της οδού Λυκαβηττού κάνει γιορτές με νέες γεύσεις, όπως τα τηγανητά αβγά με σιγομαγειρεμένα χόρτα και νούμπουλο ή το πεπονάκι καρμπονάρα με γαρίδες σε λαρδί διά χειρός του ταλαντούχου σεφ Νίκου Καραθάνου, που ανέλαβε μόλις την επιμέλεια της... κιουζίνας του.
«Nikkei»
Tο πολύ όμορφο εξωτικό και κοσμικό bar-restaurant στην Πλατεία Δεξαμενής βάζει ένα premium touch στις γιορτινές μας εξόδους με σπέσιαλ ιαπωνο-περουβιανές γεύσεις από τον ταλαντούχο σεφ Σπύρο Μαυροειδή, όπως πάντα σε δημιουργικό διάλογο με τα signature cocktails της Μαίρης Ταλαιπώρου.
«Opera Quarta»
Το πολύ ατμοσφαιρικό all day bar-restaurant στην αρχή της Κριεζώτου είναι καταφύγιο για κάθε γιορτινή διάθεση, βάζοντας δίπλα στην ονομαστή του πίτσα με το ωραίο ζυμάρι νέες προτάσεις όπως το vitello tonnato, η σαλάτα burrata caprese, ένα rib eye Black Angus αλλά και μια πανακότα για γλυκό ιταλικό φινάλε.
Θησείο και Ψυρρή στα πάνω τους
Το γιορτινό πηγαινέλα δεν σταματά ποτέ στα πέριξ της Πλατείας Μοναστηρακίου, όπου δεν λείπουν οι νέες γευστικές αφίξεις και οι κλασικές αξίες. Στον νέο χώρο των «Καραμανλίδικων του Φάνη», το «Εργαστήρι» επί της Ερμού, την τιμητική τους έχουν τα περίφημα βυζαντινά προσφούρνια που ψήνονται στον ξυλόφουρνο και γεμίζονται με υλικά της επιλογής μας, τα μαγειρευτά και τα απολαυστικά γλυκά, όπως ο πολίτικος μπακλαβάς με φιστίκι Αιγίνης.
Από την «Kuzina» του Άρη Τσανακλίδη ξεκίνησαν μόλις να βγαίνουν νέες χειμερινές γεύσεις, όπως η σούπα γλυκιάς κολοκύθας με πορτοκάλι, καρότο, τζίντζερ και πασατέμπο, ενώ το πολύ ξεχωριστό bar-restaurant «Coyoacan» στην Ηρακλειδών είναι τόσο festive από μόνο του, που εύκολα σε παρασύρει σε new style μεξικάνικους ρυθμούς. Το φρέσκο «Thes» στου Ψυρρή, τέλος, προτείνει ελληνικές γεύσεις σε ανατρεπτικό αμπαλάζ, όπως το πηλιορείτικο σπεντζοφάι σε τραγανό ψωμί.
Arty Παγκράτι
Δυναμική πιάτσα εξόδου το Παγκράτι, προσκαλεί τώρα τις γιορτές και τους τελευταίους από εμάς που δεν έχουμε επισκεφθεί ακόμη το νέο Μουσείο Γουλανδρή. Εντός του, το «B&E Goulandris Restaurant Café» σερβίρει «έξυπνες» γεύσεις σε νεοϋορκέζικο περιβάλλον αλλά και τριγύρω κανείς δεν μένει παραπονεμένος.
Τα τραπέζια στο «Μαύρο Πρόβατο» της Αρριανού γεμίζουν στο πι και φι, ενώ το «Musique Café & More» είναι δυνατό στέκι της Πλατείας Προσκόπων για κάθε στιγμή της ημέρας, με κομψή βιομηχανική ατμόσφαιρα, ωραίες μουσικές και γεύσεις προσεγμένες, που αξιοποιούν σε μεγάλο βαθμό τις πρώτες ύλες από τη φάρμα των ιδιοκτητών στη Νάξο.
Όταν, πάλι, η όρεξη κοιτάζει κατά Ιταλία μεριά, στρεφόμαστε προς τη θαυμάσια πίτσα και τις υπόλοιπες «τρικολόρ» νοστιμιές του «Cupola» στον ήσυχο πεζόδρομο της Ευφορίωνος, ενώ για εκείνες τις στιγμές που θέλουμε να απολαύσουμε μοντέρνες θαλασσινές γεύσεις με πανοραμική θέα μέχρι τον Σαρωνικό ανεβαίνουμε στο «Μπαλκόνι στις Κυκλάδες».
Dining με μητροπολιτική αύρα
«Βασίλαινας»
Η λαμπερή σάλα του ατμοσφαιρικού εστιατορίου των Ιλισίων ταιριάζει γάντι με τις ολοκαίνουργιες «γαλανόλευκες» σπεσιαλιτέ, όπως το ταρτάρ από γλυκιά γαρίδα Κοιλάδας με καπνιστή μαγιονέζα και το τρυφερό καλαμάρι σχάρας με καπνιστό λουκάνικο, μαυρομάτικα και μαρμελάδα ντομάτας.
«Zillers»
Από τα marshmallows-τζατζίκι μέχρι το εξαίσιο λαβράκι σε κρούστα αμυγδάλου, ο χρυσοσκουφάτος σεφ Παύλος Κυριακής οδηγεί το εστιατόριο της Μητροπόλεως σε νέα γαστρονομικά ύψη, πάντα με πανοραμική θέα στην Ακρόπολη.
«Ορίζοντες Λυκαβηττού»
Ο αχτύπητος συνδυασμός της ατελείωτης θέας στη νυχτερινή θέα και των μοντέρνων γεύσεων, πλέον με το άγγιγμα του ταλαντούχου σεφ Νίκου Φωτιάδη, κάνει το πολυτελές εστιατόριο του ομίλου Καστελόριζο φαβορί για λαμπερές γιορτινές εξόδους.
Με το comfort άγγιγμα της παράδοσης
Την πλούσια κρητική παράδοση με μοντέρνο πρίσμα παρουσιάζει ο Μανώλης Ρωμανάκης στο όμορφο «Καπλάνι» στην περιοχή του Κάραβελ, με προτάσεις όπως η ανοιχτή πίτα μπισκότου με μερακλίδικα καβουρδισμένο κιμά, ξύγαλο και γκρατιναρισμένη γραβιέρα ή το λεμονοριγανάτο κουνέλι με ελαφρύ τουρσί περγαμόντο.
Στον διαχρονικό «Βλάσση» της Μιχαλακοπούλου το μέσα μας ζεσταίνουν υπέροχες σούπες, άπαιχτοι λαχανοντολμάδες και ακόμη πολλά classics όπως σελινόριζα αλά πολίτα ή λαχανόρυζο με φρέσκια ντομάτα και καυτερή πιπεριά. Εκείνα τα βράδια, πάλι, που θα περάσουμε στη θαλπωρή του «Αυγού του Κόκορα» στο Μεταξουργείο από το τραπέζι δεν λείπουν οι αρωματικές μαραθόπιτες, τα ρεβίθια με σπανάκι και ασφαλώς το ξεκοκαλισμένο κοκορόπουλο-μπουκιά και συχώριο.
Για το πρώτο πρωινό της νέας χρονιάς
Το «Βυζαντινό» στο Hilton κόβει όπως πάντα πρώτο την κορδέλα για το πρώτο πρωινό της νέας χρονιάς (€ 45), ενώ οι μπουφέδες δεν αργούν ακόμα να φορτωθούν με λαχταριστές νοστιμιές στο «Cafezoe» του «InterContinental» (€ 32) και στο «Le Grand Balcon» του «St. George Lycabettus» με πανοραμική θέα στην πόλη (€ 30). Στο ξενοδοχείο «Grecotel Pallas Athena» στην Πλατεία Κοτζιά στήνουν και φέτος πρωινό μπουφέ για τους ξενύχτηδες (€35), ενώ στο «Wyndham Grand Athens» έχετε να επιλέξετε ανάμεσα σε early breakfast (€35) στο αίθριο ή πλούσιο πρωινό σε μπουφέ με ζωντανή μουσική στο Ballroom (€90). Εκτός κέντρου, καλές και value for money επιλογές αποτελούν τα ξενοδοχεία «Civitel Olympic» στο Μαρούσι (€19) και «Poseidon» στο Παλαιό Φάληρο (€25).