Μερακλίδικοι μεζέδες στα «Καραμανλίδικα» της Ερμού

Ακριβώς στην καρδιά της παλιάς Αθήνας, μεταξύ Θησείου και Ψυρρή, η νέα πρόταση από τα «Καραμανλίδικα του Φάνη», που μοσχοβολάει ­μεράκι και παράδοση, είναι ένα στέκι ιδανικό για λαϊκό προσκύνημα με μυρωδιές Ανατολής.

Μερακλίδικοι μεζέδες στα «Καραμανλίδικα» της Ερμού

Παλιές Πολίτισσες απολαμβάνουν νωχελικά το αρωματικό μαλεμπί τους, νεαροί τουρίστες χαζεύουν τη χρωματιστή πανδαισία των αλλαντικών στις βιτρίνες και από τα ηχεία βγαίνουν νότες που εναλλάσσουν τα ηπειρώτικα με τα βιολιά και τα λαούτα, στρώνοντας ηχόχρωμα διακριτικό, αλλά χαρακτηριστικό ενός μαγαζιού που από την έκφραση «λαϊκή παράδοση» υμνεί εξίσου και την πρώτη και τη δεύτερη λέξη.

Φορτωμένες με του κόσμου τα καλούδια, οι μεγάλες, λαμπερές βιτρίνες δίνουν το στίγμα ενός ονόματος συνδεδεμένου με την εκλεκτότερη συλλογή αλλαντικών και τυριών, που όταν δεν τυλίγονται για το σπίτι, απλώνονται σε εθιστικές πιατέλες με την υπογραφή της ομάδας των «Καραμανλίδικων», για να συνοδεύσουν επιτόπου τη μακριά επιλογή ελληνικών κρασιών και αποσταγμάτων του μενού (πάνω από 15 ετικέτες ούζου και τσίπουρου, αλλά ακόμη περισσότερα ΠΟΠ κρασιά στη λίστα). Την ίδια ώρα, στην ανοιχτή κουζίνα στην άκρη της σάλας, τεντζερέδια και ξυλόφουρνος βγάζουν μια μεγάλη ποικιλία μεζέδων που πλασάρονται στα βαριά μαρμάρινα τραπέζια.

Μερακλίδικοι μεζέδες στα «Καραμανλίδικα» της Ερμού - εικόνα 1

Αέρινο παστράμι Δράμας και δωδεκάμηνης ωρίμανσης κασέρι έρχονται στη λαδόκολλα για καλωσόρισμα και από εκεί κι έπειτα ο κατάλογος ξετυλίγεται σαν χάρτης της Ανατολής: τυροκαυτερή αφράτη και μυρωδάτη, αφήνει κάψα ευχάριστη στο στόμα χωρίς υπερβολές, μελιτζάνες με φέτα και σάλτσα Καππαδοκίας αποκαλύπτουν γεύσεις βαθιές και ταξιδιάρικες, σαχανάκι με καραμανλίδικο παστιρμά και πολίτικο σουτζούκι ικανοποιεί τους πιο μερακλήδες, ενώ προσφούρνια με σουτζούκια, παστιρμάδες ή κιμά βγάζουν στο προσκήνιο μια παράδοση από τις εποχές του Βυζαντίου.

Μια παράδοση η οποία –κι εδώ είναι το ζουμί– έρχεται και κουμπώνει με τις γεύσεις του σήμερα, όσο σαν γάντι δένει στο μωσαϊκό της περιοχής αυτό το μαγαζί, το οποίο, μέσα από την οικογενειακή του συνταγή, κρατά ζωντανό το μίτο πατρίδων που χάθηκαν αλλά και γεύσεων που είναι ακόμη ολοζώντανες.

Τρία πιάτα «όπως παλιά»

Μερακλίδικοι μεζέδες στα «Καραμανλίδικα» της Ερμού - εικόνα 2

Ντολμαδάκια της μανούλας

Πιάτο όνομα και πράγμα, αυτά τα μπιμπελό λεπτοδουλεμένης σπιτικής τεχνικής προσφέρουν με τη μοσχομυριστή μπουκιά τους μια αίσθηση μαμαδίστικης ασφάλειας, ενώ αστέρι είναι και το αφρατεμένο στραγγιστό γιαούρτι.

Σουτζουκόπιτα με αβγά μάτια

Πληθωρική γεύση με χορταστική δόση από εξαιρετικό σουτζούκι, το μπεστ σέλερ από τα προσφουρνίσματα του μενού είναι πιάτο βαρύ σαν την ιστορία του αλλαντικού-πρωταγωνιστής.

Μπακλαβάς πολίτικος

Πιο ντελικάτο από το βαρύ μελένιο σιρόπι του αντίστοιχου τριπολιτσιώτικου μπακλαβά, που επίσης υπάρχει στο μενού. Η πολίτικη εκδοχή δίνει αβάντα στο τραγανό φύλλο και κυρίως στο τριμμένο φιστίκι Αιγίνης, που γράφει αρωματικό επίλογο.

Περισσότερες πληροφορίες

Καραμανλίδικα του Φάνη - Εργαστήρι (Τα)

Ερμού 119, Θησείο
  • Ταβέρνες / Μεζεδοπωλεία

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

150 χρόνια γεύσεων: Ένα επετειακό ταξίδι γαστρονομίας από το Ξενοδοχείο Μεγάλη Βρεταννία

Ένα γευστικό ταξίδι σε 150 χρόνια ιστορίας περιμένει τους λάτρεις της γαστρονομίας στο Winter Garden City Lounge.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
20/11/2024

"Nice n Easy Piraeus Tower": Μια νέα εποχή γαστρονομίας και διασκέδασης στον Πειραιά

Ο Πύργος του Πειραιά αποκτά νέα πνοή με έναν σύγχρονο προορισμό που συνδυάζει γαστρονομία υψηλών προδιαγραφών, πολυτέλεια και διασκέδαση.

12 μεζεδοπωλεία και τσιπουράδικα στην Αθήνα για χειμωνιάτικη θαλπωρή, όπως κι αν την εννοείς

Ο οδηγός μας για τα μεζεδοπωλεία και τσιπουράδικα της Αθήνας συγκεντρώνει προτάσεις που καλύπτουν κάθε γευστική προτίμηση.

To The Zillers Pastry Bar υποδέχεται το βερολινέζικο CODA (2*)

O αναγνωρισμένος Pastry Chef René Frank, ιδιοκτήτης του βραβευμένου με 2 αστέρια Michelin dessert εστιατορίου CODA, έρχεται από το Βερολίνο στην Αθήνα στις 25 Νοεμβρίου, για μία δημιουργική συνέργεια με το The Zillers Pastry Bar και τον Pastry Chef George Platinos.

8 γευστικές στάσεις στο Κολωνάκι

Ο οδηγός μας για τα εστιατόρια στο Κολωνάκι συγκεντρώνει προτάσεις που καλύπτουν κάθε γευστική προτίμηση, από ατμοσφαιρικά wine bars και κοσμοπολίτικα ψαροφαγικά στέκια, μέχρι μοντέρνα bistro και street food με δημιουργική υπογραφή.

Ο "Paleos" είναι αλλιώς

Αύρα από τα παλιά στον πεζόδρομο της Αδριανού φέρνει το καινούργιο αυτό μεζεδοπωλείο με τη χαλαρή ατμόσφαιρα και τις προσεγμένες γεύσεις που προορίζονται για τη μέση του τραπεζιού.