Η πιο δημοφιλής κουζίνα στην υδρόγειο αφήνει το στίγμα και τη νοστιμιά της στα νότια. Εμείς επιλέξαμε μια πρωτοκλασάτη ιταλική εξάδα που ξεχωρίζει στη διαχρονικά hip γειτονιά της Γλυφάδας.
«La Strega»
Το ευχάριστο εστιατόριο ανανεώνεται, αλλά έχει πάντα ως βάση του την ιταλική κουζίνα. Η πίτσα Al prosciutto, με ντοµάτα San Marzano, premium μοτσαρέλα, πεκορίνο και καπνιστό προσούτο, είναι καλή επιλογή. Από τα φρέσκα ζυμαρικά ξεχωρίζουν τα spaghetti Bolognese με κιμά από μοσχαρίσια σπάλα και χοιρινό μπούτι και τα spaghettini amatriciana με χοιρινό guanciale, φρέσκια ντομάτα, καυτερή κόκκινη πιπερίτσα.
«Nomi»
Εντυπωσιακό εστιατόριο με μητροπολιτικό αέρα και tailor-made ντεκόρ, σε μια αεράτη σάλα που θυμίζει Νέα Υόρκη. Πολύ καλή πίτσα, λεπτή και τραγανή, σαν χωριάτικο ψωμί, ελαφρώς καπνισμένη από τον ξυλόφουρνο. Ωραία Napoletana με αρκετά πικάντικη κόκκινη σάλτσα, κεντημένη με κάππαρη, ελιές, ρίγανη και αντζούγια. Απαλή και μελωμένη η καρμπονάρα με spaghetti al bronzo και guanciale. Το τιραμισού βελούδινο.
«Sale Bianco»
Στην καλαίσθητη, φιλόξενη τρατορία του Salvatore Antolina, τα ζυμαρικά είναι φρέσκα και φτιάχνονται στο χέρι, με συνταγές που ήρθαν από τη Σικελία. Οι παπαρδέλες με γαρίδες και τρούφα είναι σπεσιαλιτέ που ξεχωρίζει, όπως και οι πίτσες με λεπτή και πολύ τραγανή ζύμη. Το καλτσόνε με σοκολάτα και νουτέλα, τα σουδάκια με παγωτό βανίλια και ζεστή σάλτσα σοκολάτας και το τιραμισού είναι πραγματικοί πειρασμοί.
«Soleto»
Μιλάμε ίσως για το πιο χαρούμενο μπαρ-ρεστοράν της Γλυφάδας, με μητροπολιτική αύρα, που στο Italian κομμάτι του καλλιεργεί τις γεύσεις της Μπότας. Μια πίτσα tartufata µε λευκή σάλτσα, µανιτάρια, παρµεζάνα είναι ωραία ιδέα, όπως και τα ασυνήθιστα homemade νιόκι µε µπρόκολο και ζωµό πεκορίνο. Οι μαύρες ταλιατέλες µε καραβιδοουρές, σπαράγγια και ξύσµα αβγοτάραχου είναι εντυπωσιακές.
«Ramino»
Feeling κοσμοπολίτικου μπιστρό, οικείο και καλοβαλμένο, με πρασινάδες, καθρέφτες, βιενέζικες καρέκλες και μαρμάρινα τραπέζια, είναι από τα εστιατόρια που χαίρεσαι να τρως. Ο σεφ Βασίλης Καφαλούκος δίνει πιο μοντέρνο στιλ σε κλασικές συνταγές, οπότε το καρπάτσιο σερβίρεται με ιταλική μαγιονέζα, τρούφα, ρόκα και τηγανητή κινόα και τα arancini παίρνουν γεύση Caesar.
«Peccati di Gola»
Χαριτωμένο και οικονομικό το μαγαζί της Talita και της Naomi Sigillo, έχει ως δυνατά του χαρτιά την αυθεντική ναπολιτάνικη πίτσα, που η ζύμη της ωριμάζει για πάνω από 72 ώρες –εκείνη με ντομάτα, μοτσαρέλα, μοσχαρίσιο καρπάτσιο και κρέμα μαύρης τρούφας πάνω σε λεπτότατη ζύμη είναι ζημιά–, και τα φρέσκα ταλιολίνι, όπως εκείνα με μελάνι σουπιάς, γαρίδες, ντοματίνια και ρόκα.