Εντάξει, γυρίσαμε από τις διακοπές, αλλά η διάθεση είναι ακόμη έξω, σε δροσερές πλατείες –όπου το σκηνικό θυμίζει νησί– και σε στέκια για κάθε γούστο, που βγάζουν τραπέζια κάτω από μουριές και πλατάνια.
«Πλάτανος»
Το υπεραιωνόβιο πλατάνι παραμένει σήμα κατατεθέν της Πλατείας Πλατάνου στην Κυψέλη, καθώς εκεί γυρίστηκαν σκηνές της αξέχαστης «Θείας από το Σικάγο». Γύρω του απλώνει τραπέζια αυτό το χαλαρό all day café και μεζεδοπωλείο, που συνεχίζει την ιστορία του ομώνυμου στεκιού, και μπορείς να καθίσεις είτε για κρασί και τσίπουρο συνοδεία μεζέ είτε για να φας κανονικά.
«Αυγό του Κόκορα»
Έχει δροσιά στην Πλατεία Αυδή και στα τραπέζια του κάθεται πάντα ένα ενδιαφέρον μιξ καλλιτεχνικού κόσμου, ξένων επισκεπτών και όσων αγαπούν την εναλλακτική αύρα του Μεταξουργείου. Από την κουζίνα καταφθάνουν αρωματικές μαραθόπιτες και άλλα ορεκτικά, πληθωρικές σαλάτες, μαγειρευτά και το διάσημο ξεκοκαλισμένο κοκορόπουλο στη σχάρα.
«Μπαρμπουνάκι διά Χειρός Παπαϊωάννου»
Το λιτό, φιλικό μεζεδοπωλείο με την υπογραφή του Γιώργου Παπαϊωάννου έπιασε εδώ και λίγο καιρό σούπερ κεντρικό πόστο, ανανεώνοντας το σκηνικό στην πλατεία της μητρόπολης. Η συνταγή της επιτυχίας που ακολουθούν και τα υπόλοιπα «Μπαρμπουνάκια» υλοποιείται με κάθε λογής μικρόψαρα και όστρακα, χωρίς να λείπουν η θαλασσινή pasta και τα πιάτα ημέρας.
«Frater & Soror»
Τα τραπέζια στην Πλατεία Προσκόπων αποδείχτηκαν καλοκαιρινή κίνηση-ματ για την αλέγρα all day gintoneria του Παγκρατίου. Το θερινό μενού του ταλαντούχου σεφ Δημοσθένη Μπαλόπουλου, που θα σερβίρεται για λίγο καιρό ακόμη, επιφυλάσσει από μοσχαρίσια κεφτεδάκια με γραβιέρα Αργολίδας στον ξυλόφουρνο μέχρι καρπάτσιο από κέφαλο με ταρτάρ ελληνικής σαλάτας.
«BlueFish»
Την ατμοσφαιρική Πλατεία Καλογρίωνη, στην πιο ήρεμη πλευρά της Πλάκας, επέλεξε ο σεφ Γιώργος Οικονομίδης για να στεγάσει το αθηναϊκό «αδερφάκι» του «BlueFish» της Βουλιαγμένης. Το σκηνικό κάτω από τις ασπρισμένες μουριές θυμίζει νησί και στο τραπέζι κάνουμε χώρο για πολύ ωραία ταραμοσαλάτα, καπνιστή μελιτζανοσαλάτα, δροσερές σαλάτες και ψαγμένες θαλασσινές προτάσεις.
«Kinjo Japanese Restobar»
Κρύβεται εδώ και λίγο καιρό σε μιαν άκρη της Πλατείας Αναλήψεως, φέρνοντας γιαπωνέζικη αύρα στα Βριλήσσια. Ο σεφ Νίκος Πολιτάκος έχει μόλις λανσάρει νέα πιάτα, όπως τα ντάμπλινγκ με πάπια και φουαγκρά και το τατάκι σολομού με κρούστα από φύκια nori και κρέμα ταραμά, δίπλα σε άλλες πολλές κλασικές και new style προτάσεις.