Εκεί που παραδοσιακά κάθε χρόνο τέτοια εποχή τα γαστρονομικά μας ραντάρ στρέφονταν στα πρώτα νέα από τα μεγάλα νησιά και τους λοιπούς καλοκαιρινούς προορισμούς, οι μεγάλες στιγμές που ζει η πρωτεύουσα αποτυπώνονται και σε ένα μεγάλο κύμα εστιατορικών αφίξεων που θα κορυφωθεί μέχρι τον Μάιο. Χρυσοσκουφάτοι και βραβευμένοι σεφ τους οποίους χαιρόμασταν κυρίως εκτός των τειχών συσφίγγουν τις σχέσεις του με το κλεινόν άστυ, επιτυχημένα concepts ισχυροποιούν την παρουσία τους και ολοκαίνουργια κάνουν την εμφάνισή τους από τη γευστικά ταλαιπωρημένη Πλάκα μέχρι τα ήσυχα βόρεια προάστια, ενώ τα ξενοδοχειακά εστιατόρια μπαίνουν δυναμικά στο παιχνίδι.
Ας πιάσουμε να ξετυλίγουμε το νήμα από το παραλιακό μέτωπο και τη χερσόνησο του Αστέρα που μόλις υποδέχτηκε το «Four Seasons Astir Palace». Σε συνέχεια της κομψής τρατορίας «Mercato» και του θαλασσινού εστιατορίου «Pelagos», το λαμπερό resort βάζει κι άλλα κομμάτια του γευστικού του παζλ στη θέση τους καθώς τα Helios και Taverna 37 ανοίγουν λίγο πριν από το Πάσχα πάνω στη θάλασσα. Με λατινοαμερικάνικες γεύσεις το πρώτο και ελληνικό φαγητό το δεύτερο, φέρουν το σχεδιαστικό άγγιγμα των δικών μας Κ-Studio.
Τα πολυσύνθετα «σπονδυλωτά» πιάτα του Ολιβιέ Καμπανά ήταν από τα πιο ωραία και πρωτότυπα στιγμιότυπα της γαστρονομικής Αθήνας, και χαιρόμαστε πολύ που εντός ολίγου θα τα απολαύσουμε ξανά, αυτήν τη φορά στο πλήρως ανακαινισμένο ξενοδοχείο «Glyfada Riviera». Στα σκαριά έχει ωραίες ιδέες τόσο για το pool bar-restaurant και το wine-lounge bar όσο βεβαίως και το fine dining εστιατόριο Maraveal όπου θα ξεδιπλώσει πλήρως το ταλέντο του.
Πιάνοντας τον ανήφορο για το κέντρο, κάνουμε μια στάση στο ξενοδοχείο «Grand Hyatt» που ρίχνεται στη γευστική αρένα με όχημα το Grand by Interni και μοντέρνα κουζίνα στο rooftop, και φύγαμε για Κολωνάκι. Με ταχείς ρυθμούς προχωράει η ριζική ανακαίνιση της κλασικής Λυκόβρυσης στην πλατεία, όπου ο βραβευμένος σεφ Παύλος Κυριάκης υπογράφει ένα all-day μενού που θα έχει comfort ύφος, συνδυάζοντας τις ιταλικές και τις μεσογειακές γεύσεις.
Πάμε τώρα σε ακόμη μία ριζική ανακαίνιση, αυτήν του κλασικού Ερμείον στην Πλάκα που θα έχει πλέον στο τιμόνι της κουζίνας του τη βραβευμένη Σταυριανή Ζερβακάκου. Η ταλαντούχα Μανιάτισσα σεφ έχει κατά νου μιαν ενδιαφέρουσα αναβίωση της αστικής κουζίνας, χωρίς μοντέρνα φτιασιδώματα αλλά με ιδιαίτερη έμφαση στις πρώτες ύλες και υπολογίζει να είναι έτοιμη τον Μάιο. Βγαίνουμε για λίγο στη Μητροπόλεως που είναι στα πάνω της, καθώς οσονούπω καταφτάνουν ακόμα ένα Μπαρμπουνάκι διά χειρός Παπαϊωάννου στο signature ύφος που έχουν τα ψαρο-αδερφάκια του, αλλά και η νέα πρόταση της δραστήριας Φωτεινής Παντζιά («By the Glass», «Boccanegra»), η οποία έχει στα σκαριά ένα all-day μαγαζί με ιταλικό γευστικό πρόσημο.
Εντωμεταξύ, Κουκάκι ψηφίζει ο Ηλίας Μπαλάσκας για το παρεΐστικο θαλασσινό στέκι Seawolf που ανοίγει λίγο πριν από το Πάσχα και Κεραμεικό ο Σωτήρης Κοντιζάς για το καινούργιο εστιατόριο που ετοιμάζει με την ομάδα του «Nolan» και θα βρίσκεται μεσοτοιχία με το παλιό «Funky Gourmet». Θα είναι μια προχώ πιτσαρία; Θα έχει ξυλόφουρνο; Για το γευστικό concept δεν αποκαλύπτει πολλά, πέρα από το ότι θα σερβίρει το φαγητό που θα ήθελε να βρίσκει όταν τρώει έξω.
Πάμε τώρα προς τα βόρεια, καθώς ο μισελενάτος σεφ Alain Parodi ετοιμάζεται αυτές τις ημέρες να… φρεσκάρει τα γαλλικά της πόλης με το Veritable στο χώρο του πρώην «Polly Maggoo» στο Νέο Ψυχικό. Τα πρώτα δείγματα έχουμε, όμως, και από τη συνεργασία του Γιάννη Μπαξεβάνη με την bluegr Hotels & Resorts, αρχής γενομένης από το εστιατόριο Kool Life στο «Life Gallery» της Εκάλης, όπου λανσάρεται από μέρα σε μέρα το ολοκαίνουργιο μενού με σπεσιαλιτέ στο γνώριμο ελληνικό ύφος του πολυβραβευμένου σεφ.
Πυρετωδώς μπαίνουν οι τελευταίες πινελιές στο Wood που θα πάρει τη θέση του «Εν Ελλάδι» στη Νέα Κηφισιά, με concept όλα στη φωτιά για τις ανάγκες του οποίου ο βραβευμένος σεφ Μιχάλης Ντουνέτας ψήνει ωραία κατάσταση με αντικριστιέρες ειδικής κατασκευής, ξυλόφουρνο, γάστρα που θα θάβεται στα κάρβουνα, ωριμαντήρια και άλλα πολλά. Τέλος, Όρνιθες ετοιμάζεται να… ανεβάσει ο Γιώργος Στυλιανουδάκης στο χώρο του «Gatsby» στη Νέα Ερυθραία. Το αν μη τι άλλο πρωτότυπο concept είναι αφιερωμένο στο κοτόπουλο (κατά 90% φρέσκο, βιολογικό και ελευθέρας βοσκής) με ρεπερτόριο που θα ανοίγεται από ένα κλασικό κοτόπουλο λεμονάτο μέχρι τις tex mex εκδοχές του και θα το γνωρίσουμε λίγο πριν από το Πάσχα.