H «Σουρωτή» δυναμικός υποστηρικτής του θεσμού «Ημέρες Σύγχρονης Μακεδονικής Κουζίνας»

Το φυσικό ανθρακούχο μεταλλικό νερό «Σουρωτή» είναι το πρώτο σε πωλήσεις στην κατηγορία του, με φιλοδοξίες να καταστεί ισχυρό αναγνωρίσιμο brand σε ολόκληρη την Ευρώπη.

H «Σουρωτή» δυναμικός υποστηρικτής του θεσμού «Ημέρες Σύγχρονης Μακεδονικής Κουζίνας»

Το εμβληματικό brand της Μακεδονίας -πηγάζει από την oμώνυμη ιστoρική Πηγή Σουρωτής στα έγκατα του Όρους Χολομώντα- υποστήριξε δυναμικά την ενέργεια «Ημέρες Σύγχρονης Μακεδονικής Κουζίνας», που οργάνωσε το Αθηνόραμα και στην οποία έλαβαν μέρος 17 από τα καλύτερα εστιατόρια της πόλης.

Στην απόφαση της «Σουρωτής» έπαιξε σημαίνοντα ρόλο ανάμεσα σε άλλα, το γεγονός ότι θέμα του event ήταν το «Δεκαπενθήμερο Αγιορείτικης Κουζίνας» με επίκεντρο τον σπουδαίο εκπρόσωπό της, μοναχό Επιφάνιου τον Μυλοποταμινό. Η αγιορείτικη κουζίνα δεσπόζει με την πνευματική και πολιτισμική της λάμψη σε ολόκληρο τον χώρο της Βόρειας Ελλάδας και, βεβαίως, πανελλαδικά και εμπνέει με την απλότητα και τη εξαιρετική γεύση της.

Η «Σουρωτή», με τη δροσιστική υπόξινη γεύση της και τις ελκυστικές φυσαλίδες της συνόδευσε και ανέδειξε τα μενού των 17 εστιατορίων, που έλαβαν μέρος στις Ημέρες Σύγχρονης Μακεδονικής Κουζίνας-Δεκαπενθήμερο Αγιορείτικης Κουζίνας, με συνταγές εμπνευσμένες από το βιβλίο του μοναχού Επιφάνιου «Μαγειρική του Αγίου Όρους».

H «Σουρωτή» δυναμικός υποστηρικτής του θεσμού «Ημέρες Σύγχρονης Μακεδονικής Κουζίνας» - εικόνα 1

«Σουρωτή» -100 χρόνια ιστορίας

Το πιο φημισμένο ελληνικό φυσικό ανθρακούχο μεταλλικό νερό, που η παράδοση λέει ότι ήταν το αγαπημένο νερό του Μεγάλου Αλεξάνδρου, μετράει ήδη έναν αιώνα ζωής και επιβεβαιώνει την ισχυρή του θέση στην ελληνική αγορά, αφού είναι το πρώτο σε πωλήσεις στην κατηγορία του, ενώ παρά την... ηλικία του, φιλοδοξεί να γίνει ένα ισχυρό αναγνωρίσιμο brand σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Ο ιδιαίτερος χαρακτήρας του αρχίζει να αναγνωρίζεται, στη σύγχρονη εποχή, το 1915, με τον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο σε πλήρη εξέλιξη, όταν οι Γάλλοι σύμμαχοι εγκαταστάθηκαν γύρω από την πηγή και έστησαν ένα υποτυπώδες εμφιαλωτήριο, για να το απολαμβάνουν, ενώ το έστελναν με ειδικές αποστολές και στη Γαλλία. Σταθμός στην ιστορία της «Σουρωτής» ήταν η επίσημη αναγνώριση της πηγής ως ιαματικής, τόσο για εξωτερική χρήση (λουτροθεραπεία) όσο και για εσωτερική (ποσιθεραπεία), το 1935. Το 1991 το νερό αναγνωρίστηκε ως Φυσικό Μεταλλικό Νερό, ασβεστούχο, μαγνησιούχο υπόξινο, οξυανθρακούχο στην Ελλάδα και πήρε θέση και στον κατάλογο των Φυσικών Μεταλλικών Νερών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

H «Σουρωτή» δυναμικός υποστηρικτής του θεσμού «Ημέρες Σύγχρονης Μακεδονικής Κουζίνας» - εικόνα 2

Τα σημεία υπεροχής της «Σουρωτής»

Κάθε νερό που περιέχει διοξείδιο του άνθρακα (CO2), το οποίο είτε υπάρχει στην πηγή υδροληψίας (φυσικό ανθρακούχο νερό, όπως η «Σουρωτή» ), είτε προστίθεται κατά τη διάρκεια της εμφιάλωσης (τεχνητό ανθρακούχο νερό ή σόδα) έχει δικαίωμα στον τίτλο «ανθρακούχο». Η μεγάλη διαφορά έγκειται, στο ότι ένα Φυσικό Μεταλλικό Ανθρακούχο νερό, όπως είναι η «Σουρωτή», πρέπει να έχει συγκεκριμένη περιεκτικότητα σε ανόργανα άλατα και ιχνοστοιχεία, που ορίζεται από τον νόμο. Με λίγα λόγια, η «Σουρωτή» είναι κάτι τελείως διαφορετικό από μια «σόδα», δηλαδή ένα απλό πόσιμo νερό, που έχει εμπλουτισθεί τεχνητά με διοξείδιο του άνθρακα (CO2) για να αποκτήσει τις τόσο ελκυστικές φυσαλίδες του και, κατά συνέπεια, προσφέρει κάτι πολύ μεγαλύτερο από το να «ξεδιψάει»: κάνει καλό στην υγεία. Γι’ αυτό δεν είναι τυχαίο που είναι leader στη αγορά των ελληνικών ανθρακούχων εμφιαλωμένων νερών.

Είναι εξαιρετικά δροσιστική, έχει σοβαρές χωνευτικές ιδιότητες και είναι πολύ πλούσια σε ωφέλιμα μεταλλικά στοιχεία και ιχνοστοιχεία (ασβέστιο, μαγνήσιο, νάτριο, κάλιο, σίδηρο, μαγγάνιο, χλώριο, φθόριο, χαλκό, χρώμιο, ψευδάργυρο κ.α.). Επιπλέον δε, έχει και ευχάριστη, υπόξινη γεύση.

H «Σουρωτή» δυναμικός υποστηρικτής του θεσμού «Ημέρες Σύγχρονης Μακεδονικής Κουζίνας» - εικόνα 3

Η αναγνώριση της “Σουρωτής» ως ιαματικού νερού για ποσιθεραπεία

Τα 1.350 mg/lt διαλυμένα μεταλλικά στερεά πoυ περιέχει - όταν για την αναγνώριση ενός νερoύ ως «μεταλλικoύ» απαιτoύνται σύμφωνα με την ελληνική και ευρωπαϊκή νoμoθεσία μόλις 500 mg/lt - κατατάσσoυν τη Σουρωτή στα πιo εμπλoυτισμένα «μεταλλικά» νερά στoν κόσμο.
Πολύ σημαντικό συγκριτικό πλεονέκτημα και σημείο υπεροχής της «Σουρωτής» είναι η εξαιρετικά υψηλή περιεκτικότητά της σε λίθιο, ένα χημικό στοιχείο γνωστό για την αντιμετώπιση των νευροεκφυλιστικών παθήσεων, όπως και για τη συμβολή του, γενικότερα, στη εύρυθμη λειτουργία του νευρικού συστήματος και της ψυχικής υγείας.

Εξίσου σημαντική είναι η περιεκτικότητα της «Σουρωτής» και σε διοξείδιο του πυριτίου, ένα στοιχείο που βρίσκεται αυτήν τη στιγμή στην πρώτη γραμμή των επιστημονικών ερευνών για την αντιγήρανση. Η ρωσική νομοθεσία αναγνωρίζει ότι το διοξείδιο του πυριτίου σε συγκέντρωση > 50 mg/L, αποτελεί κριτήριο ιαματικότητας νερού, καθώς έχει ωφέλιμες δράσεις στη δομή και στη λειτουργία των αγγείων, των οστών και του δέρματος.

H «Σουρωτή» δυναμικός υποστηρικτής του θεσμού «Ημέρες Σύγχρονης Μακεδονικής Κουζίνας» - εικόνα 4

Σύμφωνα με την υγειονομική έκθεση για την πιστοποίηση των θεραπευτικών ιδιοτήτων του νερού (ομάδα ιατρικής μελέτης Θερμομεταλλικών νερών του Α.Π.Θ.) η υψηλή περιεκτικότητα του νερού σε όξινα ανθρακικά, ασβέστιο και μαγνήσιο, καθιστά το νερό κατάλληλο για ποσιθεραπεία. Ειδικότερα, τα συστατικά που περιέχει ωφελούν τη ρύθμιση της οξύτητας στο στομάχι και την ομαλή λειτουργία του πεπτικού συστήματος, το ουροποιητικό και καρδιαγγειακό σύστημα και την αρτηριακή πίεση και ,γενικά, συντελούν στην πρόληψη των καρδιαγγειακών νοσημάτων.

H «Σουρωτή» δυναμικός υποστηρικτής του θεσμού «Ημέρες Σύγχρονης Μακεδονικής Κουζίνας» - εικόνα 5

Σχέδια για το μέλλον

Τα τελευταία χρόνια, η «Σουρωτή» έχει αφήσει πίσω τους χαμηλούς τόνους του παρελθόντος, που κάθε άλλο παρά αρμόζουν στην ποιότητά της. Βασικό στοιχείο για αυτήν την εξέλιξη ήταν η σύνδεσή της με τον ομογενή επιχειρηματία Ιβάν Σαββίδη, που ξεκίνησε το 2016. Τα σχέδια του ομίλου προβλέπουν σημαντικές επενδύσεις, με στόχο την κατάκτηση μεγάλης μερίδας στην ευρωπαϊκή αγορά, που θα δώσει στη «Σουρωτή» τη θέση που της αξίζει. Και γιατί όχι; Η «Σουρωτή» έχει όλα τα ουσιαστικά πλεονεκτήματα για μια διεθνή καριέρα. Άλλωστε, όπως είπαμε και στην αρχή, κάτι ήξερε ο Μέγας Αλέξανδρος που έβαζε το φημισμένο νερό στον καθημερινό του κύλικα!

Θέρμη, Θεσσαλονίκη | 23960 41182, 41739, 41590 | http://www.souroti.gr

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

Τα καλύτερα νέα εστιατόρια της Νέας Υόρκης για το 2024

Από αυθεντικές εθνικές κουζίνες μέχρι μοντέρνες προσεγγίσεις και exclusive fine dining εμπειρίες, αυτά τα εστιατόρια προσφέρουν επιλογές για κάθε γούστο και διάθεση, σύμφωνα με το Condé Nast Traveler.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
21/11/2024

ΜάνηΜάνη

Το διαχρονικό στέκι της οδού Φαλήρου στο Κουκάκι μένει πιστό στην comfort ελληνική κουζίνα που το χαρακτηρίζει, με νέο σεφ τον Ανέστη Ποιμενίδη.

Τρεις θεματικές βραδιές με αρώματα και γεύσεις από όλο τον κόσμο στο "La Suite Lounge" του "St George Lycabettus"

Ο 6ος όροφος του ξενοδοχείου μεταμορφώνεται σε έναν παγκόσμιο προορισμό γεύσεων, προσφέροντας τρία θεματικά μενού εμπνευσμένα από διεθνείς κουζίνες και τη δημιουργικότητα του Στέφανου Παπανικολάου.

150 χρόνια γεύσεων: Ένα επετειακό ταξίδι γαστρονομίας από το Ξενοδοχείο Μεγάλη Βρεταννία

Ένα γευστικό ταξίδι σε 150 χρόνια ιστορίας περιμένει τους λάτρεις της γαστρονομίας στο Winter Garden City Lounge.

"Nice n Easy Piraeus Tower": Μια νέα εποχή γαστρονομίας και διασκέδασης στον Πειραιά

Ο Πύργος του Πειραιά αποκτά νέα πνοή με έναν σύγχρονο προορισμό που συνδυάζει γαστρονομία υψηλών προδιαγραφών, πολυτέλεια και διασκέδαση.

12 μεζεδοπωλεία και τσιπουράδικα στην Αθήνα για χειμωνιάτικη θαλπωρή, όπως κι αν την εννοείς

Ο οδηγός μας για τα μεζεδοπωλεία και τσιπουράδικα της Αθήνας συγκεντρώνει προτάσεις που καλύπτουν κάθε γευστική προτίμηση.

To The Zillers Pastry Bar υποδέχεται το βερολινέζικο CODA (2*)

O αναγνωρισμένος Pastry Chef René Frank, ιδιοκτήτης του βραβευμένου με 2 αστέρια Michelin dessert εστιατορίου CODA, έρχεται από το Βερολίνο στην Αθήνα στις 25 Νοεμβρίου, για μία δημιουργική συνέργεια με το The Zillers Pastry Bar και τον Pastry Chef George Platinos.