Η άνθηση του Κουκακίου δεν περιορίζεται στα cafes και τα bars, περνάει και από το τραπέζι, με εστιατόρια ικανά να καλύψουν όλα τα γούστα και τις ορέξεις – ξεδιαλέξαμε τα έξι που αγαπήσαμε περισσότερο.
#1 «Η Φάμπρικα του Ευφρόσυνου»
Κάτι ανάμεσα σε γκαλερί και ταβερνάκι, η φάμπρικα του προστάτη αγίου των μαγείρων έχει ενέργεια νεανική, όχι μόνο χάρη στο διάκοσμο πειραγμένου νεο-καφενείου αλλά και στην κουζίνα της, που προσεγγίζει την εντοπιότητα με διάθεση εξερευνητική κι ευσέβεια αντίστοιχη της θητείας του ιδιοκτήτη δίπλα σε Αγιορείτες. Η αίσθηση εποχικότητας αψηφά τους περιορισμούς του σταθερού μενού, ενώ η εξαιρετική κάβα ολοκληρώνει την εμπειρία.
#2 «Tuk Tuk Thai»
Μικρό στο μάτι αλλά μεγάλο στο γουόκ, αυτό το κουκλίστικο ταϊλανδέζικο με την υπέροχη ποπ διακόσμηση γεμίζει την ατμόσφαιρα της γειτονιάς με μυρωδιές από κάρι, νουντλ και ντάμπλινγκ σχεδιασμένα «για τη μέση» των μόλις 4 τραπεζιών. Η πραγματική του δύναμη όμως είναι το μενού των «aahaan jaan diaw» (ελληνιστί πιάτα του εργαζομένου), που μετατρέπουν το lunch break σε εξωτικό ταξίδι.
#3 «Balcony»
Στρατηγικά τοποθετημένο επί της Μακρυγιάννη, με φάτσα προς την Ακρόπολη και το μουσείο της, πετυχαίνει, με επικεφαλής τον σεφ Βασίλη Ρούσο, αυτό ακριβώς: να παντρέψει το κλασικό με το μοντέρνο, με κοσμοπολιτισμό αλλά χωρίς περιττές φιοριτούρες, σε πιάτα σαφή και στιβαρά, όπως τα φρέσκα σκιουφιχτά με ραγού βοδινού και ξερή κεφαλονίτικη μυζήθρα.
#4 «Κούβελος»
Πέτρινοι ασπρισμένοι τοίχοι, ξύλινα μαδέρια στην οροφή, πιάνο και σαξόφωνο να παίζουν στο βάθος… Αν αυτά δεν αρκούν για να μυρίσεις παλιά Αθήνα, τότε σίγουρα θα βοηθήσει η κουζίνα, με κλασικές σπεσιαλιτέ να διατηρούνται απαράλλαχτες (το ροζμπίφ με το χοντρό μακαρόνι είναι ένα κεφάλαιο μόνο του, οι πίτες με το χειροποίητο φύλλο φέρνουν στο νου τις γεύσεις της γιαγιάς), αλλά και νέες προτάσεις να καρυκεύουν την παράδοση με ζωηράδα.
#5 «Guarantee»
Με πληθωρική ανοιχτοχεριά στα γεμίσματα και ευφάνταστη ποικιλία στις επιλογές (πού αλλού μπορείς να βρεις 25 είδη τυριού, φρεσκοκομμένα αλλαντικά από jamon μέχρι σπάλα di polpa και χειροποίητη μπεαρνέζ να βάλεις σε φρατζολάκι καμπαγιού ή μίνι λαγάνα;), το θρυλικό σαντουιτσάδικο του Κουκακίου είναι καρπός του έρωτα των δυο του ιδιοκτητών, γι’ αυτό κι έχει στεριώσει εκεί απ’ το 1988.
#6 «Μάνη Μάνη»
Η δημιουργική προσέγγιση του σεφ Αλέξανδρου Φουρούλη στην κουζίνα της πατρίδας του έχει δώσει στο κομψό εστιατόριο της Φαλήρου όχι μόνο το όνομα, αλλά και τον χαρακτήρα του, με παραδοσιακές μανιάτικες συνταγές να αποκτούν άλλη ζωή, όπως η τσουχτή του, μια ελληνικού ταμπεραμένου παραλλαγή της καρμπονάρας, με σύγκλινο, αβγό και τριμμένη μυζήθρα καψαλισμένη σε βούτυρο.