Λίγα βήματα από την κίνηση της Λεωφόρου Μεσογείων τα πράγματα είναι χαλαρά και… ξάστερα. Η κρητική ταβέρνα «Τα Ρωμανάκια» παίρνει τον αέρα της στη μικρή πλατεία Κοραή, ακριβώς απέναντι από την πόρτα της, και οικογένειες και παρέες κάθε ηλικίας, από πιτσιρικάδες μέχρι εβδομηντάρηδες, μοιράζονται τα τραπέζια που στήνονται στην ανοιχτωσιά.
Την ώρα που προσγειώνεται μπροστά σου το γνωστό καλαθάκι με το ζυμωτό ψωμί, στρωμένο με φασκόμηλο, οι ελίτσες και το ξύγαλο και πίνεις την τσικουδιά για το καλωσόρισμα, ακούγοντας τα τζιτζίκια και τα κρητικά που παίζουν (χαμηλόφωνα) στα ηχεία, παραδίπλα ψήνονται τα αντικριστά. Στην κρητική ταβέρνα της Αγίας Παρασκευής κάθε Τετάρτη, Πέμπτη, Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή κόβουν το αρνί σε μεγάλα κομμάτια («γουλίδια» τα λένε στην Κρήτη) και τα σιγοψήνουν, περιμετρικά τοποθετημένα, στην ειδική αντικριστιέρα στο πλάι του μαγαζιού, που έρχονται με χοντροκομμένες πατάτες και κάνουν θραύση.
Σύντομα, μάλιστα, απ’ ό,τι μάθαμε, θα επεκτείνουν το «αντικριστό» ρεπερτόριο βάζοντας στο παιχνίδι κι ελληνικά και ξένα μοσχάρια. Μέχρι να φτάσετε στο ψητό, μπορείτε κάλλιστα να ξεκινήσετε με ξιδάτη αλμύρα και ντομάτα με μανούρι περασμένο από τη σχάρα, εκείνα τα φοβερά τραγανά καλιτσούνια, νοστιμότατο απάκι και ωραίους μπουμπουριστούς χοχλιούς. Και αν πεινάτε κομμάτι παραπάνω, δοκιμάστε και το πλούσιο γαμοπίλαφο με ζυγούρι που λιώνει στο στόμα – είναι πολύ καλό. Εννοείται η σφακιανόπιτα για το τέλος.