Η Άνοιξη στο ρυθμό των βολιώτικων τσιπουράδικων

Ζεστό, παρεΐστικο και ξεχωριστό, σε μυεί στην ιεροτελεστία του... σιγοπίνειν και του τρώγειν. Συντροφιά και χαρά, ό,τι πρέπει για νόστιμη ψυχοθεραπεία!

Η Άνοιξη στο ρυθμό των βολιώτικων τσιπουράδικων

Ζεστό, παρεΐστικο και ξεχωριστό, σε μυεί στην ιεροτελεστία του... σιγοπίνειν και του τρώγειν. Συντροφιά και χαρά, ό,τι πρέπει για νόστιμη ψυχοθεραπεία!

Η Άνοιξη στο ρυθμό των βολιώτικων τσιπουράδικων - εικόνα 1

Oι ομοιότητες των βολιώτικων τσιπουράδικων με τα σπανιόλικα tapas bars είναι πάμπολλες, όσον αφορά τη λογική των μικρών πιάτων/μεζέδων. Στον Βόλο, βεβαίως, αναπτύχθηκε ένα πολύ ιδιαίτερο στιλ γύρω στα 1922, όταν έφτασαν εκεί οι πρόσφυγες από τη Μικρά Ασία, το οποίο εξελίχτηκε σταδιακά. Παραγγέλνεις το τσίπουρό σου και το κατάστημα σου φέρνει το μεζέ, που ανάλογα με το πόσο πίνεις γίνεται όλο και πιο εκλεκτός.

Αυτήν την κουλτούρα του παρεΐστικου σιγοπίνειν καλλιεργεί και το «Άνοιξη Παρά Τέταρτο» της Αντιγόνης Χατζηπέτρου και του Κωστή Δημητριάδη, που πήρε το όνομά του από ένα ποίημα του Ελύτη. Στο δικό τους όμορφο τσιπουράδικο παραγγέλνεις το ποτό σου από μια ψαγμένη λίστα ούζων και τσίπουρων, μαζί με καλοδια­λεγμένα κρασιά και μπίρες, και στη συνέχεια μία ή δύο γύρες (τρία πιάτα) μεζέδων, που κοστίζει καθεμία € 4,50/άτομο.

Βλέπω γύρω μου αντροπαρέες, που τους ταιριάζει πολύ το στιλ του τσιπουράδικου, όπως και αρκετά ζευγάρια, τα οποία απολαμβάνουν την τελετουργία. Από το βάθος ακούγονται σχεδόν μουρμουριστά ρεμπέτικα. Ο σεφ Γιάννης Γεωργιάδης ετοιμάζει διάφορες νοστιμιές. Πρώτες φτάνουν στο τραπέζι ωραίες, πικάντικες σαρδέλες, πρωτότυπα σερβιρισμένες με ερεθιστικό τουρσί κουνουπίδι και λάχανο, αέρινα τηγανισμένη αθερίνα με βελούδινο ταραμά και πικάντικη τυροκαυτερή, που σηκώνει ποτό.

Σε άλλες γύρες βρίσκεις ψητό λαβράκι με παντζάρια (πουρές, κομμάτια και φύλλα), θράψαλο με γραμμένη γεύση, σε γλυκόξινη σάλτσα, που ακουμπάει πάνω σε απαλή φάβα, ζουμερό ψητό θράψαλο με ντομάτα και μυρωδικά, μύδια αχνιστά, σπάνιες ιωδιούχες φούσκες, γλυκύτατο αχινό. Όσο για το φινάλε, το κέρασμα είναι ωραίος, στακάτος σιμιγδαλένιος χαλβάς. Έχετε υπόψη, τέλος, ότι πολύ σύντομα, εκτός από το καταπράσινο προάστιο της Άνοιξης, το «Άνοιξη Παρά Τέταρτο» θα το επισκεπτόμαστε και σε μια πολυσύχναστη περιοχή του κέντρου της Αθήνας.

Μία γύρα...

...γαρίδες γιουβέτσι

Η Άνοιξη στο ρυθμό των βολιώτικων τσιπουράδικων - εικόνα 2

Το στακάτο κριθαράκι μαγειρεύεται σαν κριθαρότο μαζί με τις γαρίδες και νοτίζεται από τη νοστιμιά τους. Τρως και ξανατρώς, επειδή η γεύση τους σε παρασύρει στην επανάληψη.

...στρειδόχτενα

Η Άνοιξη στο ρυθμό των βολιώτικων τσιπουράδικων - εικόνα 3

Τα δυσεύρετα όστρακα συχνάζουν στο «Άνοιξη Παρά Τέταρτο» και το εσωτερικό τους μοιάζει αλειμμένο με ασήμι! Τα λένε αλλιώς και τηγανάκια, με τη γεύση και την υφή τους να θυμίζει κάτι μεταξύ στρειδιού και χτενιού.

...σκουμπρί

Η Άνοιξη στο ρυθμό των βολιώτικων τσιπουράδικων - εικόνα 4

Είναι η προσωποποίηση της λιτότητας αυτές οι φέτες χυμώδους καπνιστού σκουμπριού – σίγουρα ενός από τους καλύτερους μεζέδες για τσίπουρο. Εκφραστική, καθαρή γεύση, που της πάει πολύ η σπιρτάδα ψιλοκομμένου κρεμμυδιού.

Περισσότερες πληροφορίες

Άνοιξη παρά Τέταρτο

Αθηνών-Χαλκίδος 17, Άνοιξη
  • Ταβέρνες / Μεζεδοπωλεία

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

Video walkthrough: Η Ναταλία Δραγούμη μαθαίνει τι εστί "cena spettacolo" στο "Dal Professore Gastro Bar"

Από τον "προφέσορα" της ιταλικής κουζίνας Νίκο Δημητροκάλη και την ομάδα του ολόφρεσκου γαστρομπάρ στην Πραξιτέλους.

14/01/2025

Νέο ωράριο λειτουργίας για το εστιατόριο του Μουσείου Μπενάκη Ελληνικού Πολιτισμού

Ανοιχτό και τις βραδινές ώρες θα είναι το εστιατόριο του μουσείου.

"Sister": Στο Ψυχικό για pad thai και ωραίες μουσικές

Το thai bar restaurant του Κωνσταντίνου Ζουγανέλη έχει άποψη, γοητεία και νοστιμιά.

Καπάνι Μάρκετ: Το νέο οινορεστοράν του Μεταξουργείου έχει κάτι από Θεσσαλονίκη και Φλώρινα

Η φιλοσοφία της υπαίθριας αγοράς συνυπάρχει με παραδοσιακή γεύση και DJ sets με βινύλια.

Το Cafe Society επιστρέφει στο "Mona Athens"

Από τις 23 Ιανουαρίου και για ένα μήνα, κάθε Πέμπτη έως Κυριακή, η Γαλλίδα σεφ Justine Pruvot αναλαμβάνει το brunch στο δημοφιλές σποτ του Ψυρρή.

"Ryotei 118": Ένα διαφορετικό ιαπωνικό στη Γλυφάδα

Ο σεφ Αντώνης Κουρκούτας παρουσιάζει μία χαλαρή gastropub με έμπνευση από τη Χώρα του Ανατέλλοντος Ηλίου.

TROFELIA: Φέρνοντας το Α και το Ω στο τραπέζι

Η τέχνη του να διαλέγεις ό,τι ποιοτικότερο βρισκόταν ανέκαθεν στο DNA της TROFELIA.