Η «Κληματαριά» κλείνει τα 90 με ένα διήμερο γλέντι

Τα κρασοβάρελα κι οι γάστρες στη θέση τους και τα όργανα καθ' οδόν: στην ιστορική ταβέρνα της Πλατείας Θεάτρου θα βρεθούν δεκάδες μουσικοί που έχουν περάσει από εκεί.

Η «Κληματαριά» κλείνει τα 90 με ένα διήμερο γλέντι

Τα κρασοβάρελα κι οι γάστρες στη θέση τους και τα όργανα καθ' οδόν: στην ιστορική ταβέρνα της Πλατείας Θεάτρου θα βρεθούν δεκάδες μουσικοί που έχουν περάσει από εκεί.

Η «Κληματαριά» κλείνει τα 90 με ένα διήμερο γλέντι - εικόνα 1

Από το 1927 έδιναν κι έπαιρναν τα καρτούτσα, οι φασολάδες, οι ρέγγες, οι γαρδούμπες και τα μαγειρευτά στην «Κληματαριά», το οινομαγειρείο που έστησε ο κύριος Γεροδήμος κάτω από τη Βαρβάκειο, δίπλα στα δερματάδικα, τα τσαγκαράδικα, τα εργαστήρια και τις βιοτεχνίες του Ψυρρή. Μερακλής ο ίδιος, θέλησε να το μετατρέψει σε διασκεδαστήριο, ο Βαμβακάρης και ο Παπαϊωάννου πέρασαν από εκεί με τις ορχήστρες τους και μαζί με τους μπουζουκο-μπαγλαμάδες ήρθαν κι οι μηνύσεις και το σχετικό κυνήγι από τη χωροφυλακή.

Το 1961, όταν έκλεισε το εστιατόριο «Κοσμικό» της Ομόνοιας, αναζήτησε εκεί στέγη ως «Νέο Κοσμικό», αλλά δεν κατάφερε να καθιερωθεί. Το όνομα που είχε σταμπαριστεί στην καρδιά του κόσμου ήταν η «Κληματαριά» και σε αυτό επέστρεψε στην επόμενη φάση, έπειτα από άλλη μία βραχύβια απόπειρα μετονομασίας, όταν το χώρο πήραν το 1996 η Μαρία Σώτου και ο Περικλής Σπυρίδων και τον ξαναζωντάνεψαν, δουλεύοντάς τον για πρώτη φορά και βράδυ και συνεχίζοντας (και) τη μουσική του παράδοση.

Η «Κληματαριά» κλείνει τα 90 με ένα διήμερο γλέντι - εικόνα 2

Το ένα μέρος της –καινούργιας, με παλιά δαντέλα– συνταγής έχει κατσαρόλες, ταψιά και γάστρες, και μαζί τους αρνάκι με κολοκυθάκια, κότσι με πατάτες, γεμιστά, μελιτζάνες γιαχνί και «καρνίγερι», ένα είδος μουσακά δικής τους έμπνευσης, χωρίς μπεσαμέλ, με τυριά και φρέσκια ντομάτα. Το άλλο, μια και ο Περικλής εκτός από φυσικός είναι και μουσικός, έχει ρεμπέτικα, ελαφρολαϊκά και λαϊκά, ενίοτε λίγο… πειραγμένα, πάντα με φόντο τα κρασοβάρελα.

Έτσι την Τετάρτη 29 και την Πέμπτη 30 Αυγούστου, οπότε και η ιστορική «Κληματαριά» γιορτάζει τα 90 της χρόνια με ένα μεγάλο διήμερο γλέντι, από τις 8.30 μ.μ. και μετά θα βρεθούν στην Πλατεία Θεάτρου δεκάδες μουσικοί που έχουν περάσει από εκεί: ο σταρ του κλαρίνου Γιώργος Μάγκας, η Φωτεινή Βελεσιώτου, ο «Χαΐνης» Δημήτρης Αποστολάκης, ο Μανώλης Πάππος, ο κιθαρίστας Δημήτρης Λάππας, οι Ρεμπελέτικο, ο θρύλος της παραδοσιακής μουσικής Νίκος Σαραγούδας, η Κατερίνα Τσιρίδου και όχι μόνο.

Περισσότερες πληροφορίες

Κληματαριά

Πλατεία θεάτρου 2, Βαρβάκειος Αγορά
  • Ταβέρνες / Μεζεδοπωλεία

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

Τα καλύτερα νέα εστιατόρια της Νέας Υόρκης για το 2024

Από αυθεντικές εθνικές κουζίνες μέχρι μοντέρνες προσεγγίσεις και exclusive fine dining εμπειρίες, αυτά τα εστιατόρια προσφέρουν επιλογές για κάθε γούστο και διάθεση, σύμφωνα με το Condé Nast Traveler.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
21/11/2024

ΜάνηΜάνη

Το διαχρονικό στέκι της οδού Φαλήρου στο Κουκάκι μένει πιστό στην comfort ελληνική κουζίνα που το χαρακτηρίζει, με νέο σεφ τον Ανέστη Ποιμενίδη.

Τρεις θεματικές βραδιές με αρώματα και γεύσεις από όλο τον κόσμο στο "La Suite Lounge" του "St George Lycabettus"

Ο 6ος όροφος του ξενοδοχείου μεταμορφώνεται σε έναν παγκόσμιο προορισμό γεύσεων, προσφέροντας τρία θεματικά μενού εμπνευσμένα από διεθνείς κουζίνες και τη δημιουργικότητα του Στέφανου Παπανικολάου.

150 χρόνια γεύσεων: Ένα επετειακό ταξίδι γαστρονομίας από το Ξενοδοχείο Μεγάλη Βρεταννία

Ένα γευστικό ταξίδι σε 150 χρόνια ιστορίας περιμένει τους λάτρεις της γαστρονομίας στο Winter Garden City Lounge.

"Nice n Easy Piraeus Tower": Μια νέα εποχή γαστρονομίας και διασκέδασης στον Πειραιά

Ο Πύργος του Πειραιά αποκτά νέα πνοή με έναν σύγχρονο προορισμό που συνδυάζει γαστρονομία υψηλών προδιαγραφών, πολυτέλεια και διασκέδαση.

12 μεζεδοπωλεία και τσιπουράδικα στην Αθήνα για χειμωνιάτικη θαλπωρή, όπως κι αν την εννοείς

Ο οδηγός μας για τα μεζεδοπωλεία και τσιπουράδικα της Αθήνας συγκεντρώνει προτάσεις που καλύπτουν κάθε γευστική προτίμηση.

To The Zillers Pastry Bar υποδέχεται το βερολινέζικο CODA (2*)

O αναγνωρισμένος Pastry Chef René Frank, ιδιοκτήτης του βραβευμένου με 2 αστέρια Michelin dessert εστιατορίου CODA, έρχεται από το Βερολίνο στην Αθήνα στις 25 Νοεμβρίου, για μία δημιουργική συνέργεια με το The Zillers Pastry Bar και τον Pastry Chef George Platinos.