Στο «Ακροβόλι» η θάλασσα έχει πολλές όψεις

Το κομψό εστιατόριο της Βούλας, που παίρνει το όνομά του από το μολυβένιο βαρίδι που κρεμάνε στην πετονιά για να βυθίζεται, έχει δικό του στιλ κατάδυσης στην ψαροφαγία.

Στο «Ακροβόλι» η θάλασσα έχει πολλές όψεις

Το κομψό εστιατόριο της Βούλας, που παίρνει το όνομά του από το μολυβένιο βαρίδι που κρεμάνε στην πετονιά για να βυθίζεται, έχει δικό του στιλ κατάδυσης στην ψαροφαγία.

Στο «Ακροβόλι» η θάλασσα έχει πολλές όψεις - εικόνα 1

Είναι το δεύτερο καλοκαίρι που, μερικά μέτρα από την buzzy κεντρική πλατεία της Βούλας που φαίνεται να πλουτίζει σιγά σιγά με κάθε λογής μαγαζιά, το «Ακροβόλι» ξετυλίγει τη θαλασσινή ιστορία του σ’ ένα μικρό, χαλαρό ξύλινο ντεκ με μεταλλικές, μοντέρνα εξοχικές καρέκλες και γλαστράκια με βασιλικούς στα τραπέζια που φέρνει μέχρι τα νότια οικογένειες, παρέες και ζευγάρια από όλη την Αθήνα. Η δε κομψή, λιτά διακοσμημένη σε οινοπνευματί, γκρι και λευκό σάλα, όπου κυριαρχεί η πέτρα του παλιού κτιρίου, μοιάζει λίγο με σκηνικό.

Όμορφο, ομολογουμένως, το εστιατόριο που έστησε με την Αλεξάνδρα Ραμπάτ ο επί πολλά χρόνια στο τερέν της θαλασσινής κουζίνας Ξενοφών Κατσιμαγκλής. Ο τελευταίος έχει διαμορφώσει –έχοντας στο πλάι του τον Μίλτο Γιάννου με τον οποίο δούλευαν μαζί στον «Θαλασσινό»– το πολυσυλλεκτικό μενού, το οποίο πιλοτάρει ανάμεσα σε μεζέδες του ούζου και του τσίπουρου, ωμά και μαρινάτα, πιάτα που παίζουν με γεύσεις της Ελλάδας και του κόσμου και κλασικά και πιο σύγχρονα μαγειρευτά, αλλά και έξτρα πιάτα ημέρας ανάλογα με το τι βρίσκουν στην αγορά.

Στο «Ακροβόλι» η θάλασσα έχει πολλές όψεις - εικόνα 2

Έχεις λοιπόν ένα γοητευτικά μινιμαλιστικό καρπάτσιο γαρίδας, έχεις κι έναν λεπτοκομμένο μαρινάτο τόνο με κόλιαντρο, μαύρο σουσάμι και κομματάκια πορτοκαλιού με τη φλούδα του – εκεί το έντονο πορτοκάλι υπερισχύει λίγο του θαλασσινού στοιχείου. Η αχινοσαλάτα σου δίνει την αίσθηση ότι τρως τη θάλασσα με το κουταλάκι, κι αν θέλεις να ανέβεις ιωδιούχο level περνάς σ’ ένα σπινιάλο κανονικό δυναμίτη. Πολλές ιδέες ξεφεύγουν από την πεπατημένη στο «Ακροβόλι», όπως μια ασυνήθιστη πράσινη σαλάτα με καβούρι σε κάρι ή μια παρτίδα ντομάτες γεμιστές με μύδια και γαρίδες, γλυκοφάγωτα ρουστίκ. Κι αν είσαι λάτρης της κλασικής ελληνικής ψαροφαγίας, το ψυγείο είναι γεμάτο φρέσκο ψάρι για σχάρα ή τηγάνι και μάλιστα σε καλές τιμές.

Στο τέλος θα σε γλυκάνουν με ευχάριστο κνάφε (πες το και κιουνεφέ) με κανταΐφι και ανθότυρο. Έρχεται αγκαζέ με παγωτό καϊμάκι του Παλόγλου.

Μην τα χάσεις

Στο «Ακροβόλι» η θάλασσα έχει πολλές όψεις - εικόνα 3

Καρπάτσιο γαρίδας

Ελαφρομαριναρισμένες με μοσχολέμονο, τζίντζερ και λίγα φυλλαράκια φρέσκιας μέντας, ανάλαφρες, όμορφα σπιρτόζικες και ταυτόχρονα ντελικάτες, οι γαρίδες σολάρουν σ' αυτό το φρέσκο, ισορροπημένο και πολύ καλοκαιρινό πιάτο.

Μύδια με σκορδαλιά

Τα ζουμερά τηγανητά μύδια έρχονται πάνω σε ροδέλες μελιτζάνας με συνδετικό κρίκο μια πλούσια σκορδαλιά με ξηροκαρπάτη υφή, που τους πάει πολύ. Στο πλάι ο σεφ βάζει τηγανητό μαρούλι της θάλασσας, κρατσανιστό, που μπορείς να το φας και με το χέρι σαν θαλασσινά τσιπς.

Στρείδια σαβόρο

Και ωμά με λεμονάκι θαύμα είναι, αλλά εδώ μια πολύ καλή ιδέα με ελληνικό χαρακτήρα τα βάζει σε άλλο context. Τηγανητά, σερβιρισμένα πολύ όμορφα στο κέλυφός τους με μια σος μηλόξιδου και ελαιόλαδου με λίγο δεντρολίβανο και μικρές μαύρες σταφίδες είναι δυνατή πρόταση.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

Τα καλύτερα νέα εστιατόρια της Νέας Υόρκης για το 2024

Από αυθεντικές εθνικές κουζίνες μέχρι μοντέρνες προσεγγίσεις και exclusive fine dining εμπειρίες, αυτά τα εστιατόρια προσφέρουν επιλογές για κάθε γούστο και διάθεση, σύμφωνα με το Condé Nast Traveler.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
21/11/2024

ΜάνηΜάνη

Το διαχρονικό στέκι της οδού Φαλήρου στο Κουκάκι μένει πιστό στην comfort ελληνική κουζίνα που το χαρακτηρίζει, με νέο σεφ τον Ανέστη Ποιμενίδη.

Τρεις θεματικές βραδιές με αρώματα και γεύσεις από όλο τον κόσμο στο "La Suite Lounge" του "St George Lycabettus"

Ο 6ος όροφος του ξενοδοχείου μεταμορφώνεται σε έναν παγκόσμιο προορισμό γεύσεων, προσφέροντας τρία θεματικά μενού εμπνευσμένα από διεθνείς κουζίνες και τη δημιουργικότητα του Στέφανου Παπανικολάου.

150 χρόνια γεύσεων: Ένα επετειακό ταξίδι γαστρονομίας από το Ξενοδοχείο Μεγάλη Βρεταννία

Ένα γευστικό ταξίδι σε 150 χρόνια ιστορίας περιμένει τους λάτρεις της γαστρονομίας στο Winter Garden City Lounge.

"Nice n Easy Piraeus Tower": Μια νέα εποχή γαστρονομίας και διασκέδασης στον Πειραιά

Ο Πύργος του Πειραιά αποκτά νέα πνοή με έναν σύγχρονο προορισμό που συνδυάζει γαστρονομία υψηλών προδιαγραφών, πολυτέλεια και διασκέδαση.

12 μεζεδοπωλεία και τσιπουράδικα στην Αθήνα για χειμωνιάτικη θαλπωρή, όπως κι αν την εννοείς

Ο οδηγός μας για τα μεζεδοπωλεία και τσιπουράδικα της Αθήνας συγκεντρώνει προτάσεις που καλύπτουν κάθε γευστική προτίμηση.

To The Zillers Pastry Bar υποδέχεται το βερολινέζικο CODA (2*)

O αναγνωρισμένος Pastry Chef René Frank, ιδιοκτήτης του βραβευμένου με 2 αστέρια Michelin dessert εστιατορίου CODA, έρχεται από το Βερολίνο στην Αθήνα στις 25 Νοεμβρίου, για μία δημιουργική συνέργεια με το The Zillers Pastry Bar και τον Pastry Chef George Platinos.