O «Πλάτανος» γυρνάει σελίδα στην Κυψέλη

Ένα νέο μεζεδοπωλείο στήνει τα τραπέζια του κάτω από το υπεραιωνόβιο πλατάνι της πλατείας στην Αγίας Ζώνης, σε ένα σημείο όπου οι Κυψελιώτες έχουν δώσει πολλά ραντεβού.

O «Πλάτανος» γυρνάει σελίδα στην Κυψέλη

«Το ταβλάκι μας; Δεν θα το παίξουμε σήμερα το ταβλάκι μας;» ρωτάει ο Παντελής Ζερβός τον χαρακτηριστικά τυπολάτρη στρατηγό Ορέστη Μακρή στο «Η θεία από το Σικάγο». Εκεί «στον πλάτανο», όπου γυρίστηκε η εν λόγω σκηνή της ταινίας, έδιναν τα ραντεβού τους οι Κυψελιώτες επί δεκαετίες. Το υπεραιωνόβιο πλατάνι παραμένει σήμα-κατατεθέν της πλατείας στην Αγίας Ζώνης κι έχει εδώ και λίγες μέρες έχει στη σκιά του τα τραπεζάκια ενός καινούργιου, περιποιημένου μεζεδοπωλείου, αδερφάκι του γειτονικού ψητοπωλείου «Μερακλήδες».

O «Πλάτανος» γυρνάει σελίδα στην Κυψέλη - εικόνα 1

Ο «Πλάτανος» (έτσι λεγόταν κι η οικογενειακή ταβέρνα που βρισκόταν νωρίτερα στην ίδια θέση) γράφει τα καινούργια του κεφάλαια σε νέα χέρια, κρατώντας την αύρα της ιστορικής και πάντα ανθρώπινης συνοικίας της Αθήνας και βάζοντας στην εξίσωση κάποια πιο σύγχρονα στοιχεία. Μπορείς να κάτσεις για ένα ούζο ή τσίπουρο που έρχεται με ένα μικρό μεζέ, μπορείς να κάνεις και τσιμπούσι κανονικό: στον κατάλογο θα βρεις από φάβα παντρεμένη με μανιάτικο σύγκλινο και χταπόδι με πλιγούρι μέχρι γιουβετσάκια θαλασσινών, γαριδομακαρονάδες και πανσέτες ή αρνάκι τσιγαριαστό, σβησμένο με ρακή.

Περισσότερες πληροφορίες

Πλάτανος

Αγ. Ζώνης 43, Κυψέλη
  • Ταβέρνες / Μεζεδοπωλεία

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

Στάσεις για δυο κουβέντες και κάτι να τσιμπολογήσεις μετά μουσικής στον Βοτανικό

Γειτονιά με ανοιχτόκαρδα στέκια, νόστιμο φαγητό και ειλικρινές socializing.

ΓΡΑΦΕΙ: ΛΕΝΑ ΓΚΟΒΑΡΗ
24/04/2025

Lewis Hamilton και Leonardo DiCaprio έφτιαξαν vegan burgerάδικα. Δεν πήγε πολύ καλά αυτό.

Μετά από 6 χρόνια εστιατορικής παρουσίας, η αλυσίδα Neat Burger ετοιμάζεται να κλείσει.

Πού να φας μετά το Πάσχα: 5 στάσεις για ελαφρύ γεύμα στην Αθήνα

Σαλάτες, wraps, smoothies, μπολ σε περιμένουν, για την επανένταξη μετά τις κραιπάλες της Λαμπρής.

Antonio Bachour, πώς νιώθεις ως ένας από τους καλύτερους ζαχαροπλάστες όλων των εποχών;

Μια κουβέντα με τον Πορτορικάνο pastry chef που άγγιξε τη γλυκιά τελειότητα.

Ήρθε η Λεγάμενη στου Ψυρρή

To all day bar resto που υπόσχεται να γίνει αυθεντική μπουάτ.

To Experience Menu επιστρέφει και το lunch αποκτά νέα διάσταση στο Beefbar Athens

Τα νέα του Beefbar Athens δίνουν αφορμές για ένα γευστικό ταξίδι γεμάτο αντιθέσεις και urban refinement.

Ρετρό: Τι και πού έτρωγε η Αθήνα τη δεκαετία του 1980

Πολύ πριν την εστιατορική έκρηξη του σήμερα, το κοινό της πρωτεύουσας είχε διαφορετικές επιλογές στις ευ τρώγειν εξόδους του.