Ο τολμηρός υμνητής της Φλωρινιώτικης κουζίνας έστρωσε τραπέζι

Το μενού - μύηση στην τοπική κουζίνα της Φλώρινας και το πολυτελές εστιατόριο δίπλα στο Σαρωνικό, δημιούργησαν έναν εκρηκτικό συνδυασμό αισθήσεων.

Ο τολμηρός υμνητής της Φλωρινιώτικης κουζίνας έστρωσε τραπέζι

Πραγματική μύηση στην τοπική κουζίνα της Φλώρινας σε μια από τις πιο ενδιαφέρουσες ερμηνείες της, ήταν το μενού που παρουσίασε ο βραβευμένος σεφ Νίκος Κοντοσώρος του εστιατορίου «Κοντοσώρος» (Βραβείο Ελληνικής Κουζίνας 2018) στο όγδοο γαστρονομικό event του Symposio at Ark, που οργάνωσε το «αθηνόραμα» και το εστιατόριο «Ark», στις 3 Μαΐου.

Ο τολμηρός υμνητής της Φλωρινιώτικης κουζίνας έστρωσε τραπέζι - εικόνα 1

Πολλά χιλιόμετρα χωρίζουν το πολυτελές εστιατόριο Ark με την μαγική θέα στο Σαρωνικό από τη homy ατμόσφαιρα του εστιατορίου «Κοντοσώρος» στο μικρούτσικο και περίκλειστο από τα βουνά χωριουδάκι Ξινό Νερό, πατρίδα του ομώνυμου διάσημου χωνευτικού νερού. Η απόσταση, όμως, δεν εμποδίζει τους οπαδούς του Νίκου Κοντοσώρου να κάνουν κατάληψη στα τραπέζια του ξεκινώντας από όλες τις μεριές της Ελλάδας. Ο αυτοδίδακτος σεφ, πιστεύει ότι η μαγειρική είναι κάτι που πρέπει «να το έχεις στο αίμα σου» και ο ίδιος, ξεκίνησε αντλώντας έμπνευση από την πεθερά του και τις ξεχασμένες τοπικές συνταγές που μαγείρευε ακόμα και σε πολύ μεγάλη ηλικία.

Ο τολμηρός υμνητής της Φλωρινιώτικης κουζίνας έστρωσε τραπέζι - εικόνα 2

Ο Νίκος Κοντοσώρος με συνεχή πειραματισμό, αδιάκοπα ταξίδια σε όλη την Ελλάδα και την Ευρώπη και βαθιά αγάπη για τις τοπικές κουζίνες, διαμόρφωσε τη σημερινή χαρακτηριστική, λιτή γαστρονομική του ταυτότητα που μοσχοβολάει Μακεδονία. Πολλοί ανάμεσα στους ανθρώπους του σιναφιού, έχουν δώσει στον Νίκο Κοντοσώρο το παρατσούκλι «ο αυστηρός». Με λιτό μαγειρικό ύφος και πάντα λιγόλογος, έκανε μια εξαίρεση τη βραδιά του event και μίλησε σύντομα μεν, με θερμά λόγια δε, για την αγαπημένη κουζίνα της πατρίδας του -ίσως έπαιξαν ρόλο και οι φίλοι που είχαν έλθει να απολαύσουν τα εδέσματά του. Παρέδωσε γρήγορα το μικρόφωνο για να πάει να μαγειρέψει όπως είχε υποσχεθεί «φαγάκι -φαγάκι, μαμαδίστικο και πεντανόστιμο».

Ο τολμηρός υμνητής της Φλωρινιώτικης κουζίνας έστρωσε τραπέζι - εικόνα 3

Το είπε και το έκανε. Το μενού ξεκίνησε με μια comfort «Βελουτέ σπαραγγιού με κρουτόν και παρμεζάνα», συνέχισε με «Χαβιάρι» από πιπιεριές Φλωρίνης με κύβους τηγανητής φέτας με χρυσαφένια κρούστα και γοήτευσε το κοινό με το πεντανόστιμο κυρίως πιάτο, που ήταν «Τραχανάς με μοσχαρίσια κεφτεδάκια, αρωματισμένος με “τσουμπρίκα” (ένα βότανο σαν την άγρια ρίγανη). Για επιδόρπιο, «γλυκό χυλοπιτάκι», από την βαθιά παράδοση του τόπου. Για την υλοποίηση της εξαιρετικής βραδιάς ήταν πολύτιμη η συνεργασία της μπριγκάδας του executive chef του Ark Γιάννη Μπαξεβάνη.

Χορηγοί του Symposio at Ark είναι η Diners, το Ούζο 12 και η Σαμαρόπετρα Κυρ Γιάννη.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

Τα καλύτερα νέα εστιατόρια της Νέας Υόρκης για το 2024

Από αυθεντικές εθνικές κουζίνες μέχρι μοντέρνες προσεγγίσεις και exclusive fine dining εμπειρίες, αυτά τα εστιατόρια προσφέρουν επιλογές για κάθε γούστο και διάθεση, σύμφωνα με το Condé Nast Traveler.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
21/11/2024

ΜάνηΜάνη

Το διαχρονικό στέκι της οδού Φαλήρου στο Κουκάκι μένει πιστό στην comfort ελληνική κουζίνα που το χαρακτηρίζει, με νέο σεφ τον Ανέστη Ποιμενίδη.

Τρεις θεματικές βραδιές με αρώματα και γεύσεις από όλο τον κόσμο στο "La Suite Lounge" του "St George Lycabettus"

Ο 6ος όροφος του ξενοδοχείου μεταμορφώνεται σε έναν παγκόσμιο προορισμό γεύσεων, προσφέροντας τρία θεματικά μενού εμπνευσμένα από διεθνείς κουζίνες και τη δημιουργικότητα του Στέφανου Παπανικολάου.

150 χρόνια γεύσεων: Ένα επετειακό ταξίδι γαστρονομίας από το Ξενοδοχείο Μεγάλη Βρεταννία

Ένα γευστικό ταξίδι σε 150 χρόνια ιστορίας περιμένει τους λάτρεις της γαστρονομίας στο Winter Garden City Lounge.

"Nice n Easy Piraeus Tower": Μια νέα εποχή γαστρονομίας και διασκέδασης στον Πειραιά

Ο Πύργος του Πειραιά αποκτά νέα πνοή με έναν σύγχρονο προορισμό που συνδυάζει γαστρονομία υψηλών προδιαγραφών, πολυτέλεια και διασκέδαση.

12 μεζεδοπωλεία και τσιπουράδικα στην Αθήνα για χειμωνιάτικη θαλπωρή, όπως κι αν την εννοείς

Ο οδηγός μας για τα μεζεδοπωλεία και τσιπουράδικα της Αθήνας συγκεντρώνει προτάσεις που καλύπτουν κάθε γευστική προτίμηση.

To The Zillers Pastry Bar υποδέχεται το βερολινέζικο CODA (2*)

O αναγνωρισμένος Pastry Chef René Frank, ιδιοκτήτης του βραβευμένου με 2 αστέρια Michelin dessert εστιατορίου CODA, έρχεται από το Βερολίνο στην Αθήνα στις 25 Νοεμβρίου, για μία δημιουργική συνέργεια με το The Zillers Pastry Bar και τον Pastry Chef George Platinos.