Το Refugee Food Festival στρώνει διαπολιτισμικό τραπέζι

Είναι η δεύτερη χρονιά που γνωστά αθηναϊκά εστιατόρια με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων δανείζουν την κουζίνα τους σε πρόσφυγες σεφ στήνοντας ένα νόστιμο τοπίο ανταλλαγής και μοιράσματος.

Το Refugee Food Festival στρώνει διαπολιτισμικό τραπέζι

Είναι η δεύτερη χρονιά που γνωστά αθηναϊκά εστιατόρια με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων δανείζουν την κουζίνα τους σε πρόσφυγες σεφ στήνοντας ένα νόστιμο τοπίο ανταλλαγής και μοιράσματος.

Το Refugee Food Festival στρώνει διαπολιτισμικό τραπέζι - εικόνα 1
O Adel Al Ahmad με τον Θάνο Γαρνέλη στην κουζίνα του Βασίλαινα

Η Seinat από την Ερυθραία θα μας γνωρίσει στο «BlueFish Αthens» το πορώδες ψωμί injera και το tsebhi. Η Ιρανή Mahbouleh θα μιξάρει στο μενού που θα σερβιριστεί στις «Σεϋχέλλες» περσικά κι ελληνικά στοιχεία. Ο Barshank θα φτιάξει συριακά πιάτα στο «Άμα Λάχει στης Νεφέλης». Η Roaa και ο Adel, Ιρακινοί κι οι δύο, θα φέρουν τις γεύσεις της πατρίδας τους στο «Mama Roux» και στον «Βασίλαινα» αντίστοιχα. Όσο για την Τuria, θα μοιραστεί μαζί μας νοστιμιές της μαροκινής κουζίνας στο «Scala Vinoteca». Έξι πρόσφυγες σεφ που ζουν στην Ελλάδα ξεδιπλώνουν, από αύριο Τρίτη 19/6 μέχρι και την Κυριακή 24/6, τις γευστικές τους ιστορίες σε έξι διαφορετικά αθηναϊκά εστιατόρια στο πλαίσιο του Refugee Food Festival, μιας πρωτοβουλίας για την Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων, για την οποία η γαλλική ΜΚΟ Food Sweet Food συνεργάζεται με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες.

Το Refugee Food Festival στρώνει διαπολιτισμικό τραπέζι - εικόνα 2
Η Τuria Βesbas θα μαγειρέψει μαροκινά πιάτα στο Scala Vinoteca

Άμεσο, βιωματικό, το φαγητό ενδυναμώνει τους διαπολιτισμικούς δεσμούς. Τοπίο μοιράσματος κι ανταλλαγής, ένα τραπέζι μπορεί κάλλιστα να λειτουργήσει ως γευστική εσπεράντο. Η δράση, που επιστρέφει για δεύτερη χρονιά στην Αθήνα (με την συμβολή του Athens Insider), πραγματοποιείται φέτος σε 14 πόλεις σε όλον τον κόσμο, στήνοντας γαστρονομικές γέφυρες, αναδεικνύοντας τις γνώσεις και τις δεξιότητες των προσφύγων και προωθώντας τη μαγειρική ως μέσο επαγγελματικής και κοινωνικής ένταξης σε μια νέα πατρίδα. Το φεστιβάλ καρφώνει το σημαιάκι του και στη Μυτιλήνη. Αν βρεθείτε στο νησί στις 20/6, που είναι η Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων, κάντε μια στάση στο καφε-εστιατόριο «Nan», δημιούργημα τεσσάρων Ελληνίδων εθελοντριών, λίγα μόλις μέτρα από την κεντρική Πλατεία Σαπφούς, το οποίο απασχολεί σε μόνιμη βάση ντόπιους και μετανάστες, για να δοκιμάσετε το εκεί σχετικό μενού με γεύσεις από το Ιράκ, τη Συρία και το Πακιστάν.

Το πρόγραμμα του φεστιβάλ

Τρίτη 19 Ιουνίου

Το Refugee Food Festival στρώνει διαπολιτισμικό τραπέζι - εικόνα 3
H Roaa Sabah και ο σεφ του Mama Roux Βασίλης Σπόρος

Κουζίνα της Ερυθραίας από την Seinat Neftalem στο «BlueFish Athens» στην Πλάκα (δείπνο: € 30)
Κουζίνα του Ιράν από την Mahboubeh Tavakoli στις «Σεϋχέλλες» στον Κεραμεικό (δείπνο: € 20)

Τετάρτη 20 Ιουνίου

Κουζίνα του Ιράκ από τον Adel Al Ahmad στον «Βασίλαινα» στα Ιλίσια (δείπνο: € 35)
Κουζίνα της Ερυθραίας από την Seinat Neftalem στο «Blue Fish» στην Πλάκα (δείπνο: € 30)
Πολυεθνική κουζίνα (γεύμα & δείπνο: € 20) στο «Nan» στη Μυτιλήνη. Κρατήσεις στο 2251020250

Πέμπτη 21 Ιουνίου

Κουζίνα της Συρίας από τον Barshank Haj Younes στο «Άμα Λάχει στης Νεφέλης» στα Εξάρχεια (δείπνο: € 15-20)
Κουζίνα του Ιράκ από τη Roaa Sabah στο «Mama Roux» στο Μοναστηράκι (γεύμα & δείπνο: € 20)
Κουζίνα του Ιράκ από τον Adel Al Ahmad στον «Βασίλαινα» στα Ιλίσια (δείπνο: € 35)

Παρασκευή 22 Ιουνίου

Κουζίνα του Ιράκ από τη Roaa Sabah στο «Mama Roux» στο Μοναστηράκι (γεύμα & δείπνο: € 20)
Κουζίνα του Μαρόκου από την Turia Besbas στο «Scala Vinoteca» στο Κολωνάκι (δείπνο: € 38)

Κυριακή 24 Ιουνίου

Κουζίνα του Μαρόκου από την Turia Besbas στο «Scala Vinoteca» στο Κολωνάκι (δείπνο € 38)

Περισσότερες πληροφορίες

Άμα Λάχει

Καλλιδρομίου 69, Εξάρχεια
  • Ταβέρνες / Μεζεδοπωλεία

Σεϋχέλλες

Κεραμεικού 49 & Ακαδήμου, Μεταξουργείο
  • Εστιατόρια

Βασίλαινας

Βρασίδα 13, Ιλίσια
  • Εστιατόρια

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

150 χρόνια γεύσεων: Ένα επετειακό ταξίδι γαστρονομίας από το Ξενοδοχείο Μεγάλη Βρεταννία

Ένα γευστικό ταξίδι σε 150 χρόνια ιστορίας περιμένει τους λάτρεις της γαστρονομίας στο Winter Garden City Lounge.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
20/11/2024

"Nice n Easy Piraeus Tower": Μια νέα εποχή γαστρονομίας και διασκέδασης στον Πειραιά

Ο Πύργος του Πειραιά αποκτά νέα πνοή με έναν σύγχρονο προορισμό που συνδυάζει γαστρονομία υψηλών προδιαγραφών, πολυτέλεια και διασκέδαση.

12 μεζεδοπωλεία και τσιπουράδικα στην Αθήνα για χειμωνιάτικη θαλπωρή, όπως κι αν την εννοείς

Ο οδηγός μας για τα μεζεδοπωλεία και τσιπουράδικα της Αθήνας συγκεντρώνει προτάσεις που καλύπτουν κάθε γευστική προτίμηση.

To The Zillers Pastry Bar υποδέχεται το βερολινέζικο CODA (2*)

O αναγνωρισμένος Pastry Chef René Frank, ιδιοκτήτης του βραβευμένου με 2 αστέρια Michelin dessert εστιατορίου CODA, έρχεται από το Βερολίνο στην Αθήνα στις 25 Νοεμβρίου, για μία δημιουργική συνέργεια με το The Zillers Pastry Bar και τον Pastry Chef George Platinos.

8 γευστικές στάσεις στο Κολωνάκι

Ο οδηγός μας για τα εστιατόρια στο Κολωνάκι συγκεντρώνει προτάσεις που καλύπτουν κάθε γευστική προτίμηση, από ατμοσφαιρικά wine bars και κοσμοπολίτικα ψαροφαγικά στέκια, μέχρι μοντέρνα bistro και street food με δημιουργική υπογραφή.

Ο "Paleos" είναι αλλιώς

Αύρα από τα παλιά στον πεζόδρομο της Αδριανού φέρνει το καινούργιο αυτό μεζεδοπωλείο με τη χαλαρή ατμόσφαιρα και τις προσεγμένες γεύσεις που προορίζονται για τη μέση του τραπεζιού.