Είναι η δεύτερη χρονιά που γνωστά αθηναϊκά εστιατόρια με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων δανείζουν την κουζίνα τους σε πρόσφυγες σεφ στήνοντας ένα νόστιμο τοπίο ανταλλαγής και μοιράσματος.
Η Seinat από την Ερυθραία θα μας γνωρίσει στο «BlueFish Αthens» το πορώδες ψωμί injera και το tsebhi. Η Ιρανή Mahbouleh θα μιξάρει στο μενού που θα σερβιριστεί στις «Σεϋχέλλες» περσικά κι ελληνικά στοιχεία. Ο Barshank θα φτιάξει συριακά πιάτα στο «Άμα Λάχει στης Νεφέλης». Η Roaa και ο Adel, Ιρακινοί κι οι δύο, θα φέρουν τις γεύσεις της πατρίδας τους στο «Mama Roux» και στον «Βασίλαινα» αντίστοιχα. Όσο για την Τuria, θα μοιραστεί μαζί μας νοστιμιές της μαροκινής κουζίνας στο «Scala Vinoteca». Έξι πρόσφυγες σεφ που ζουν στην Ελλάδα ξεδιπλώνουν, από αύριο Τρίτη 19/6 μέχρι και την Κυριακή 24/6, τις γευστικές τους ιστορίες σε έξι διαφορετικά αθηναϊκά εστιατόρια στο πλαίσιο του Refugee Food Festival, μιας πρωτοβουλίας για την Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων, για την οποία η γαλλική ΜΚΟ Food Sweet Food συνεργάζεται με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες.
Άμεσο, βιωματικό, το φαγητό ενδυναμώνει τους διαπολιτισμικούς δεσμούς. Τοπίο μοιράσματος κι ανταλλαγής, ένα τραπέζι μπορεί κάλλιστα να λειτουργήσει ως γευστική εσπεράντο. Η δράση, που επιστρέφει για δεύτερη χρονιά στην Αθήνα (με την συμβολή του Athens Insider), πραγματοποιείται φέτος σε 14 πόλεις σε όλον τον κόσμο, στήνοντας γαστρονομικές γέφυρες, αναδεικνύοντας τις γνώσεις και τις δεξιότητες των προσφύγων και προωθώντας τη μαγειρική ως μέσο επαγγελματικής και κοινωνικής ένταξης σε μια νέα πατρίδα. Το φεστιβάλ καρφώνει το σημαιάκι του και στη Μυτιλήνη. Αν βρεθείτε στο νησί στις 20/6, που είναι η Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων, κάντε μια στάση στο καφε-εστιατόριο «Nan», δημιούργημα τεσσάρων Ελληνίδων εθελοντριών, λίγα μόλις μέτρα από την κεντρική Πλατεία Σαπφούς, το οποίο απασχολεί σε μόνιμη βάση ντόπιους και μετανάστες, για να δοκιμάσετε το εκεί σχετικό μενού με γεύσεις από το Ιράκ, τη Συρία και το Πακιστάν.
Το πρόγραμμα του φεστιβάλ
Τρίτη 19 Ιουνίου
Κουζίνα της Ερυθραίας από την Seinat Neftalem στο «BlueFish Athens» στην Πλάκα (δείπνο: € 30)
Κουζίνα του Ιράν από την Mahboubeh Tavakoli στις «Σεϋχέλλες» στον Κεραμεικό (δείπνο: € 20)
Τετάρτη 20 Ιουνίου
Κουζίνα του Ιράκ από τον Adel Al Ahmad στον «Βασίλαινα» στα Ιλίσια (δείπνο: € 35)
Κουζίνα της Ερυθραίας από την Seinat Neftalem στο «Blue Fish» στην Πλάκα (δείπνο: € 30)
Πολυεθνική κουζίνα (γεύμα & δείπνο: € 20) στο «Nan» στη Μυτιλήνη. Κρατήσεις στο 2251020250
Πέμπτη 21 Ιουνίου
Κουζίνα της Συρίας από τον Barshank Haj Younes στο «Άμα Λάχει στης Νεφέλης» στα Εξάρχεια (δείπνο: € 15-20)
Κουζίνα του Ιράκ από τη Roaa Sabah στο «Mama Roux» στο Μοναστηράκι (γεύμα & δείπνο: € 20)
Κουζίνα του Ιράκ από τον Adel Al Ahmad στον «Βασίλαινα» στα Ιλίσια (δείπνο: € 35)
Παρασκευή 22 Ιουνίου
Κουζίνα του Ιράκ από τη Roaa Sabah στο «Mama Roux» στο Μοναστηράκι (γεύμα & δείπνο: € 20)
Κουζίνα του Μαρόκου από την Turia Besbas στο «Scala Vinoteca» στο Κολωνάκι (δείπνο: € 38)
Κυριακή 24 Ιουνίου
Κουζίνα του Μαρόκου από την Turia Besbas στο «Scala Vinoteca» στο Κολωνάκι (δείπνο € 38)