Ο βραβευμένος σεφ Άγγελος Ναουμίδης, από το εστιατόριο «Ναουμίδης» (Βραβείο Ελληνικής Κουζίνας 2018) στις όχθες της Λίμνης Βεγορίτιδας, λατρεύει τη γαστρονομική παράδοση του τόπου του και παρουσιάζει ένα μενού που κινείται αρμονικά ανάμεσα στην τοπική κουζίνα και στις σύγχρονες γευστικές απαιτήσεις, στις 7/6, στο δέκατο γαστρονομικό event του Symposio at Ark, το οποίο οργανώνουν το «αθηνόραμα» και το πολυτελές εστιατόριο «Ark».
Ο Άγγελος Ναουμίδης μεγάλωσε μέσα στην κουζίνα. Ήταν δεν ήταν 10 χρόνων όταν άρχισε να μπερδεύεται στα πόδια της μητέρας του, η οποία μαγείρευε στην πρώτη μικρή ταβέρνα που διατηρούσε η οικογένεια στον Άγιο Παντελεήμονα της Φλώρινας, ακριβώς εκεί όπου βρίσκεται σήμερα το μεζεδοπωλείο «Ναουμίδης». Η μαγειρική τον γοήτευσε, η τοπική κουζίνα μίλησε στην ψυχή του και ήδη από τα 16 του ανέλαβε ο ίδιος τις μαρμίτες και τις φωτιές, για να συνεχίσει επικεφαλής της πολυπληθούς ομάδας και του δεύτερου (και βραβευμένου σήμερα) εστιατορίου «Ναουμίδης» που δημιούργησε η οικογένεια λίγα μέτρα πιο ψηλά από το μεζεδοπωλείο. Τι παρακίνησε τον νεαρό Άγγελο να ασχοληθεί με τη μαγειρική; «Αισθάνθηκα πως έπρεπε να συνεχίσω την οικογενειακή παράδοση που ξεκίνησε η μητέρα μου. Ήταν πολύ δυνατά τα ερεθίσματα που εισέπραττα καθημερινά και, τώρα που κοιτάζω πίσω, διαπιστώνω πως όλο αυτό που για τη μητέρα μου ήταν βιοπάλη εγώ το έβλεπα ως δημιουργία».
Χρόνο με το χρόνο, με επιμονή, συνεχείς μαθητείες σε διάσημα εστιατόρια του εξωτερικού κι εξειδικευμένα σεμινάρια, ο Άγγελος Ναουμίδης εξέλιξε την τέχνη του, πατώντας γερά στα αυθεντικά προϊόντα της περιοχής και στην ντόπια μαγειρική παράδοση. «Τη λατρεύω τη λίμνη», λέει, «μπορώ να την κοιτάζω με τις ώρες από τη βεράντα του εστιατορίου, να εμπνέομαι, να ηρεμώ». Φυσικά, είναι απόλυτα εξοικειωμένος με τα λιμνίσια αλλά και με τα ποταμίσια ψάρια, που αφθονούν στα ποταμάκια γύρω από το Καϊμακτσαλάν κι έχουν πρώτη θέση στο μενού του.
Όχι μόνο όμως, αφού περιγράφοντας τη μαγειρική του μας λέει ότι η σταθερή του βάση είναι η παράδοση, που την αποδίδει με μια δημιουργική, μοντέρνα διάθεση. Σε αυτό το ύφος θα κινηθεί και το μενού που έχει δημιουργήσει για το event Symposio at Ark, το οποίο δικαιώνει τη φήμη του. Βασικοί συντελεστές για την επιτυχία της βραδιάς και την ανάδειξη των πιάτων του σεφ είναι, όπως πάντα, ο executive chef του εστιατορίου Γιάννης Μπαξεβάνης και η εξαιρετική του μπριγάδα.
Δείτε το μενού
Symposio at Ark | «Ναουμίδης» 7/6
To καλωσόρισμα του σεφ
Γαρίδα τεμπούρα
Ορεκτικό
Κυδώνι ψητό στο φούρνο γεμιστό με μείγμα τεσσάρων τυριών
Κυρίως
Άγρια ποταμίσια πέστροφα με βελουτέ μπρόκολο
Επιδόρπιο
Λαγγίτα με σιροπιαστή κολοκύθα
€ 40 / άτομο
Κρατήσεις online στο www.symposioatark.gr
Χορηγοί του Symposio at Ark είναι η Diners, το Ούζο 12 και η Σαμαρόπετρα Κυρ Γιάννη.