Πρώτη μέρα χθες για το όγδοο και σούπερ επιτυχημένο γαστρονομικό φεστιβάλ «Ελλάδα Γιορτή Γεύσεις» στο Γκάζι που συνεχίζεται δυναμικά ως την Κυριακή, από το πρωί ως το βράδυ. Οι περισσότεροι από 110 Έλληνες μικροί παραγωγοί και τα πρωτοποριακά προϊόντα τους, το φοβερό street food και οι μουσικές, κράτησαν τον κόσμο εδώ ακόμα κι όταν το ωράριο έδειχνε τέλος χρόνου!
Φωτό: Ανδρέας Χαϊμαντάς
Το φεστιβάλ εγκαινίασε χθες Παρασκευή 4/5 ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Ευάγγελος Αποστόλου. Μαζί με τον εκδότη του αθηνοράματος Δημήτρη Ηλιόπουλο, πέρασε από όλα τα περίπτερα του φεστιβάλ, απολαμβάνοντας τη γευσιγνωσία των προϊόντων, την κουβεντούλα με τους παραγωγούς και την έξω καρδιά ατμόσφαιρα της εκδήλωσης.
Αν και δεν προλάβαμε να δοκιμάσουμε τα πάντα - έχουμε όμως μπροστά μας τη σημερινή και την αυριανή ημέρα (από τις 11 το πρωί μέχρι τις 11 το βράδυ) -, η πρώτη εικόνα υπόσχεται πολλά με πολλά νέα και καινοτόμα προϊόντα. Για παράδειγμα, το ανατρεπτικό “χαβιάρι σαλιγκαριών” (αβγά σαλιγκαριών) της εταιρίας “Saligaros”, το τυρί «Άληστον» της Kaidancheese με μαύρη τρούφα, το σαλάμι με κάνναβη “Τσέλιγκο” που έκανε πρεμιέρα στο Φεστιβάλ, το πολύ δυνατό γλυκό του κουταλιού με φράουλες και πιπέρι της “Μεσσηνιακής Παράδοσης”- άλλη μια πρεμιέρα, ούτε ετικέτες δεν είχαν προλάβει να βάλουν!- μια τέλεια γλυστρίδα τουρσί της εταιρίας “Αμαλί Κεράσματα”, τα πρώτα ζυμαρικά με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη από τα “Μωραΐτικα -Διαμάντω Σταυροπούλου”, το Dry River Premium Gin του δραμινού αποσταγματοποιού Χαρίσκου, ο καραμανλίδικος παστουρμάς Ατλαμάζογλου -και αυτός εδώ έκανε την πρεμιέρα του!
Εν τω μεταξύ, στην αυλή γινόταν το κάτι άλλο από λαχταριστό street food, μπύρες, κοκτέιλ και πολλές ακόμη λιχουδιές: η Μυρσίνη Λαμπράκη έψηνε ...αντικριστό αρνί και σουβλάκι προβατίνας, ο “Ερωτόκριτος” έφτιαχνε καλαμάκια, στα stands των μικροζυθοποιών άραζες για παγωμένες μπίρες, το «Falafeladiko» έβγαζε ρεβιθοκεφτέδες και η «Mystic Pizza» πίτσες από αλεύρι βιολογικής κάνναβης. Hot Dog station by Bar Solution εδώ, Fresh Lemonade Bar από εκεί, το Salty Pig του φευγάτου σεφ Βασίλη Ακρίβου παραπέρα, κοκτέιλ στο Hono & Lulu Tiki Bar του Σπύρου Κερκύρα, το Bar Food Truck, πάλι, του 42barstronomy.Athens σέρβιρε mini burgers, τορτίγιες!
Γύρω στις 21.00 η Παυλίνα Βουλγαράκη μια τραγουδίστρια με δικό της, χαρακτηριστικό ηχόχρωμα πήρε θέση επάνω στην κεντρική σκηνή, και οι επισκέπτες, σε φάση πάρτι πλέον, πήραν θέση τριγύρω με το ποτήρι στο ένα χέρι και τις στριτφουντικές γκουρμεδιές στο άλλο για περαιτέρω απολαύσεις.
Ήταν όλα τόσο πολλά και τόσο ωραία που οι περισσότεροι από όσους δοκίμαζαν, έπιναν και απολάμβαναν, κανόνιζαν με τα κινητά να επιστρέψουν μες στο Σαββατοκύριακο με τις παρέες τους, κάνοντας live μετάδοση από σουβλάκια, μπεργκεράκια και κοκτέιλς, μουσικές και χειροκροτήματα...
Μετά από όλα αυτά, θα έλεγα πως η δήλωση του υπουργού Ευάγγελου Αποστόλου όταν τον ρωτήσαμε για τις εντυπώσεις του σχετικά με το φεστιβάλ, είναι απολύτως “to the point” : “Θέλω να συγχαρώ το Αθηνόραμα για τη διοργάνωση για άλλη μια φορά αυτής της εκδήλωσης που έχει γίνει θεσμός στον αγροτοδιατροφικό χώρο. Αυτά που η ελληνική ύπαιθρος και οι επιχειρηματίες του χώρου έχουν αντιληφθεί για την αξία των αγροτικών προϊόντων, έρχονται εκδηλώσεις σαν κι αυτή, να προσθέσουν την καινοτομία και να καταστήσουν τα ελληνικά τρόφιμα το καλύτερο στοιχείο του γαστρονομικού ελληνικού χώρου. Το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ευχαριστεί τους διοργανωτές και θα είναι δίπλα τους σε κάθε μελλοντική ανάλογη διοργάνωση”.
Στην ιστοσελίδα του Φεστιβάλ www.elladagiortigefseis.gr, θα βρείτε αναλυτικά όλες τις πληροφορίες για τους εκθέτες, τις εκδηλώσεις -γαστρονομικές και πολιτιστικές-, τόσο για τους μεγάλους όσο και για τα παιδιά. Το φεστιβάλ διαρκεί ως την Κυριακή στις 11 μ.μ. Συντονιστείτε!