Το ινδικό εστιατόριο «Pink Elephant», που ξεκίνησε από το Χαλάνδρι, έχει πλέον κι ένα πιο ευρύχωρο «αδερφάκι» σε ένα πολύ ατμοσφαιρικό νεοκλασικό στον πεζόδρομο της Δερβενίων.
Κάπου ανάμεσα στα Εξάρχεια και στο Κολωνάκι ένα νεοκλασικό του 1870 –σε σχέδιο του Τσίλερ– έχει φορέσει σάρι. Για τη δεύτερη έδρα του το «Pink Εlephant», που το πρωτογνωρίσαμε πριν από μία επταετία στην οδό Σωκράτους στο Χαλάνδρι, διάλεξε τον ήσυχο πεζόδρομο της Δερβενίων. Μπαίνεις, ανεβαίνεις μερικά σκαλιά και τα μάτια σου χορταίνουν χρώματα. Το δωμάτιο στα αριστερά έχει βαφτεί στα κίτρινα και η συνέχειά του είναι μια κατακόκκινη, κουκλίστικη γωνιά με φλοράλ λεπτομέρειες. Τα άλλα δύο, ένα στα δεξιά κι ένα στο βάθος, προτιμούν αποχρώσεις του πράσινου. Έχοντας επιστρατεύσει υφαντά, μαξιλαράκια, δισδιάστατους και τρισδιάστατους ελέφαντες –σήμα κατατεθέν του μαγαζιού–, βούδες, κρόσσια από χάντρες, καρέκλες, άλλες από πλεξιγκλάς, άλλες ξύλινες ή χάλκινες, το ντεκόρ μπλέκει ινδικά και δυτικά στοιχεία, ενώ παίζει με το φολκλόρ και το μοντέρνο. Όπου να ’ναι θα βγάλει και τραπέζια έξω για να τρως ινδικά με άρωμα αθηναϊκής γειτονιάς.
Ο κατάλογος είναι αρκετά εκτενής –ίσως σου πάρει λίγη ώρα να διαλέξεις ανάμεσα σε τόσες αποχρώσεις, μιξάζ μπαχαρικών κι επίπεδα κάψας– και οι τιμές πολύ λογικές. Την αρχή κάνουν τραγανά papadam με δύο ντιπ, ένα γλυκό τσάτνεϊ μάνγκο με φρέσκια αίσθηση κι ένα πικάντικο γιαούρτι με μυρωδικά. Και μετά αρχίζει κανονική παρέλαση: samosas λαχανικών, τραγανά τρίγωνα πιτάκια δηλαδή, με καλοκαρυκευμένη γέμιση πατάτας, καρότου και αρακά, ένα πιο ιδιόμορφο saag aloo, ήτοι φύλλα μουστάρδας και σπανάκι μαγειρεμένα με πατάτες και μπαχαρικά, ήπια πικάντικο, sabzi bhaji, ένα πλούσιο κάρι με καρότο, φασολάκια και σπιρτόζικα στικ φρέσκου τζίντζερ...
Αν δεν αγαπάτε ιδιαίτερα τα καυτερά –οι κόκκινες πιπερίτσες που είναι σταμπαρισμένες δίπλα στα πιάτα του καταλόγου θα σας πλοηγήσουν αρκετά καλά–, αποφύγετε το vindaloo και το mandrasi hot pot και κινηθείτε προς ένα αρωματικό korma, με σαφράν και αμύγδαλα, ή ένα συμπαθητικό nihari, με βάση το μοσχάρι, κάρδαμο, τζίντζερ, κιτρινόριζα και μπόλικο κρεμμύδι, που δένουν σε μια γλυκιά, πυκνή σάλτσα, αλλά και τα μαριναρισμένα ψητά κρέατα τα οποία τσιτσιρίζουν στο μαντέμι την ώρα που φτάνουν στο τραπέζι για να διατηρηθούν ζεστά.
ΛΑΧΑΝΙΚΑ VS ΚΡΕΑΣ
To sabzi bhaji που έλεγα νωρίτερα και τα murg chana, ρεβίθια μαγειρεμένα με τζίντζερ, κόλιαντρο και garam massala (ένα μυρωδάτο μιξ μπαχαρικών) είναι από τα πιο νόστιμα πιάτα τους, και δεν είναι τα μόνα: οι χορτοφάγοι στο «Pink Εlephant» έχουν πολλές επιλογές.
Για τους κρεατοφάγους, πέρα από τις μαγειρευτές προτάσεις, υπάρχει και ο παραδοσιακός ινδικός φούρνος tandoor, όπου ψήνονται κοτόπουλο tikka, κλασικό ή αρωματισμένο με δυόσμο, και αρνάκι μαριναρισμένο σε κύμινο και βότανα.