Αρνιά, κοκορέτσια και ανοιξιάτικες μυρωδιές με την πρωτεύουσα και τα πέριξ να κινούνται στην τροχιά της σούβλας –καμιά φορά και του φούρνου.
Σούβλες πάνω από την πόλη
Όταν η grande dame του Συντάγματος σουβλίζει, κοσμοπολίτικη αρχοντιά και ελληνική παράδοση πλέκονται περίτεχνα. Στο «GB Roof Garden», σε μια από τις πιο εντυπωσιακές βεράντες απέναντι από την Ακρόπολη, σε καλωσορίζουν δίπλα στον οβελία, με ούζα και μερακλίδικο μεζεδολόγημα –να σου τα πιπεράτα βραστά αβγά, τα ντολμαδάκια, τα καναπεδάκια με την αιχμηρή κοπανιστή κι η τηγανιά αρνίσιας συκωταριάς– και είστε ευπρόσδεκτοι να γυρίσετε τη σούβλα. Στη συνέχεια, καθώς το κρασί θα γεμίζει τα ποτήρια, έχετε στη διάθεσή σας έναν υπερπλούσιο μπουφέ όπου... φύονται υπερήφανα όλα τα παραδοσιακά εδέσματα που συνθέτουν ένα αληθινά πληθωρικό γιορτάσι: γιαπράκια αβγολέμονο, αγκινάρες αλά πολίτα, γαρδουμπάκια, τζιγεροσαρμαδάκια, πρασοτυρόπιτες... Το φινάλε των γλυκών, μεταξύ ελληνικής και γαλλικής σχολής, με Paris Brest με φιστίκι Αιγίνης και macarons χαλβά, σου με σοκολάτα, φινετσάτα παστάκια και τούρτες, τσουρέκια και σοκολατένια αβγά. (€ 85/άτομο, 2103330000)
Αρνάκι στα κύματα
Αν θέλετε Κυριακή του Πάσχα με αύρα θαλασσινή, μπορείτε να επιλέξετε το «Cape Sounio», που συνδυάζει την πολυτελή αίσθηση resort, τη γαλήνη της θάλασσας και τη βόλτα στους ανθισμένους κήπους με ένα παραδοσιακό τραπέζι αλά Grecotel, με συνταγές και υλικά από τα χωριά της Κρήτης και γλέντι με ζωντανή μουσική (€ 75/άτομο, 2292069700). Άλλη ιδέα, το «Divani Apollon Palace & Thalasso» στη Βουλιαγμένη, που θα στρώσει τα τραπέζια του στο «Μελτέμι», δίπλα στην πισίνα και στο πράσινο, και θα έχει και live μουσική με παραδοσιακό χαρακτήρα (€ 80, παιδιά 2-12 ετών € 40, 2108911100). Πιείτε ένα ούζο με κρητικό τζουλαμά και γαρδουμπάκια λαδορίγανη, προτού περάσετε στον πλούσιο μπουφέ και στο απαραίτητο αρνάκι γάλακτος στη σούβλα, αφήστε χώρο για τις πάβλοβες, τις τούρτες, τα γαλακτομπούρεκα, τα προφιτερόλ και τα παγωτά –όχι ότι θα λείπουν τα τσουρέκια και λαμπριάτικα κουλουράκια– και, προτού πάρετε το δρόμο της επιστροφής, κατεβείτε για μια βόλτα στην αμμουδιά. Μια πιο προσιτή λύση πρώτο τραπέζι θάλασσα, είναι το «Καστελόριζο» της Βάρκιζας, πρώτο τραπέζι θάλασσα, απέναντι από τα βαρκάκια. Το πασχαλινό μενού (σαλάτα, ηπειριώτικη χορτοτυρόπιτα, κριθαρότο με λούζα, λιαστή ντομάτα, βασιλομανίταρα και καπνιστό τυρί Μετσόβου, αρνίσιο κότσι σιγομαγειρεμένο σε Βηλάνα με πουρέ από πατατούλες Νάξου και καπνιστή μελιτζάνα, σπασμένο μιλφέιγ με παγωτό και λευκό ή κόκκινο house wine) κοστίζει € 31/άτομο.
Οι μαέστροι της σούβλας
Οι σούβλες θα πάρουν φωτιά, μυρωδιές τσίκνας θα πλανιούνται στον αέρα. Στα Καλύβια το «Τρίγωνο», ο «Μουρούζης», ο «Κόλλιας» και ο «Χριστόφορος» θα αναμένουν γιορτινή λαοθάλασσα έχοντας ετοιμάσει αρνί σουβλιστό και κοκορέτσι, παϊδάκια, μπριζόλες, χωριάτικη, πατάτες με όλα τα κομφόρ... Άλλη εκδρομική ιδέα; Ένα ακόμη στέκι για μερακλήδες κρεατοφάγους, ο «Άγιος Μερκούριος» απέναντι από το Α΄ Φυλάκιο Πυροσβεστικής στη Βαρυμπόμπη που ατενίζει τους Θρακομακεδόνες και τις νότιες πλαγιές της Πάρνηθας, ο οποίος, για άλλη μια χρονιά θα ψήνει κι εκείνος εντέχνως τα αρνιά και τα κοκορέτσια του, κι είναι μια πολύ καλή αφορμή για βόλτα στο βουνό.
Φάρμα… ιδέσθε
Συμποσιακή ατμόσφαιρα εξοχής σας περιμένει δίπλα στη Μargi Farm του ξενοδοχείου «The Margi» στα Καλύβια. Στην ακτίνα της open air κουζίνας με τον όμορφο πέτρινο ξυλόφουρνο θα στηθούν οι ροτόντες που θα αντικαταστήσουν, ειδικά για την ημέρα, το αγιορείτικο μοναστηριακό τραπέζι, ούτως ώστε να γίνετε όλοι μια λαμπριάτικη παρέα δίπλα στα περιποιημένα παρτέρια, που αυτό τον καιρό είναι γεμάτα μαρούλια, καρότα, κέιλ, αγκινάρες και πολλά ακόμη οπωροκηπευτικά της εποχής. Πηγαίνετε τα πιτσιρίκια να γνωρίσουν τον Μπίλι το γαϊδουράκι, σήμα-κατατεθέν της φάρμας, και μετά χαρείτε τυρόπιτες, κρέπες με σπανάκι και φορμαέλα, αμπελοσαρμαδάκια αβγολέμονο, φρεσκότατες σαλάτες, αρνάκι γάλακτος και κοκορέτσι, λουκάνικα χωριάτικα στη σχάρα, μπιφτέκια. Γλυκό επιστέγασμα, γαλακτομπούρεκο, μπακλαβαδάκια, τρίγωνα Πανοράματος... (€ 79/άτομο, παιδιά 2-12 ετών € 49, 2109670924)
Family style στο κέντρο
Το πασχαλιάτικο φαγοπότι του «Βυζαντινού» του «Hilton» και ψητό αρνί έχει, και κοκορέτσι, και κόκκινα αβγά και ζωντανή μουσική. Ο μπουφές, με το στίγμα της παράδοσης, θα είναι φορτωμένος με πλούσιες σαλάτες, ορεκτικά και κυρίως πιάτα (παϊδάκια με δεντρολίβανο, κόκορας με μακαρόνια σκιουφιχτά και γαρδουμπάκια με κόκκινη σάλτσα κ.ά.) έχει κι ένα ξελογιαστικό γλυκό κομμάτι με το σιντριβάνι σοκολάτας να διεκδικεί το επίκεντρο της προσοχής, αλλά και παραδοσιακά γλυκά ταψιού, προφιτερόλ, πάβλοβα και σου καραμέλας. Όσο για τα παιδιά, εκτός του ότι θα μπορούν να σερβιριστούν μόνα τους στον ειδικό χαμηλό μπουφέ, θα διασκεδάσουν με τον ανιματέρ σε μια χαριτωμένη πολύχρωμη γωνιά εντός του εστιατορίου, παίζοντας και μαθαίνοντας. (€ 65/άτομο, παιδιά έως 5 ετών δωρεάν, 6-12 ετών 50% έκπτωση, 2107281400). Και το «La Suite Lounge», όμως έχει προβλέψει για τους μικρούς της παρέας: την ώρα που οι μεγάλοι θα πίνουν το κρασί τους, δοκιμάζοντας τα παραδοσιακά εδέσματα του μπουφέ και χαζεύοντας την πόλη από το όμορφο «μπαλκόνι» του «St. George Lycabettus» –με καθαρό ουρανό το βλέμμα φτάνει μέχρι το Σαρωνικό –τα πιτσιρίκια θα απασχολούνται δημιουργικά από την ομάδα της nannuka.com με παιχνίδια, ζωγραφική, παραμύθια και κυνήγι θησαυρού (€ 45 το άτομο, παιδιά μέχρι 12 ετών € 10).
Με υψηλή οπτική
Και μια που λέγαμε για θέα, το πασχαλινό τραπέζι στους «Ορίζοντες Λυκαβηττού», έχει το ατού ενός εντυπωσιακού πανοραμίκ της πόλης –έχουν πραγματικά την Αθήνα… πιάτο. Στο γιορτινό μενού (€ 45/άτομο) που έχουν συνθέσει ο executive chef Μίλτος Αρμένης και ο σεφ του εστιατορίου Νίκος Κουτρουμπάνος σας περιμένουν μαγειρίτσα, κοτόπιτα, τραχανότο με χωριάτικο λουκάνικο, πράσινη σαλάτα, αρνίσιο κότσι με μυρωδικά και πατάτες Νάξου, και, για γλυκό επιστέγασμα, ένα σεμιφρέντο λεμόνι με κραμπλ λευκής σοκολάτας. Αν τώρα θέλετε ένα πολύ όμορφο κοντινό πλάνο της Ακρόπολης, η βεράντα του μοντέρνου, cool «Τhe Zillers», στο ομώνυμo boutique hotel της οδού Μητροπόλεως είναι εξαιρετικό «θεωρείο». Στην προκειμένη προτιμούν το a la carte, κι έτσι θα διαλέξετε ό,τι σας κάνει κλικ από τα πιάτα του καταλόγου και βάζοντας δίπλα τους και κάποια πιάτα ημέρας –ε, δεν θα έλειπε το αρνί– που έχει εμπνευστεί η Κωνσταντίνα Φάκλαρη.
Με άρωμα γειτονιάς
Στην ειδική κάρτα που έχουν διαμορφώσει και φέτος στις «Μαγικές Κατσαρόλες» του Παλαιού Φαλήρου πρωταγωνιστεί το σουβλιστό αρνάκι Βόνιτσας. Επιλέγετε ελεύθερα, με ελάχιστη κατανάλωση και στις δύο περιπτώσεις € 30 χωρίς το κρασί, ανάμεσα σε θρακιώτικους τζιγεροσαρμάδες, γαρδούμπα με γλυκάδια λεμονάτη στο φούρνο, κοκορέτσι, που εδώ έχει ανάμεσα στα συστατικά του, για μπόνους, και ξεκοκαλισμένο μπούτι, κατσικάκι Ανωγείων φρικασέ με μαρούλια και αντίδια και αρνάκι Νάξου με πατατούλες στη γάστρα. Και το «Βalcony» στο Κουκάκι έχει τα extras του για την ημέρα του Πάσχα: ποντιακοί γιοχάδες με πράσο, ξινόχοντρο τραχανά και ξινομυζήθρα, αλλά και αβγά μαρινάτα με κρίταμο, μια σαλάτα σπανάκι με ραβέντι, κατσικίσιο τυρί, κάσιους και ντρέσινγκ από πετιμέζι σύκου, καθώς και αρνάκι με μέλι και αγουρίδα σιγοψημένο στην λαδόκολα με baby πατάτες και λαχανικά. Κι αν θέλετε το γλυκό σας αναλόγως γιορτινό, θα σας προτείνουν μια μους από τσουρέκι σε στρώμα από καραμελώμενο τσουρέκι με πέρλες σοκολάτας. Σε ένα άλλο ωραίο σημείο της ίδιας γειτονιάς, επί της Γενναίου Κολοκοτρώνη, η κουζίνα της γλυκιάς ταβέρνας «Κούβελος» θα φτιάχνει αρνί στο λαδόχαρτο, ρουμελιώτικο κοκορετσάκι, κατσίκι στη γάστρα, χανιώτικη κρεατότουρτα και όχι μόνο –τα κρέατα που χρησιμοποιεί έρχονται από τη φάρμα Γκαραβέλα στο Βόλο. Αν ο καιρός είναι καλός θα τα χαρείτε στην κουκλίστικη αυλή του, που με τα περιποιημένα γλαστράκια και τα δέντρα, φτιάχνει γλυκά νοσταλγικό σκηνικό.
Αν τώρα προτιμάτε τα βόρεια, η όμορφη παρεΐστικη «Μονοκατοικία» στο Χαλάνδρι, θα έχει κι εκείνη το αρνί της (στο φούρνο), το κοκορέτσι και το κοντοσούβλι της, καθώς και πολλές από τις νοστιμιές που φιγουράρουν μόνιμα στον κατάλογό της να μοιράζονται στα διαφορετικά της δωμάτια, ενώ και το «Γίδι» του Βασίλη Ακρίβου στη Μεταμόρφωση, με την αυλή με τις μουριές, ετοιμάζει για την Κυριακή του Πάσχα κρεατοφιέστα, με τις προβατίνες να έχουν την τιμητική τους – μπούτι, παϊδάκι και κοντοσούβλι.