Τον λέμε και βακαλάο, τον λέμε και φτωχογιάννη, καμιά φορά τον λέμε και «ψάρι του βουνού» κι αυτή την Κυριακή που έχει εθιμοτυπικά την τιμητική του, θα παρελάσει στα τραπέζια της πόλης αλευρωμένος, με κουρκούτι, λουκουμαδένιος, σε μπέργκερ, tempura, με ντοματένια σάλτσα, με αγκινάρες και σπανάκι…
«Αγορά»
Στο all-day εστιατόριο δίπλα στο μετρό των Αμπελοκήπων θα τηρήσουν την παράδοση με μπακαλιάρο σε τραγανή κρούστα παρέα με αφράτη σκορδαλιά. Θα έχουν όμως και εναλλακτικές: μπακαλιάρο σε στιλ fish & chips αλλά και σε μπέργκερ με σάλτσα παντζαριού. Εκτός αυτών θα προτείνουν πολλά ακόμη θαλασσινά πιάτα όπως χταποδάκι σχάρας με φάβα, φρέσκα καλαμαράκια ψητά και καραβίδες.
«Άδολο»
H ημέρα του Ευαγγελισμού θέλει μπακαλιάρο και στο ολοκαίνουργιο, μοντέρνα θαλασσινό εστιατόριο της οικογένειας των «Ψαράδων», του «Barba Lazaros» και του «Λούτσου», στη Νέα Κηφισιά, ο σεφ Βασίλης Τσατσάκης θα τον προτείνει και ποσέ, με κρόκο Κοζάνης, μύδια και ψητές μελιτζάνες, και με τρεις διαφορετικές σκορδαλιές (με παντζάρι, με κρόκο Κοζάνης, με ψίχα ψωμιού και καρύδι), και σε αφράτους λουκουμάδες με αγιολί και κρόκο Κοζάνης.
«Barabicu»
Στο κρεατοφαγικό εστιατόριο του Νέου Ψυχικού αφήνουν για λίγο στην άκρη τις σταβλίσεις μπριζόλες, τις πικάνιες και τα rib eye, που είναι η ειδικότητά τους, και πιάνουν τα θαλασσινά, τιμώντας τα γευστικά έθιμα της ημέρας. Guest στην κουζίνα για άλλη μια χρονιά η «Ρένα της Φτελιάς», η οποία βουτάει τον μπακαλιάρο σε κουρκούτι μπίρας, τον τηγανίζει σε μικρές, τραγανές λουκουμαδομπουκιές κι ετοιμάζει, για συνοδεία, σκορδαλιά με πατάτα και μπόλικο λεμόνι, όπως την φτιάχνουν στην Κέρκυρα.
«Chefi the restaurant»
Στο εστιατόριο του Χαλανδρίου θα σερβίρουν ένα μεσημεριανό μενού (€ 30 το άτομο) αξοναρισμένο στις παραδόσεις της ημέρας: για αρχή κριθαρότο με παντζάρι, μους ταραμά και καλαμάρι καθώς και ντολμά με χταπόδι, πλιγούρι, σταφίδα αλλά και σος κακαβιάς και στη συνέχεια μπακαλιάρος σκορδαλιά, με σαφράν και φρικασέ πράσου. Φινάλε με μους γιαούρτι και μαστίχα, ganache χαλβά, βύσσινο και μπισκότο αμυγδάλου.
«Cupola»
Για άλλη μια χρονιά το όμορφο ιταλικό εστιατόριο στον πεζόδρομο της Ευφορίωνος προσαρμόζει το ελληνικό έθιμο στην κουζίνα της γειτόνισσας χώρας, συμπληρώνοντας το μενού του με panzerotti τηγανητά με μπακαλιάρο και tempura μπακαλιάρου με aioli, καθώς επίσης και spaghetti vongole, ριζότο με μελάνι σουπιάς και θράψαλo, καρπάτσιο χταποδιού και ταλιατέλες με γαρίδες.
«Θαλασσινός»
Έχει μια ομορφιά, μια γλύκα αυτή η ταβέρνα στις Τζιτζιφιές με τα ζωγραφιστά πλακάκια, τις βεραμάν καρέκλες και την αύρα γειτονιάς, που είναι δυο βήματα από το Ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος». Έχει και μπακαλιάρο σε διάφορες εκδοχές: ο σεφ Ηλίας Μπαλάσκας τον ετοιμάζει στο τηγάνι με καρυδοσκορδαλιά, ψητό με σάλτσα φρέσκιας ντομάτας και σταφίδες αλλά και με αγκινάρες και σπανάκι. Μαζί του και πολλά νηστίσιμα εδέσματα.
«Καστελόριζο» στη Βάρκιζα
Εδώ τον μπακαλιάρο θα τον χαρείτε με σκορδαλιά και θέα στη θάλασσα. Μαζί του, στο μενού που προτείνει ειδικά για αυτή την ημέρα του Ευαγγελισμού η κουζίνα, σας περιμένει σαλάτα «Καστελόριζο», ντολμάδες θαλασσινών, μύδια αχνιστά σε αρωματικό ζωμό θαλασσινών με άγρια ρίγανη και κριθαρότο με καβούρι. Στο τέλος θα σας τρατάρουν και μια πορτοκαλόπιτα (€ 25 ανά άτομο με λευκό ή κόκκινο κρασί ή ρακί).
«Καστελόριζο» στην Κηφισιά
Το βόρειο «Καστελόριζο» έχει κι εκείνο set menu για την 25η Μαρτίου. Η σαλάτα «Καστελόριζο» κάνει κι εδώ την αρχή, ακολουθούμενη από φάβα Σαντορίνης με φρέσκια ντομάτα και κάπαρη, μύδια αχνιστά με σος μουστάρδας, κριθαρότο θαλασσινών, μπακαλιάρο με σκορδαλιά και, στο φινάλε, σιμιγδαλένιο χαλβά με γλυκό κουταλιού (€ 29 ανά άτομο με λευκό ή κόκκινο κρασί ή ρακί).
«Κούβελος»
Η περιποιημένη ταβέρνα του Κουκακίου θα επωφεληθεί από την ανοιξιάτικη λιακάδα στη γλυκιά, λουλουδιασμένη αυλή της με τα δέντρα και τα γλαστράκια και θα τηρήσει την παράδοση με μπακαλιάρο τηγανητό (αλευρωμένο, όχι με κουρκούτι). Δίπλα του θα βάλει παντζάρια, χορτόπιτα και ψιλό γαριδάκι. Αν πεινάτε κομμάτι παραπάνω, θα σας προτείνει και μια πλούσια καραβιδομακαρονάδα.
«Μezze Glyfada»
Στο παρεϊστικο μεζεδοπωλείο της Αγγέλου Μεταξά με το country chic ύφος και τα χαρακτηριστικά παντζούρια και πόρτες στους τοίχους, που «μυρίζουν» παλιά Αθήνα, μπορείτε να επιλέξετε ελεύθερα από τον κατάλογο ανάμεσα σε τηγανιά θαλασσινών, γιουβετσάκια κοκκινιστά ή λεμονάτα με θαλασσινά, μύδια αχνιστά και άλλους θαλασσομεζέδες όπως φυσικά και μπακαλιαροκροκέτες με μπραντάδα ή φρέσκο τηγανιτό μπακαλιαράκι.
«Όμικρον»
Κι ο Μίλτος Αρμένης στο εστιατόριο της Νέα Ερυθραίας τηρεί το έθιμο της ημέρας και διαμορφώνει ένα μενού με τον μπακαλιάρο στο επίκεντρο, σε κουρκούτι μπίρας, συνοδευόμενο από βραστά λαχανικά και λεμονάτη σκορδαλιά. Πριν φτάσετε εκεί βέβαια, θα έχετε δοκιμάσει μια πράσινη σαλάτα με φασόλια, κρεμμυδάκι φρέσκο, μυρωδικά και λαδολέμονο και σαρδέλες σε κρούστα από σουσάμι άσπρο και μαύρο με μαρμελάδα λεμόνι, ενώ η ώρα του γλυκού θα φέρει μια νηστίσιμη πανακότα από φυτική κρέμα, με σάλτσα κουβερτούρας (€ 29 ανά άτομο, με λευκό ή κόκκινο house wine).
«Ορίζοντες Λυκαβηττού»
Εκτός από το αναμφισβήτητο ατού της θέας –η Αθήνα απλώνεται μπροστά σου σαν χαλί–, θα διαθέτουν κι ένα ειδικό μενού για την 25η Μαρτίου, με σαλάτα από φρέσκα φασολάκια με φρέσκο κρεμμυδάκι και μυρωδικά, γαριδάκι τηγανητό σε κρούστα από σιμιγδάλι και αγιολί χωρίς αβγό, μπακαλιάρο σκορδαλιά με βραστά λαχανικά και μπακλαβά με αποξηραμένα φρούτα και μέλι (€ 31 με λευκό ή κόκκινο κρασί).
«Pr1amO»
Και το περιποιητικό εστιατόριο της Καποδιστρίου μας συστήνει μια άλλη όψη του μπακαλιάρου –ή να πούμε baccala;. Η κουζίνα, πατώντας στις ιταλικές γευστικές συνήθειες, την 25η Μαρτίου φτιάχνει κεφτεδάκια μπακαλιάρου κλεισμένα σε σφολιάτα, paccheri με ελιές, κάπαρη και μπακαλιάρο σε σάλτα στο φούρνο, μπακαλιάρο στο φούρνο με πατάτες, φρέσκια ντομάτα και ελιές αλά Νάπολη, αλλά κι ένα μπακαλιάρο τεμπούρα με σκορδαλιά από γλυκοπατάτα με φύτρες από σκόρδο και λάδι τρούφα.
«Ρακί Μεζέ»
Η 25η Μαρτίου έχει τα δικά της πιάτα της στο καλόγουστα θαλασσινό μεζεδοπωλείο του Ομίλου Καστελόριζο στην Καλλιθέα, το οποίο, στο πνεύμα της ημέρας, προτείνει σαλάτα, ντολμάδες θαλασσινών, μύδια αχνιστά πολίτικα, κριθαρότο θαλασσινών και τον απαραίτητο μπακαλιάρος σκορδαλιά, για να κλείσει παραδοσιακά με σιμιγδαλένιο χαλβά και γλυκό του κουταλιού (€ 25 ανά άτομο με λευκό ή κόκκινο κρασί ή ρακί).
«Ψαράκια & Θαλασσινά»
Τα τρία καλόγουστα θαλασσινά στέκια, ένα στο Χαλάνδρι, ένα στην Κηφισιά κι ένα που χαζεύει το γαλάζιο στη Βάρκιζα, μοιράζονται μια μεγάλη ποικιλία από θαλασσινά πιάτα. Τα φιλέτα μπακαλιάρου, που έρχονται τηγανητά με σκορδαλιά αλλά και ψητά στη σχάρα λόγω ημέρας, θα έχουν την τιμητική τους, θα υπάρχουν όμως και η τηγανητή γάμπαρη, το λιαστό χταποδάκι, τα πολύ δημοφιλή αχνιστά μύδια...
«Ψαρού»
Δεν είναι μία, είναι τρεις. Μπορείτε να γνωρίσετε το καινούργιο τέκνο στη Γλυφάδα, μπορείτε να προτιμήσετε και μια αυτοκινητάδα μέχρι την Ανάβυσσο ή το Λαύριο, για να χαρείτε ταραμοσαλάτα με μελάνι σουπιάς και κράκερ γαρίδας, μύδια σβησμένα με ούζο, με σάλτσα ντομάτας, φρέσκια ρίγανη και φέτα – και, φυσικά, τηγανητό μπακαλιάρο με σκορδαλιά πατάτας κλασικό, κλασικότατο.
«Ψιψίνα»
Στη λευκοντυμμένη θαλασσινή ταβέρνα της φαληριώτικης οδού Ζησιμοπούλου θα τηρήσουν το εθιμοτυπικό της ημέρας αλευρώνοντας και τηγανίζοντας μπακαλιάρο, που θα έρθει κλασικός, με σκορδαλιά με πατάτα και παντζαροσαλάτα. Για παρέα του, μπορείτε να διαλέξετε ταραμοσαλάτα, ντολμαδάκια, γιουβέτσι σουπιάς με το μελάνι της και όχι μόνο.
«Uberness»
Η καντίνα του Βασίλη Καλλίδη στη λαχαναγορά του Ρέντη θα γεμίσει και φέτος γαλανόλευκα σημαιάκια και θα στήσει το δικό της πανηγύρι γύρω από την sine qua non σπεσιαλιτέ της ημέρας. Μαζί με τον μπακαλιάρο Ισλανδίας με την πατατένια σκορδαλιά, θα φάτε μια πράσινη ανοιξιάτικη σαλάτα με τοματίνια και μυρωδικά αλλά και μους με ταχινένιο χαλβά και καραμελωμένα αμύγδαλα. Θα ακούσετε παλιά και καινούργια τραγούδια –στην κονσόλα ο Μιχάλης Ρουμπής– και θα χαλαρώσετε την ώρα που τα παιδιά θα απασχολούνται με διάφορα παιχνίδια, κηρομπογιές και μαρκαδόρους.