Την Τετάρτη 21/3 χιλιάδες σεφ αποτίνουν φόρο τιμής σε μια κουζίνα που σφράγισε την εξέλιξη της μαγειρικής τέχνης, στρώνοντας ένα μεγάλο γαλλόφωνο τραπέζι που εκτείνεται σε πέντε ηπείρους.
Είναι η τέταρτη χρονιά που το γαλλικό Υπουργείο Ευρώπης και Εξωτερικών Υποθέσεων και ο Alain Ducasse διοργανώνουν στις 21/3, την πρώτη ημέρα της άνοιξης, το Goût de France - Good France, υπογραμμίζοντας τη συμβολή της γαλλικής κουζίνας στην παγκόσμια γαστρονομία αλλά και τη σύνδεση της ευζωίας με το καλό φαγητό. Ο σπουδαίος Paul Bocuse, εμβληματική φιγούρα της nouvelle cuisine, που έφυγε πρόσφατα, στα 91 του χρόνια –πολλοί σεφ εντός κι εκτός Γαλλίας θα τον τιμήσουν στη φετινή διοργάνωση αντλώντας έμπνευση από τις συνταγές του–, είχε πει κάποτε ότι «παραδοσιακή ή μοντέρνα, υπάρχει μόνο μία κουζίνα και αυτή είναι η καλή κουζίνα». Σε αυτό το μεγάλο τραπέζι λοιπόν, που στήνεται ταυτόχρονα σε εκατόν πενήντα χώρες, η κουζίνα της πατρίδας του δηλώνει ανοιχτή σε αναγνώσεις. Πολλοί από τους τρεις χιλιάδες μάγειρες που συμμετέχουν στη δράση, η οποία εκτείνεται σε εκατόν πενήντα χώρες ενώνοντας πολλές διαφορετικές κατηγορίες και στιλ εστιατορίων, την περνούν από το δικό τους φίλτρο και την παντρεύουν με την παράδοση και τη γευστική φιλοσοφία τους.
Σαλάτες Nicoise και πατέ, αβγά ποσέ en Meurette, coq au vin, κρεμμυδόσουπες, μπουγιαμπέσες, cassoulet, πάπια με πορτοκάλι, και μοσχαράκι Bourguignon είναι μόνο μερικά από τα πιάτα που θα συναντήσετε σε κλασικές και πιο ελεύθερες αποδόσεις, φυλλομετρώντας τα διαφορετικά μενού των εστιατορίων, των μπιστρό και των μπαρ της πόλης που στήνουν την ημέρα του Goût de France - Good France ένα πολύχρωμο γευστικό μωσαϊκό με ιδέες για όλα τα budgets.
Δεκάδες χώροι δίνουν το «παρών» στο φετινό ραντεβού (προτείνοντας μενού που κινούνται από € 20 έως € 120) ανάμεσα στους οποίους το ιστορικό «L’Abreuvoir», τα «Σπύρος και Βασίλης», «Polly Maggoo» και «L’Audrion», η boulangerie «Paul» της Κηφισιάς αλλά και το «Premiere» του «Αthenaeum InterContinental», το «Μalabar in House» του ξενοδοχείου «The Margi», το «Cinque wine & deli bar» στου Ψυρρή, τα «By the Glass», «2 Μαζί», «My1cuisine», «Όμικρον», «Αθήρι», «Chefi the Restaurant», το «Πρυτανείον» στο Golden Hall, το «Tζίτζικας και Μέρμηγκας» του Συντάγματος, το «Α for Athens» και το «Meerkat». Την πλήρη λίστα των συμμετεχόντων Αθήνας κι επαρχίας καθώς και τα αντίστοιχα μενού, θα τα βρείτε εδώ.
ΤΟ GOÛT DE FRANCE ΣΕ ΑΡΙΘΜΟΥΣ
Από την πρώτη χρονιά της διοργάνωσης μέχρι σήμερα, οι συμμετοχές σε όλο τον κόσμο αυξάνονται συνεχώς.
2015
Τα εστιατόρια που συμμετείχαν σε αυτήν την παγκόσμια πρωτοβουλία ήταν 1.000, ανάμεσά τους και 15 ελληνικά.
2016
Το σύνολο των συμμετοχών έφτασε στις 1.500, με τα ελληνικά εστιατόρια να ανεβαίνουν επίσης στα 21.
2017
Δύο χιλιάδες εστιατόρια στην ενέργεια, με την Ελλάδα να σκαρφαλώνει στα 65, τρίτη στον κόσμο σε συμμετοχές.
2018
Τρεις χιλιάδες τα εστιατόρια, εκ των οποίων 83 ελληνικά, που τοποθετούν τη χώρα μας στη δεύτερη θέση διεθνώς.