Το τέταρτο γαστρονομικό event του Symposio at Ark, που οργανώνουν το «αθηνόραμα» και το εστιατόριο «Ark», καλεί στην Αθήνα τον βραβευμένο σεφ Σταμάτη Μαρμαρινό από το εστιατόριο «On the Verandah» στις Σπέτσες, το οποίο στεγάζεται στο εμβληματικό ξενοδοχείο του νησιού «Poseidonion Grand».
Με μεγάλη επιτυχία συνεχίζεται το Symposio at Ark, με καλεσμένους βραβευμένα εστιατόρια και σεφ από την ελληνική επαρχία. Φαίνεται πως η ιδέα να γνωρίσουν ακριβώς τι συμβαίνει αυτήν τη στιγμή γαστρονομικά σε όλη την Ελλάδα ιντριγκάρει ιδιαίτερα τους Αθηναίους. Την άλλη Πέμπτη, λοιπόν, στο εστιατόριο «Ark», η Αθήνα συναντιέται με τις Σπέτσες, καθώς ο διακεκριμένος με Βραβείο Ελληνικής Κουζίνας από το «αθηνόραμα» σεφ Σταμάτης Μαρμαρινός υπογράφει ένα πολύ ενδιαφέρον μενού με κορωνίδα το μεγαλύτερο σουξέ του, τη Ζωή του Κόκορα.
Ο Σταμάτης Μαρμαρινός λατρεύει την ελληνική κουζίνα και την καθαρότητα της γεύσης της. Ήταν ατίθασο παιδί και τη μαγειρική τη σπούδασε για την «κόντρα». «Δεν είχα κανέναν έρωτα στην αρχή. Απλώς εκεί που όλοι έλεγαν “γίνε γιατρός, γίνε δικηγόρος”, εγώ πήγα για μάγειρας. Ούτε τον πρώτο χρόνο την αγάπησα τη μαγειρική. Πολλή κούραση, πολλή πίεση, πολλή ορθοστασία…» Το δεύτερο χρόνο όμως βρέθηκε στην πορεία του ο σεφ Δημήτρης Δημητριάδης, που εργαζόταν στο «Nafplia Palace». Εκεί την επιμέλεια του εστιατορίου είχε ο σεφ Γιάννης Μπαξεβάνης και... αυτό ήταν. «Με έκαναν να αγαπήσω με πάθος την ελληνική κουζίνα, τη δημιουργικότητα, το ψάξιμο των μοναδικών ελληνικών προϊόντων, τις φοβερές γεύσεις της γης μας». Τα επόμενα τρία χρόνια ακολούθησαν συνεργασίες με σημαντικά εστιατόρια των οποίων την επιμέλεια είχε ο Μπαξεβάνης, ενώ δούλεψε για 4 χρόνια και στο «Βαρούλκο» με τον Λευτέρη Λαζάρου.
Η αυτόνομη πορεία του ξεκίνησε στο «On the Verandah», όπου ξεδίπλωσε το ταλέντο του και κέρδισε Βραβείο Ελληνικής Κουζίνας. Το μυστικό του; Η αποδόμηση παραδοσιακών πιάτων και η αριστοτεχνική επαναδόμηση που διατηρεί την ελληνικότητά τους, μπολιάζοντάς τη με φρεσκάδα, πολλαπλές υφές και αρώματα. Δύο πιάτα έχει για «γούρι» από την πρώτη μέρα της καριέρας του ο σεφ Σταμάτης Μαρμαρινός: μια παραλλαγή του κλασικού χταποδιού με κοφτό μακαρονάκι, που το φτιάχνει με χυλοπίτες από την Ερμιόνη, μυζήθρα από την Τραχιά και σαλάμι Λευκάδας, και την κατακόκκινη σαλάτα με ντομάτα και φράουλα, μια τολμηρή παραλλαγή της χωριάτικης. Αυτό το τελευταίο θα ανοίξει το εξαιρετικό μενού που θα απολαύσουμε στο Symposio at Ark.
Δείτε το μενού
SYMPOSIO AT ARK | ON THE VERANDAH 15 Μαρτίου
To καλωσόρισμα του σεφ
Ντομάτες & φράουλες: φέτα, ρόκα, αβοκάντο, πιπεριά Φλωρίνης
Ορεκτικό
Χτένια με τζατζίκι: αγγούρι, γιαούρτι, λεμόνι, μαύρο σκόρδο
Κυρίως
Η ζωή του κόκορα: καλαμπόκι, τρούφα, στάρι, αβγό
Επιδόρπιο
Σοκολατίνα: προπύρα Σπετσών, φιστίκι, αμύγδαλο, ελιά, λεμόνι
€ 40/άτομο
Κρατήσεις online στο www.symposioatark.gr.
Χορηγοί του Symposio at Ark είναι η Diners, το Ούζο 12 και η Σαμαρόπετρα Κυρ Γιάννη.