Το τσίπουρο κανείς δεν το πίνει ξεροσφύρι. Αλλού έχει παρέα παστουρμάδες και σουτζούκια, αλλού όστρακα και ψαράκια, παστά, μαρινάτα και τηγανητά.
«Άνοιξη παρά Τέταρτο»
Είναι στην Άνοιξη, διαβάζει Ελύτη –από ένα στίχο του πήρε το όνομά του–, είναι βαμμένο στα χρώματα της ελιάς κι έχει βολιώτικη ψυχή. Με το πρώτο τσίπουρο έρχονται τρία πιατάκια με μεζέδες-έκπληξη και μετά παραγγέλνεις γύρες ποτού/φαγητού κατά βούληση. Στο θαλασσινό ρεπερτόριο έχουν προστεθεί και όστρακα: φούσκες, καλόγνωμες, μύδια...
«Ρακί Μεζέ»
Στο μεζεδοπωλείο του Ομίλου Καστελόριζο στην Καλλιθέα, σε ένα νεο-παραδοσιακό σκηνικό γεμάτο όμορφες λεπτομέρειες, το τσίπουρο και η ρακή έχουν παρέα τους ψαρικά από Τζια, Λήμνο, Κύθηρα και Νάξο, καραβίδες Χαλκίδας και γαρίδες Αμβρακικού. Μαζί τους θα βρεις κι ένα πολύ οικονομικό μενού της παρέας με γαριδάκια κοκκινιστά, σουπιές με μάραθο κι άλλα ωραία.
«Τα Καραμανλίδικα του Φάνη»
Σωκράτους και Ευριπίδου, ένα μεζετζίδικο σε ρυθμό αγοράς και παλιάς Αθήνας Σπιτικά ντολμαδάκια, πικάντικα σαγανάκια, μερακλίδικα θαλασσινά, ούζα και τσίπουρα εν χορώ στα τραπέζια, διαλεχτά τοπικά τυριά και αλλαντικά στη βιτρίνα, που είναι στολισμένη με γιρλάντες από παστουρμάδες και σουτζούκια – από εκεί παίρνεις ένα μεζέ, ψωνίζεις και για το σπίτι.
«Σερσέ λα Φαμ»
Στην άκρη της πεζοδρομημένης Πετράκη, απέναντι από τη Μητρόπολη, αυτό το χαριτωμένο καφενείο με τη vintage αύρα είναι ένα πολύ περιποιημένο αστικό απάγκιο. Τα ποικίλα μικρά πιατάκια σε επιμέλεια του Ανδρέα Λαγού, πολλά βασισμένα σε τοπικές ελληνικές συνταγές και υλικά, έρχονται αγκαζέ είτε με κρασί είτε με ούζο και τσίπουρο.