Μοσχοχτάποδα με κοκκάρια, χορτόπιτες, λουκουμάδες, σαλιγκάρια με φασκόμηλο και άλλα πολλά, όλα νηστίσιμα. Αυτά τα μαγαζιά συντάσσονται πρόθυμα κάτω από τη σημαία της Σαρακοστής. Δείτε ποιος φτιάχνει τι.
«Ρις με γούστο»
Είναι ωραία έκπληξη το εστιατόριο που έστησε ο Γρηγόρης Τσακίρης στη Βούλα. Κλεισμένο με τζαμαρία, πιο λιτό δεν γίνεται, απέξω μπορεί να μη σου κάνει εντύπωση. Αλλά άμα περάσεις το κατώφλι και δοκιμάσεις το φαγητό, αυτήν τη «μύτη» τη βλέπεις με... άλλο μάτι. Παρότι στο «Ρις με Γούστο» βασιλεύει το κρέας, όπερ σημαίνει από φρέσκα, κρεατένια χειροποίητα λουκάνικα μέχρι ένα πομάκικο δαμάλι ξηρής ωρίμανσης 12 εβδομάδων που έρχεται από την Κομοτηνή, ειδικά για τη Σαρακοστή αλλάζουν πλεύση, με γλυκοφάγωτα μοσχοχτάποδα με κοκκάρια, κόκκινες γαρίδες Κοιλάδας, απολαυστικές καλόγνωμες κοκκινιστές με λίγο κρεμμυδάκι, φοβερά μαρινάτα καλαμαράκια με ελαιόλαδο, λεμόνι, θρούμπι και λίγο τσίλι και spaghetti vongole.
«Winter Garden City Lounge»
Γλυκά τηρεί τις παραδόσεις της Σαρακοστής το «Winter Garden City Lounge». Μέχρι τις 7/4 (4-10 μ.μ.), στο αριστοκρατικό καφέ-εστιατόριο της «Μεγάλης Βρεταννίας» με τα βιτρό, τις εντυπωσιακές κολόνες και τις χρυσές λεπτομέρειες θα χαρείτε παραδοσιακούς χρυσαφένιους λουκουμάδες με μέλι και καρύδια, με bitter σοκολάτα Valrhona, με πραλίνα φουντουκιού ή με μαρμελάδα πορτοκάλι και θυμάρι καθώς και χαλβά σιμιγδαλένιο, από ταχίνι, αρωματισμένο με μαστίχα Χίου, με βανίλια και στέβια. Θα τα συνοδεύσετε είτε με καφέ, τσάι ή ζεστή σοκολάτα (€ 14 το σετ), είτε με ένα ποτήρι γλυκό κρασί (€ 16 το σετ), το οποίο τους ταιριάζει περίφημα.
«Tier et Tout»
Σε νηστίσιμο mode και ο σεφ Δημήτρης Σταμούδης στο άνετο, όμορφο all-day εστιατόριο του Νέου Ψυχικού, προτείνει αυτές τις ημέρες πιάτα όπως φάβα Σαντορίνης με κρόκο Κοζάνης και καραμελωμένα κρεμμύδια, ρεβιθοσαλάτα με ψητό χταπόδι και βινεγκρέτ πορτοκάλι, τραγανή γαρίδα με ταραμά, άλγη θάλασσας και φύκια και μελιτζανοσαλάτα με καπνιστό χέλι και σουσάμι με wasabi. Είναι κι άλλα: χτένια Saint Jacques με μαύρη μαγιονέζα από μελάνι σουπιάς, σελινόριζα και πράσινο μήλο, γιουβέτσι γαρίδας με σαφράν και λεμονόχορτο…
Ξενοδοχείο «Τιτάνια»
Μια ειδική κάρτα με σαρακοστιανά πιάτα μοιράζονται μέχρι το Πάσχα το «Οlive Garden», στον 11ο όροφο του ξενοδοχείου, και η «La Brasserie» του ισογείου, που χαζεύει από το τζάμι το πηγαινέλα της Πανεπιστημίου. Ξεκινώντας από την ποικιλία μεζέδων του σεφ (ταραμοσαλάτα με γλυκάνισο, φάβα με κρεμμυδάκι και αγουρέλαιο, αγιορείτικη μελιτζανοσαλάτα, πατατοσαλάτα με μοσχολέμονο, λαχανικά και μουστάρδα, χταποδοσαλάτα και πολίτικη σαλάτα), μπορείτε να συνεχίσετε με σουπιές με σπανάκι, φρέσκια ντομάτα, μαραθόριζα και μυρωδικά, γαριδομακαρονάδα με ντοματίνια, άρωμα ούζου και πλατύφυλλο βασιλικό ή ένα ριζότο με θαλασσινά, χειμωνιάτικα λαχανικά και φρέσκο δυόσμο.
«Barabicu»
Αν νηστεύεις, ένα steak house σίγουρα δεν είναι η πρώτη σου επιλογή. Αλλά στο όμορφο εστιατόριο του Νέου Ψυχικού, που έστησε η Μπέσσυ Τόγια, κόρη της Ρένας της Φτελιάς, στο χώρο που στέγαζε επί χρόνια το διάσημο οικογενειακό εστιατόριο, πέρα από πικάνιες και tomahawk μαύρου χοίρου, μοσχαρίσιες μπριζόλες ξηράς ωρίμανσης, λουκάνικα και τσορίθο, θα βρεις και μερικές συνταγές της Ρένας που επανέρχονται, τιμής ένεκεν, σε ρόλο πιάτων ημέρας για όλη τη Σαρακοστή. Ανάμεσά τους καλαμαράκια και σουπιές κριθαρότο, χταποδάκι στιφάδο, γίγαντες στο φούρνο, η περίφημη χορτόπιτα και, για το τέλος, χαλβάς σιμιγδαλένιος.
«Βόλτα»
Στο ζεστό, χρωματιστό και πολύ φιλικό στέκι του Ξενοφώντα και της Ελισάβετ στα Κάτω Πετράλωνα, πέρα από τα πιάτα του καταλόγου στον οποίο έχει βάλει το χεράκι της φέτος η Μάρω Διακάτου –προσθέτοντας δίπλα στον αμαρτωλό καγιανά και το πικάντικο χούμους από φασόλια συνταγές με τοπικά ελληνικά χρώματα, όπως το κριθαράκι με φραγκοκεφτέδες ή τα τυρένια λουκουμαδάκια με ξινόχοντρο και όχι μόνο–, θα συναντήσετε και μια σειρά από σαρακοστιανά πιάτα ημέρας. Χταπόδι ξιδάτο, λόγου χάρη, σαλιγκάρια με φασκόμηλο, μύδια σαγανάκι, σουπιές στιφάδο (φωτό), γαρίδες αρωματισμένες με δεντρολίβανο αλλά και χειροποίητα γλυκά, όπως μια τριπλέτα σιμιγδαλένιου χαλβά με σοκολάτα, πορτοκάλι και τραγανό σουσαμένιο παστέλι. Ακόμη κι αν δεν νηστεύεις, θα σου κεντρίσουν το ενδιαφέρον.
«La Pasteria»
To μενού Mediterraneo στα καταστήματα «La Pasteria» έχει μια πλήρη γκάμα γεύσεων που βλέπουν τη νηστεία με πιο μοντέρνο τρόπο, όπως η σαλάτα με καβούρι και κινόα, μια πίτσα με ελληνικά αρώματα που συνδυάζει σάλτσα φρέσκιας ντομάτας, ελιές, κάππαρη και κρεμμύδι, τα «τροπικά» λινγκουίνι με ψητές γαρίδες και κρέμα καρύδας, αν και δεν λείπει ένα κλασικό ριζότο θαλασσινών με κουρκουμά και λεμόνι. Η ώρα του γλυκού φέρνει ένα dolce di chocolato digiuno με ταχίνι, πορτοκάλι και ξηρούς καρπούς.