Τα καλύτερα εστιατόρια και ταβέρνες για ψάρι και θαλασσινά

Έχοντας ήδη μπει για τα καλά στη Σαρακοστή και ενώ η άνοιξη μας καλεί να αφήσουμε το βουνό και να τραβήξουμε προς θάλασσα, ετοιμάσαμε ένα μεγάλο αφιέρωμα ειδικά για τους οπαδούς της ψαροφαγίας.

Τα καλύτερα εστιατόρια και ταβέρνες για ψάρι και θαλασσινά

Με τη Σαρακοστή ante portas και την άνοιξη να μας τραβάει από το μανίκι, ετοιμάσαμε ένα μεγάλο αφιέρωμα ειδικά για τους οπαδούς της ψαροφαγίας, που αποτελεί και φέτος δυνατή τάση στην πόλη, από το κέντρο και τις παραλίες μέχρι απρόσμενες συνοικίες με εστιατόρια και ταβέρνες-προορισμός.

Τα καλύτερα εστιατόρια και ταβέρνες για ψάρι και θαλασσινά - εικόνα 1

Tα τελευταία χρόνια η έξοδος για ψάρι έχει πάψει να αποτελεί συνώνυμο της βόλτας παρά θίν’ αλός. Νέοι επιχειρηματίες μετατόπισαν το ενδιαφέρον τους από τις παραλίες στην ενδοχώρα κι έστησαν ψαρομάγαζα που φυσάνε, κλασικοί παίκτες επέλεξαν το αθηναϊκό κέντρο, τα βόρεια, τα ανατολικά και τα δυτικά προάστια της Αττικής ως έδρα για τα παλιά, γνωστά μαγαζιά τους. Η πολύ καλή ποιότητα, οι σωστές τιμές και το ωραίο περιβάλλον συντέλεσαν ώστε το νέο αυτό κύμα των εστιατορίων για ψάρι να αγκαλιαστεί από τους Αθηναίους.

Τα καλύτερα εστιατόρια και ταβέρνες για ψάρι και θαλασσινά - εικόνα 2

Τάση που επιβλήθηκε από την αρχή της κρίσης ήταν βεβαίως τα μικρόψαρα, που στα χέρια των νέων σεφ έγιναν δημιουργίες περιωπής κι εκτιμήθηκαν δεόντως. Τα μαγειρευτά με ψάρια, ασυνήθιστη ιστορία στην ελληνική κουζίνα και ακόμη περισσότερο στους επαγγελματικούς χώρους εστίασης, κέρδισαν επίσης έδαφος κι εξακολουθούν να παίζουν γερά. Λίγο μεταγενέστερη αγάπη τα έθνικ ωμά, σασίμι, σεβίτσε, ταρτάρ, καρπάτσιο, αλλά και τα δικά μας κλασικά, μαρινάτος γαύρος και σαρδέλα, λακέρδα, ενώ κάποιοι φτιάχνουν και δικά τους καπνιστά – η πρόβλεψη είναι πως το είδος έχει δρόμο μπροστά του και δυνατότητες εξέλιξης.

Τα καλύτερα εστιατόρια και ταβέρνες για ψάρι και θαλασσινά - εικόνα 3

Φέτος, πάντως, τα μεγάλα πρώτα ψάρια ξαναπαίρνουν κεφάλι: ροφοί, φαγκριά, συναγρίδες, σφυρίδες επαναλανσάρονται ευθαρσώς ως «κράχτες» στα μαγαζιά – ίσως κάποιοι ποντάρουν στο μικρό κοινό που μπορεί ή ίσως κάποιες παρέες ενώνουν δυνάμεις για να απολαύσουν ένα μεγάλο και ωραίο ψάρι μοιράζοντας το κόστος. Παράλληλα, και στο πλαίσιο της δημοφιλίας των μεγάλων ψαριών­, αναπτύσσεται περαιτέρω η τάση «head to tail», το να αξιοποιείς όλα τα κομμάτια του ψαριού, καθένα με διαφορετικό τρόπο, στο ίδιο γεύμα: η παρέα παραγγέλνει ένα μεγάλο ψάρι­ και το κεφάλι γίνεται σούπα, τα μάγουλα αχνιστά, η ουρά σασίμι, η μέση στη σχάρα – και πάει λέγοντας!

Τέλος, μου φαίνεται πολύ δελεαστική η πρακτική όχι μόνο να διαλέγεις το ψάρι σου αλλά και τον τρόπο με τον οποίο θα σου το μαγειρέψουν: γεμιστό, στιφάδο, στον αχνό, στον ατμό κ.λπ. Εξατομίκευση κι εκδημοκρατισμός στη γεύση λοιπόν!

Δείτε εδώ το αφιέρωμά μας στα καλύτερα εστιατόρια για ψάρι και θαλασσινά.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

Ο φούρνος Μονόκερος στην εποχή του Γιώργου Χατζηϊωαννίδη

Ο ταλαντούχος γευσιπλάστης, μετά από θητεία σε επιτυχημένα αθηναϊκά εστιατόρια, εγκαινιάζει ένα νέο κεφάλαιο που περνά από το προζύμι.

ΓΡΑΦΕΙ: ΜΠΑΜΠΗς ΔΟΥΚΑς
25/11/2024

GiO: Νέο ιταλικό εστιατόριο στο The Margi

Μία ακόμη πρόταση γεύσης παρουσιάζει το δημοφιλές ξενοδοχείο των ΝΠ.

Σάββατο βράδυ στο Koumkan

Στην περίπτωση του Koumkan ισχύει απολύτως το "First we take Kifisia, then we take Athens". Και μάλιστα we took Kifisia μέσα σε 4 ημέρες, τόσο χρειάστηκε μόνο.

Η "Hytra" αχνίζει σε άλλον τόπο

Το χρυσοσκουφάτο ρεστοράν παρουσιάζει φέτος τη δημιουργική κουζίνα του πολύ ταλαντούχου σεφ Γιώργου Φελεμέγκα στο πλαίσιο μιας ιδιότυπης συγκατοίκησης με το αδερφό εστιατόριο "Fuga".

Ο Βασίλαινας υποδέχεται το Κτήμα Κυρ-Γιάννη

Tην Πέμπτη 28 Νοεμβρίου, το εμβληματικό εστιατόριο υποδέχεται το επίσης εμβληματικό κτήμα.

8+1 εστιατόρια στην Κηφισιά που αξίζει να δοκιμάσεις

Ο οδηγός μας για τα εστιατόρια στην Κηφισιά συγκεντρώνει προτάσεις που καλύπτουν κάθε γευστική προτίμηση, από κομψά ιταλικά τρατορίες και steak houses, μέχρι ατμοσφαιρικά all-day spots και δημιουργικά πιάτα ελληνικής κουζίνας.

Zyme: Μια ζυμο-spritzeria στον Πειραιά

Ένα πολύ όμορφο project πιάνει λιμάνι και μας συστήνεται σαν μία premium focacceria και spritzeria.