Το ρύζι είναι χορταστικό, μπολιάζεται εύκολα με κάθε λογής υλικά και χωράει πολλές διασκευές. Ιδού 4 περιπτώσεις όπου έρχεται είτε σε μπολ είτε σε κουτάκι, με διαφορετικές αποχρώσεις και... σύστημα.
Η μεξικάνικη εκδοχή
Στο «Αncho Μexican Grill», είτε στο Χαλάνδρι είτε στην Κηφισιά, μπορείς να φτιάξεις ένα burrito bowl ακριβώς όπως το θέλεις, έχοντας ως βάση ρύζι με φασόλια, κρέας –ή λαχανικά–, salsa, τυρί και sour cream. Στο δεύτερο στάδιο θα προσθέσεις barbacoa (μοσχάρι σιγομαγειρεμένο στη γάστρα), chili con carne, κοτόπουλο σχάρας, πικάντικό τόφου ή ψητά λαχανικά και στο τρίτο μια σάλτσα που μπορεί να είναι λιγότερο ή περισσότερο πικάντικη – αν αντέχεις την bhut jolokia, που φιγουράρει στην πρώτη δεκάδα των καυτερών πιπεριών του κόσμου, σου βγάζουμε το καπέλο.
Η χαβανέζικη εκδοχή
Στο «Poké», ένα μαγαζάκι σε συσκευασία τσέπης, που βρίσκεται στην επίσης λιλιπούτεια οδό Πετράκη, φτιάχνουν μια χαβανέζικη εκδοχή του sushi (poké κυριολεκτικά σημαίνει «κόβω σε κομμάτια»), όπου το ρύζι στρώνεται σε ένα μπολ και το ωμό ψάρι κομμένο σε κυβάκια τοποθετείται από πάνω του μαζί με τη σάλτσα και τα ποικίλα άλλα –ανάλογα με τη συνταγή– γευστικά αξεσουάρ. Παράδειγμα ένας συνδυασμός ψαριού ημέρας (αλλάζει με βάση το τι βρίσκουν κάθε φορά στην αγορά) με καρότα και γλυκό τσίλι, μανιτάρια shiitake και soy-sesame sauce ή ένας άλλος, επίσης πολύχρωμος, με γαρίδες, μάνγκο, τσίλι, κάσιους, κόλιαντρο και σάλτσα καρύδας-κάρι.
Η βενεζουελο-κολομβιανή εκδοχή
Οι καλαμποκένιες πιτούλες arepas κάνουν θραύση στο μικρούλι «Los Loros», αλλά όλες οι γεμίσεις που προτείνει ο Μarko Rossi, περνώντας το streetfood της Βενεζουέλας και της Κολομβίας από το δικό του φίλτρο, συνδυάζονται και με ρύζι. Έτσι μπορείς να δοκιμάσεις το chicharron (σιγοψημένη πανσέτα), το κοτόπουλο με σε πάστα achiote με ανανά, αγγούρι και κόλιαντρο και το γλυκίζον pabellon, ένα παραδοσιακό φαγητό της Κολομβίας (μοσχάρι μαγειρεμένο με ακατέργαστη ζάχαρη με μαύρα φασόλια, κόλιαντρο και μπανάνα, που εδώ αντί για queso palmita έχει μυζήθρα) και σε μπολάκι. Είτε κάθεσαι σε έναν από τους δύο πάγκους στο πεζοδρόμιο είτε το παίρνεις μαζί σου.
Η κινέζικη εκδοχή
Και στο «Street Wok», που έχει έδρα σε τέσσερα διαφορετικά σημεία της Αθήνας, το τηγανητό ρύζι σου... το χτίζεις. Αρχικά διαλέγεις μεταξύ ολικής άλεσης ή λευκού ρυζιού, αμφότερα με φρέσκα λαχανικά και αβγό, προσθέτεις τα υλικά της επιλογής σου (μοσχάρι, κοτόπουλο, γαρίδες, μπρόκολο, πιπεριές, φύτρες μπαμπού κ.ά.) και στη συνέχεια τη σάλτσα –τεριγιάκι, γλυκό τσίλι, σετσουάν, κάρι και γάλα καρύδας–, κι έχεις ένα street styled σε χάρτινο κουτάκι, κομμένο και ραμμένο στα γούστα και στο budget σου.