O Χριστόφορος Πέσκιας κάνει τα «μαγικά» του

Δυνατό το χειμερινό μενού του «Balthazar»: το γοητευτικά αρχοντικό bar-restaurant της οδού Τσόχα δεν χρειάζεται να μπει σε ρυθμό γιορτών – είναι ήδη εκεί.

O Χριστόφορος Πέσκιας κάνει τα «μαγικά» του

Δυνατό το χειμερινό μενού του «Balthazar»: το γοητευτικά αρχοντικό bar-restaurant της οδού Τσόχα δεν χρειάζεται να μπει σε ρυθμό γιορτών – είναι ήδη εκεί..

O Χριστόφορος Πέσκιας κάνει τα «μαγικά» του - εικόνα 1

Εντάξει, όσες φορές κι αν ανεβώ τα σκαλιά του εντυπωσιακού νεοκλασικού, μένω να το χαζεύω. Ακόμη και τα αναρριχώμενα που έχουν σκαρφαλώσει μέχρι τα παραθυρόφυλλα θαρρείς κρυφοκοιτάζουν αυτήν τη γνώριμη σάλα –όλη η Αθήνα έχει περάσει από εκεί–, που απλώνει γέφυρες μεταξύ παλιού και καινούργιου, με περίτεχνα σκαλίσματα σαν old fashioned τατουάζ στα ταβάνια και μοντέρνα ντιζαϊνάτα πολύφωτα, πετρόλ βελούδινες κουρτίνες και μαξιλάρες κι ένα μεγάλο φωτεινό μπαρ. Ήταν κρίμα που παρέμεινε παροπλισμένη για κάποιο διάστημα, με τον κήπο να κερδίζει στα σημεία, το γεγονός ότι επέστρεψε όμως αποδεικνύει ότι το «Balthazar» είναι ένα κλασικό bar-restaurant που παραμένει παντός καιρού στην ατζέντα των Αθηναίων.

Με τον Χριστόφορο Πέσκια να κρατάει πάντα τα ηνία της κουζίνας, η fusion διάθεση είναι πάντοτε εκεί. Ο σεφ όμως αυτήν τη φορά βάζει στο μιξάζ λιγότερη Ιαπωνία απ’ ό,τι μας έχει συνηθίσει, ανεβάζοντας το volume της Ελλάδας και της Μέσης Ανατολής. Παράδειγμα ο ευρηματικός συνδυασμός σιφνέικης καππαροσαλάτας με μια κρέμα από γυλωμένη μανούρα, που «χωράει» απρόσμενα και λίγο τσιμιτσούρι, πάνω στην οποία στρογγυλοκάθεται ένα τροφαντό φαλάφελ. Αλλά και τα τορτελίνι-σπανακόπιτα με κρέμα φέτας και κρατσανιστά φύλλα κρούστας, που εντείνουν τη σύνδεση με την πίτα, είναι ωραία ιδέα οικειότητας with a twist.

Στα επιδόρπια, τώρα, η τάρτα κανέλας με παγωτό κανέλας κι ένα μηλαράκι φτιαγμένο από μους πράσινου μήλου και η αρωματική namelaka ­γιαούρτι με γλυκό κουταλιού κυδώνι, μαστίχα και μανταρίνι μού άρεσαν εξίσου, υπάρχει όμως και το «όλο σοκολάτα», το οποίο μάλλον θα δυσκολευτείς να μοιραστείς αν είσαι chocoholic. Εκτός αν σε πιάσει το χριστουγεννιάτικο πνεύμα...

Μην τα χάσετε

O Χριστόφορος Πέσκιας κάνει τα «μαγικά» του - εικόνα 2

Καρπάτσιο λαβράκι
Μοιάζει με πολύχρωμο υφαντό έτσι που είναι κεντημένο με αχινό, passion fruit, πιπεριές jalapeno και λάδι βασιλικού. Την οξύτητα του τη δίνει το νερό ντομάτας. Σερβίρεται με φρυγανισμένο ψωμί παροτρύνοντας τις... βούτες.

O Χριστόφορος Πέσκιας κάνει τα «μαγικά» του - εικόνα 3

Σμυρναίικα σουτζουκάκια
Καλοκαρυκευμένα σουτζουκάκια-ταρτάρ πάνω σε μια δροσερή, σπιρτόζικη πράσινη σάλτσα, με βάση το αβοκάντο, πιπεριά κέρατο και μίριν, με φύλλα καπουτσίνου δίπλα τους. Όσο για το ρύζι, μεταμορφώνεται σε αέρινα κράκερ.

O Χριστόφορος Πέσκιας κάνει τα «μαγικά» του - εικόνα 4

Αρνί με «καμένο» σέσκουλο
Μελωμένο, βαθιά νόστιμο, έρχεται πάνω σε ένα πιλάφι από μεσανατολίτικο freekeh (πράσινο άγουρο στάρι), που νοστιμίζει με το ζωμό του αρνιού και ταιριάζει πολύ με το πρόβειο γιαούρτι.

Περισσότερες πληροφορίες

Balthazar

Τσόχα 27 & Βουρνάζου, Αμπελόκηποι
  • Εστιατόρια

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

Πού τρώει και πίνει η Αθήνα στις αρχές του 2025

Μία 12άδα από γευστικά σποτ που προστέθηκαν πρόσφατα στον αθηναϊκό χάρτη.

ΓΡΑΦΕΙ: ΜΠΑΜΠΗς ΔΟΥΚΑς
14/01/2025

Video walkthrough: Η Ναταλία Δραγούμη μαθαίνει τι εστί "cena spettacolo" στο "Dal Professore Gastro Bar"

Από τον "προφέσορα" της ιταλικής κουζίνας Νίκο Δημητροκάλη και την ομάδα του ολόφρεσκου γαστρομπάρ στην Πραξιτέλους.

Νέο ωράριο λειτουργίας για το εστιατόριο του Μουσείου Μπενάκη Ελληνικού Πολιτισμού

Ανοιχτό και τις βραδινές ώρες θα είναι το εστιατόριο του μουσείου.

"Sister": Στο Ψυχικό για pad thai και ωραίες μουσικές

Το thai bar restaurant του Κωνσταντίνου Ζουγανέλη έχει άποψη, γοητεία και νοστιμιά.

Καπάνι Μάρκετ: Το νέο οινορεστοράν του Μεταξουργείου έχει κάτι από Θεσσαλονίκη και Φλώρινα

Η φιλοσοφία της υπαίθριας αγοράς συνυπάρχει με παραδοσιακή γεύση και DJ sets με βινύλια.

Το Cafe Society επιστρέφει στο "Mona Athens"

Από τις 23 Ιανουαρίου και για ένα μήνα, κάθε Πέμπτη έως Κυριακή, η Γαλλίδα σεφ Justine Pruvot αναλαμβάνει το brunch στο δημοφιλές σποτ του Ψυρρή.

"Ryotei 118": Ένα διαφορετικό ιαπωνικό στη Γλυφάδα

Ο σεφ Αντώνης Κουρκούτας παρουσιάζει μία χαλαρή gastropub με έμπνευση από τη Χώρα του Ανατέλλοντος Ηλίου.