Ο κορυφαίος σεφ Massimo Bottura μαγειρεύει για τους αστέγους

Οι κορυφαίοι σεφ στον κόσμο ευαισθητοποιούνται κατά της σπατάλης τροφίμων και μαγειρεύουν γκουρμέ συσσίτιο! Ένα ντοκιμαντέρ ανθρωπιάς, για ένα μοναδικό project που συγκινεί και παραδειγματίζει...

Ο κορυφαίος σεφ Massimo Bottura μαγειρεύει για τους αστέγους

Οι κορυφαίοι σεφ στον κόσμο ευαισθητοποιούνται κατά της σπατάλης τροφίμων και μαγειρεύουν γκουρμέ συσσίτιο! Ένα ντοκιμαντέρ ανθρωπιάς, για ένα μοναδικό project που συγκινεί και παραδειγματίζει, προβάλλεται αυτήν την Τετάρτη 13/12 στο Γαλλικό Ινστιτούτο.

Ο κορυφαίος σεφ Massimo Bottura μαγειρεύει για τους αστέγους - εικόνα 1

«Tο πιο ωραίο πράγμα που θυμάμαι όταν ήμουν μικρός είναι ένα μεγάλο ποτήρι γάλα, που έριχνα μέσα του μερικά ψίχουλα ψωμιού που περίσσευαν και μια κουταλιά ζάχαρη. Ακριβώς το ίδιο συναίσθημα νιώθουν τα παιδιά στη Νότια Αμερική όταν τρώνε dulce de leche και μας θυμίζουν ότι το ψωμί είναι χρυσός». Με αυτά τα λόγια ανοίγει ο Massimo Bottura το ντοκιμαντέρ «Theater of Life» του σκηνοθέτη Peter Svatek, που αφηγείται πώς κατάφερε να συγκεντρώσει 60 κορυφαίους σεφ από όλον τον κόσμο με σκοπό να μετατρέψουν τα περισσεύματα τροφίμων που προορίζονταν για τα σκουπίδια σε γκουρμέ γεύματα για τους άστεγους και τους πρόσφυγες της Ιταλίας. Η Expo Milano 2015 είχε θέμα «Feeding the planet, energy for life» και ο Bottura σκέφτηκε πως «για να θρέψεις τον πλανήτη, πρέπει πρώτα να θεραπεύσεις και να αντιστρέψεις τη σπατάλη των τροφίμων». Έτσι, λοιπόν, αποφάσισε να δημιουργήσει ένα συσσίτιο απόρων, το Refettorio Ambrosiano, που έμελλε να γίνει το πιο περιζήτητο εστιατόριο στη διάρκεια της Expo.

Το εγκαταλειμμένο θέατρο στο Grego, μια λαϊκή συνοικία­ της πόλης, διαμόρφωσαν καλλιτέχνες όπως οι Mimmo Paladino, Enzo Cucchi, Carlo Benvenuto, Gaetano Pesce, Maurizio Nannucci μαζί με μερικούς από τους κορυφαίους ντιζάινερ του πλανήτη, τους Alessandro Mendini, Patricia Urquiola, Piero Lissoni, Michele de Lucchi, Antonio Citterio, Fabio Novembre κ.ά.

Ο κορυφαίος σεφ Massimo Bottura μαγειρεύει για τους αστέγους - εικόνα 2

Για τους άστεγους μαγείρεψαν μερικοί από τους κορυφαίους σεφ του πλανήτη: οι Ferran και Albert Adrià, ο Alain Ducasse, ο René Redzepi, ο Joan Roca, ο Andoni Aduriz, ο Alex Atala, ο Daniel Humm, ο Juan Mari Arzak, ο Mauro Colagreco, ο Yoshiro Narisawa, ο Michel Troisgros, ο Mario Batali και ο Gastón Acurio ανάμεσα σε πολλούς άλλους. Το πιο σημαντικό ήταν ότι το γεύμα σερβιρίστηκε από επαγγελματίες σερβιτόρους, οι οποίοι ρωτούσαν στο τέλος τους συνδαιτυμόνες αν τους άρεσε το φαγητό, σε μια κίνηση ανθρωπιάς κι ευγένειας.

Ο φακός του Peter Svatek βάζει σε δεύτερο πλάνο το celebrity status των σεφ, προσπαθώντας να ανακαλύψει το ανθρώπινο πρόσωπο όσων συμμετέχουν σε αυτό το σπουδαίο εγχείρημα. Η προβολή της ταινίας του θα γίνει αυτήν την Τετάρτη 13/12, στις 7.30 μ.μ., στο Γαλλικό Ινστιτούτο, ενώ θα ακολουθήσει συζήτηση με τον Αλέξανδρο Θεοδωρίδη, ιδρυτικό μέλος του «Μπορούμε», και τους ιδρυτές της σχολής Meat Pro. Η ταινία θα ξαναπροβληθεί την Κυριακή 17/12, στις 4 μ.μ., στον κινηματογράφο Δαναός. Το Refettorio Ambrosiano συνεχίζει να λειτουργεί στο Μιλάνο.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

Noble / Ρόδος

Μια γαστρονομική performance χωρίς προηγούμενο, ένα εστιατόριο καλύτερο από ποτέ, τολμά να μεταμορφώνει την τοπική ροδίτικη κουζίνα σε ονειρεμένο fine dining με σύνθημα "γνώρισε, νοστάλγησε, μύρισε, γεύσου". Εμπειρία αξέχαστη!

ΓΡΑΦΕΙ: ΔΗΜΗΤΡΗς ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟς
08/08/2024

Over Water / Sani Resort, Χαλκιδική

Σε μια ήσυχη ατμοσφαιρική βεράντα, με πανοραμική θέα στη μαρίνα του Sani Resort, το γαστρονομικό εστιατόριο του ξενοδοχείου "Sani Asterias" παρουσιάζει τη γαστρονομική ματιά της διεθνούς star-chef Stephanie Le Quellec μέσα από πιάτα-σύμβολα της γαλλικής γαστρονομίας, περασμένα από από Mediterranean - comfort φίλτρο.

Είναι το Dry Martini το ιδανικό κοκτέιλ για φαγητό;

Το ένδοξο κοκτέιλ με τη μοναδική ιστορία και το μοναδικό σεξ απήλ, είναι μετρ της one drink αρμονίας με τις πιο διαφορετικές γεύσεις.

Bungalow 7

Το εντυπωσιακά κοσμοπολίτικο beach bar restaurant στα Αστέρια της Γλυφάδας του Ομίλου Παπαθεοχάρη έχει μοδάτη αύρα, κομψό ντεκόρ και προσεγμένη κουζίνα από τον βραβευμένο Ντίνο Φωτεινάκη.

Χρήστος Σιδηρόπουλος: Γνωριμία με τον σεφ του νέου fine dining εστιατορίου "Agora" στη Σύμη

Ο 30χρονος ταλαντούχος σεφ του ολοκαίνουριου εστιατορίου στο boutique ξενοδοχείο "The Old Market" στο νησί των τριών Χαρίτων συστήνεται στο "α" μέσα από τις εμπειρίες και τη μαγειρική του φιλοσοφία.

"Dominicale": Θαλασσινό τραπέζι σε βενετσιάνικο σκηνικό και το Ιόνιο στο πιάτο

Στο Αργάσι της Ζακύνθου, πάνω στο κύμα και στη σκιά ενός βενετσιάνικου πύργου, εκεί που το μεγαλόπρεπο μεσογειακό τοπίο συναντά το λαμπρό ζακυνθινό παρελθόν, το Dominicale αποτελεί προορισμό για εκλεκτή ψαροφαγία.

Το "Nobelhart & Schmutzig" στο Βερολίνο είναι γροθιά στο παγκόσμιο γαστρονομικό κατεστημένο

Το μανιφέστο του εστιατορίου που δημιούργησαν οι Billy Wagner και Micha Schäfer στο Βερολίνο αποτελεί λόγο σύγκρισης της εξόδου για φαγητό με την προσφυγή στις κάλπες.