Εντάξει, το σουβλάκι βασιλεύει, αλλά δεν είναι το μόνο! Ιδού έξι νόστιμες ιδέες με ντόπιο DNA –άλλες old school, άλλες πιο μοντέρνες– ώστε, βολτάροντας στο κέντρο, να φας κάτι ωραίο που το… έχεις δει κάπου κάπου το ξέρεις.
Ψωμί με φέτα και...
Πιο ελληνικό συνδυασμό δεν έχει... Στο Τυροκομείο Κωσταρέλου στην Π. Ιωακείμ θα τον βρεις σε κρύα εκδοχή (φέτα με αιγοπρόβειο βούτυρο, ελιές και δυόσμο σε μαύρη μπαγκέτα) και σε μια πιο πληθωρική ζεστή (μαλακή φέτα, ψητά μανιτάρια, σπανάκι, μπέικον και λίγη, τόση όση, μαγιονέζα τρούφας). Και η φέτα παραγωγής τους.
Γαύρος σε χωνάκι
Στον Βόλο, όπου είχε ο παππούς του τσιπουράδικο, το ψιλό ψαράκι καμιά φορά το τύλιγαν στη λαδόκολλα και το έπαιρναν μαζί τους. Ο εγγονός, στο «Ζήσης - Ψαράκι στο Χωνάκι», στην Αθηναϊδος, στην Πλατεία Αγίας Ειρήνης, το έκανε streetfood – τυλιγμένο σε πιο μοντέρνο χαρτί με το λογότυπο του μαγαζιού. Τύπου fish-no chips αλά ελληνικά.
Λουκουμάδες αλλιώς
Στο χαριτωμένο «Lukumades», σε μια γωνία της Αιόλου, εκτός από την πιο κλασική γλυκιά βερσιόν, οι λουκουμάδες έχουν εδώ και λίγο καιρό και αλμυρή. Θα τους δοκιμάσεις με σος φέτας και μαύρο πιπέρι, κρητικο-εμπνευσμένους, γεμιστούς με μυζήθρα, όπως και με φέτα και πιπεριά Φλωρίνης ή ακόμη και με τυροκαυτερή.
Κοκορέτσι τυλιχτό
Για εκείνους τους μερακλήδες που δεν έχουν μαζί την παρέα τους, στο ψητοπωλείο «Καλύβας», στον πεζόδρομο της Ολυμπίου, στο Κουκάκι βάζουν το κοκορέτσι ή το φρυγαδέλι –το σωστό, το σέρτικο– σε αλάδωτη πίτα για ατομική, μίνι κρεατο-φιέστα. Άμα θέλεις, του βάζεις και λίγο γιαούρτι. Το παίρνεις και φεύγεις.
Κεφτέδες στο χέρι
Η ειδικότητά τους είναι αναμφισβήτητα τα φαλάφελ, το λέει και το όνομα, αλλά στο λιλιπούτειο «Falafellas» πάνω στην Αιόλου φτιάχνουν και τραγανά κεφτεδάκια τηγανητά, που μπαίνουν κι εκείνα σε αραβική πίτα, είτε μικρή (pocket) είτε πιο μεγάλη, παρέα με ντομάτα, αγγούρι, μαρούλι, μελιτζάνα, γιαούρτι και κόκκινη σάλτσα.
Φύλλο φύλλο
Τυρόπιτες και κιμαδόπιτες ταψιού αλλά και γκιουζλεμέδες και πλαστός, τσουκνιδόπιτα και καλιτσούνια – κι η λίστα πάει και πάει. Στη βιτρίνα του Fillo στην αρχή της Καραγεώργη Σερβίας φιγουράρουν εναλλασσόμενες πίτες από γυναικείους συνεταιρισμούς αλλά και οικοτεχνίες από την Καστοριά και την Πέλλα μέχρι τη Μυτιλήνη και την Κρήτη.