7 ταβέρνες by the sea!

Από το Μικρολίμανο και το Καβούρι μέχρι το Λαύριο και το Πόρτο Ράφτη κι απ’ τη Βουλιαγμένη και τη Βάρκιζα μέχρι την Ανάβυσσο, διαλέγουμε ταβέρνες όπου η θαλασσοφαγία έχει τον πρώτο λόγο.

7 ταβέρνες by the sea!

Από το Μικρολίμανο και το Καβούρι μέχρι το Λαύριο και το Πόρτο Ράφτη κι απ’ τη Βουλιαγμένη και τη Βάρκιζα μέχρι την Ανάβυσσο, διαλέγουμε ταβέρνες όπου η θαλασσοφαγία έχει τον πρώτο λόγο.

7 ταβέρνες by the sea! - εικόνα 1
«Θέα Θάλασσα»

Το «Θέα Θάλασσα» είναι μια ψαγμένη ψαροταβέρνα με καλές επιδόσεις στη σχέση ποιότητας-τιμής, και έχει στρωμένα τα τραπέζια της στο Μικρολίμανο δίπλα στα σκάφη. Μεζέδες-τεφαρίκια που ξεχωρίζουν είναι η παριανή γούνα από σκουμπρί, με σάρκα πλούσια κι ευγενώς ρουστίκ, μαζί με ταιριαστή σύγχρονη γαρνιτούρα φυκιών wakame, και ο ακόμη καλύτερος τσίρος, επίσης από σκουμπρί, με μελωμένη βουτυράτη φρεσκάδα. Φτιάχνουν επίσης ωραίες θαλασσινές μακαρονάδες όπως αυτή με ποικιλία όστρακων πάνω σε γλυκοφάγωτα και μυρωδάτα capellini, τηγανίζουν ωραία τη γλώσσα με βούτυρο (στακάτη, φίνα και ροδοκοκκινισμένη), αχνίζουν τα μύδια με μπίρα Pale Ale, περνάνε τους κολιτσιάνους από το τηγάνι με ελαφριά αγιολί μαύρου σκόρδου και περιποιούνται αστακούς και κωλοχτύπες από την Τζια.

7 ταβέρνες by the sea! - εικόνα 2
«Γαρμπή»

Το ηλιοβασίλεμα που χαζεύεις από τον «Γαρμπή» στο Καβούρι είναι σούπερ γοητευτικό και η θέα από τη βεράντα σε ξεκουράζει. Υπάρχουν ωραία κλασικά πιάτα που είναι ένα με την 94χρονη ιστορία του μαγαζιού όπως το ξιδάτο χταποδάκι, η μελιτζανοσαλάτα, η τηγανητή καραβιδόψιχα με ανανεωμένη σαλάτα από φύκια wakame και πικάντικη μαγιονέζα με αγιολί, η κλασική Αθηναϊκή και η χειροποίητη πίτα της κυρίας Ρόζας. Στον κατάλογο, όμως, υπάρχουν και πιο σύγχρονες προτάσεις όπως η σπεσιαλιτέ Γαρμπή (καλαμάρι, χταπόδι, μύδια και γαρίδες με σος εστραγκόν), το λαβράκι σεβίτσε, το μπιφτέκι σολομού ή το κριθαρότο θαλασσινών. Το φρέσκο ψάρι, βεβαίως, για πολλούς από τους πιστούς φίλους θεωρείται «πρέπει».

7 ταβέρνες by the sea! - εικόνα 3
«Λάμπρος»

Ο «Λάμπρος» είναι ψαροταβέρνα-θεσμός με ιστορία από τα τέλη του 19ου αιώνα. Το πλασάρισμά του απέναντι από τη λίμνη της Βουλιαγμένης είναι ιδανικό, καθώς από την ατελείωτη βεράντα του χαζεύεις τον κόλπο. Έχει πάμπολλα καλούδια, όμως το μυδοπίλαφο και η σπέσιαλ λακέρδα δεν μπορούν να λείπουν από το τραπέζι, καθώς υπογράφουν πολύ νόστιμα τις κωνσταντινουπολίτικες ρίζες του μαγαζιού. Έχει όμως και ωραίο ριζότο με μελάνι σουπιάς, κριθαρότο με γαρίδες και τριμμένο κεφαλοτύρι που σερβίρεται σε μαντεμένιο τηγάνι, καραβιδόψιχα με σπιτική κοκτέιλ σος, μύδια αχνιστά, ζουμερό καλαμάρι ψητό και φυσικά ψάρια στη σχάρα.

7 ταβέρνες by the sea! - εικόνα 4
«Σαρδελάκι»

Το «Σαρδελάκι» στη Βουλιαγμένη δικαίως προσθέτει στην ταμπέλα του τη φράση «…με θέα», μιας και από τις βεράντες του έχεις τον κόλπο στο πιάτο. Τα τραπέζια και οι καρέκλες του, λευκά και χαρούμενα, το πάτωμα ξύλινο και οι κολόνες του ντυμένες με σανίδες, περιβάλλον περιποιημένο και χαλαρό. Από το δίσκο παίρνεις σίγουρα σπέσιαλ μελιτζανοσαλάτα και ευγενέστατο μαρινάτο γαύρο με τσαχπινιά. Τον θεαματικό πολυώροφο δίσκο θαλασσινών, φορτωμένο στρείδια, γυαλιστερές, κυδώνια, καβούρια, καραβίδες και άλλα όστρακα δεν τον προσπερνάς εύκολα. Από το τηγάνι βγαίνουν φανταστικό καλαμάρι, φιλεταρισμένες κουτσομούρες, αθερίνα, σαρδέλα και γαύρος, αλλά και τραγανές τηγανητές πατάτες και ωραία κολοκυθάκια σε στικ. Η σχάρα τώρα δίνει δυνατά καλούδια: βελούδινη γάμπαρη, μυρωδάτες καραβίδες με χοντρό αλάτι, αλλά και μια άψογα ζουμερή σκορπίνα-πετάλι με την ορεκτική μυρωδιά του κάρβουνου γραμμένη πάνω της.

7 ταβέρνες by the sea! - εικόνα 5
«Ψαράκια και Θαλασσινά»

Στο «Ψαράκια και Θαλασσινά» στη Βάρκιζα κρατάνε την παράδοση του δίσκου με τους μεζέδες που στην περίπτωσή τους περιλαμβάνει μεταξύ άλλων χειροποίητα ντολμαδάκια της γιαγιάς Ελευθερίας, γαύρο μαρινάτο, μελιτζανοσαλάτα καπνιστή αλλά και πιο πρωτότυπες ιδέες όπως η ταραμοσαλάτα με τορτίγιες και οι κεφτέδες γλυκιάς κολοκύθας με μυρωδικά. Η καπνιστή τσιροσαλάτα με αγγούρι και ντομάτα λιαστή είναι ωραίος μεζές και τα αχνιστά μύδια έχουν ειδικό βάρος στον κατάλογο με τέσσερις διαφορετικές γεύσεις. Ασυνήθιστη η πέρκα τυλιγμένη σε κανταΐφι με σος πιπεριάς Φλωρίνης, αλλά και το κριθαράκι γιουβέτσι με γαρίδες, ντομάτα και στακοβούτυρο. Η γαριδομακαρονάδα είναι γενναιόδωρη αφού έρχεται σε μια μερίδα που φτάνει σχεδόν για τρεις. Κάθεσαι στην ταράτσα και χαζεύεις τα δέντρα και τη θάλασσα μπροστά σου.

7 ταβέρνες by the sea! - εικόνα 6
«Ψαρού»

Η «Ψαρού» του Λαυρίου στεγάζεται σε ένα διατηρητέο κτίριο του 1900, πάνω στην πλατεία Κανάρη, κοντά στο Δημαρχείο και το Ρολόι, και από τις σιέλ καρέκλες της χαζεύεις τη θάλασσα, τα κότερα και τα ιστιοπλοϊκά· στην Ανάβυσσο είναι πάνω στη λεωφόρο Σουνίου με τη θάλασσα δίπλα της. Το μενού που μοιράζονται περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, σαλάτα με φακές, ντομάτα, μαϊντανό, καπνιστή ρέγγα, μύδια τεριγιάκι με γλυκιά τσίλι σος, με ούζο και μάραθο ή αχνιστά με λευκό κρασί, σκόρδο και μαϊντανό, διάφορα στεγνοτηγανισμένα μικρόψαρα (γαύρος, αθερίνα, μπακαλιαράκια κουτσομούρες), πλούσιο γιουβέτσι με γαρίδες και στακοβούτυρο και γαριδομακαρονάδα με ντομάτα, φινόκιο και ούζο.

7 ταβέρνες by the sea! - εικόνα 7
«Άμμος»

To «Άμμος», δίπλα στο εκκλησάκι της Αγίας Μαρίνας στο Αυλάκι του Πόρτο Ράφτη μπροστά στη θάλασσα, θυμίζει νησί. Μιλάμε για ένα ολοζώντανο μουσικό μεζεδοπωλείο όπου το γλέντι είναι καθημερινό, ενώ τα σαββατοκύριακα η μουσική είναι live. Το άσπρο και το γαλάζιο δίνουν χρώμα και φρεσκάδα στο ντεκόρ που έχει επιμεληθεί ο Γιώρ¬γος Παντελούκας. Μεζέδες που ξεχωρίζουν είναι οι κεφτέδες με δυόσμο και ούζο, το θεσσαλονικιώτικο μπουγιουρντί (φέτα ψητή με σκόρδο, καυτερή πιπεριά, σάλτσα ντομάτας), το αγιορείτικο ξιδάτο χταπόδι με πιπεριά Φλωρίνης, τουρσιά, ελιές και μπούκοβο. Στο μενού παίζουν πολλές θαλασσινές μακαρονάδες, ψάρια αλλά και μπόλικα κοψίδια, όλα σε μεγάλες μερίδες.

Περισσότερες πληροφορίες

Γαρμπή

Σελήνης και Ηλίου 21, Καβούρι
  • Ταβέρνες / Μεζεδοπωλεία

Labros

Ποσειδώνος 20 (έναντι λίμνης), Βουλιαγμένη
  • Εστιατόρια

Ψαράκια & Θαλασσινά

Λεωφ. Ποσειδώνος 14, Βάρκιζα
  • Ταβέρνες / Μεζεδοπωλεία

Σαρδελάκι... με Θέα

Λεωφ. Ποσειδώνος 18, Βουλιαγμένη
  • Ταβέρνες / Μεζεδοπωλεία

Ψαρού

Πλατεία Κανάρη, λιμάνι Λαυρίου
  • Εστιατόρια

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

ΜάνηΜάνη

Το διαχρονικό στέκι της οδού Φαλήρου στο Κουκάκι μένει πιστό στην comfort ελληνική κουζίνα που το χαρακτηρίζει, με νέο σεφ τον Ανέστη Ποιμενίδη.

ΓΡΑΦΕΙ: ΒΑΛΣΑΜΗς ΔΟΥΚΑΚΗς
21/11/2024

Τρεις θεματικές βραδιές με αρώματα και γεύσεις από όλο τον κόσμο στο "La Suite Lounge" του "St George Lycabettus"

Ο 6ος όροφος του ξενοδοχείου μεταμορφώνεται σε έναν παγκόσμιο προορισμό γεύσεων, προσφέροντας τρία θεματικά μενού εμπνευσμένα από διεθνείς κουζίνες και τη δημιουργικότητα του Στέφανου Παπανικολάου.

150 χρόνια γεύσεων: Ένα επετειακό ταξίδι γαστρονομίας από το Ξενοδοχείο Μεγάλη Βρεταννία

Ένα γευστικό ταξίδι σε 150 χρόνια ιστορίας περιμένει τους λάτρεις της γαστρονομίας στο Winter Garden City Lounge.

"Nice n Easy Piraeus Tower": Μια νέα εποχή γαστρονομίας και διασκέδασης στον Πειραιά

Ο Πύργος του Πειραιά αποκτά νέα πνοή με έναν σύγχρονο προορισμό που συνδυάζει γαστρονομία υψηλών προδιαγραφών, πολυτέλεια και διασκέδαση.

12 μεζεδοπωλεία και τσιπουράδικα στην Αθήνα για χειμωνιάτικη θαλπωρή, όπως κι αν την εννοείς

Ο οδηγός μας για τα μεζεδοπωλεία και τσιπουράδικα της Αθήνας συγκεντρώνει προτάσεις που καλύπτουν κάθε γευστική προτίμηση.

To The Zillers Pastry Bar υποδέχεται το βερολινέζικο CODA (2*)

O αναγνωρισμένος Pastry Chef René Frank, ιδιοκτήτης του βραβευμένου με 2 αστέρια Michelin dessert εστιατορίου CODA, έρχεται από το Βερολίνο στην Αθήνα στις 25 Νοεμβρίου, για μία δημιουργική συνέργεια με το The Zillers Pastry Bar και τον Pastry Chef George Platinos.

8 γευστικές στάσεις στο Κολωνάκι

Ο οδηγός μας για τα εστιατόρια στο Κολωνάκι συγκεντρώνει προτάσεις που καλύπτουν κάθε γευστική προτίμηση, από ατμοσφαιρικά wine bars και κοσμοπολίτικα ψαροφαγικά στέκια, μέχρι μοντέρνα bistro και street food με δημιουργική υπογραφή.