Σύρμα, ο Άγιος Βαλεντίνος! Έρχεται στα εστιατόρια της πόλης στις 14 Φεβρουαρίου και ζωγραφίζει καρδούλες στα πιάτα.
Μια εξαιρετική σινε-βιογραφία του Πάμπλο Νερούδα βγαίνει σήμερα στις αίθουσες και νομίζω ότι είναι μια πολύ καλή ευκαιρία να ξαναδιαβάσει κάποιος τα ερωτικά σονέτα του και να κάνει μια βόλτα στους ίσκιους του έρωτα. Λίγες ημέρες μετά θα έρθει η επίσημη ημέρα των ερωτευμένων να βάλει και λίγο ταρατατζούμ. Δεν ξέρω αν όντως χρειάζεται λατρευτικό ταμπλό κεντημένο με λουλούδια, σοκολατάκια και κάρτες. Τον Βαλεντίνο πολλοί εμίσησαν, το ίδιο όμως μπορείς να πεις και για την καθημερινότητα που παραροκανίζει καμιά φορά το χρόνο που περνάς με το ταίρι σου. Οπότε, αν σου χρειάζεται μια 14η του Φλεβάρη για να θυμηθείς και να θυμίσεις όσα θέλεις να θυμίσεις, εκμεταλλεύσου την ευκαιρία και κάνε ό,τι καλύτερο μπορείς.
Το σίγουρο είναι ότι τα εστιατόρια θα τα βρεις με το μέρος της αγάπης. Μια που το βαλεντινο-πρωτόκολλο θέλει ρομαντζάδα και η θέα στην πόλη –και την Ακρόπολη– αποτελεί στρατηγικό πλεονέκτημα, μπορείς να κλείσεις τραπέζι για δύο στο «Galaxy», στην κορυφή του «Hilton», που έχει το ειδικό ερωτοχτυπημένο μενού του (€ 89 το άτομο) ή να προτιμήσεις το αρχοντικό περιβάλλον του «GB Roof Garden» της «Μεγάλης Βρεταννίας» (μενού με € 75 το άτομο). Να ανεβείτε με τον καλό ή την καλή σου στο «La Suite Lounge» του «St. George Lycabettus» (μενού με € 80 το άτομο) στο «Art Lounge» του «Νew Hotel» (μενού με € 49 το άτομο) ή στο «Olive Garden» του «Titania» (μενού με € 50 το άτομο). Nα καθίσετε στους περιτριγυρισμένους από νυχτερινή Αθήνα καναπέδες του «St’ Astra» στο «Radisson Blu Park» (μενού με € 49 το άτομο) ή να ανακαλύψετε το νέο στιλ της κουζίνας του «Premiere» του «InterContinental», με την υπογραφή του Μιχάλη Νουρλόγλου (μενού με € 75 το άτομο).
Να γνωρίσετε τα πιο καινούργια –επίσης με εξαιρετική θέα– «Above» στο «Wyndham Grand Athens» (μενού με € 55 το άτομο), «Μodern» στο «Αthens Was» και «Μetropolis» στο «Electra Metropolis Athens» (μενού με € 65) ή να καθίσετε κάτω από τις εσωτερικές φυλλωσιές του μικρού εστιατορίου του «The Zillers» στο ομώνυμο ξενοδοχείο χαζεύοντας απέναντι τον ιερό βράχο. Και οι «Ορίζοντες Λυκαβηττού» θα κάνουν κανονικό χάι σκορ όσον αφορά τα πανοραμίκ την ώρα που θα δοκιμάζεις τις «αγκαλιασμένες» γαρίδες και καραβίδες σε φύλλο κανταΐφι (μενού με € 49). Από το τζάμι η πόλη, διάστικτη με νυχτερινά φώτα, μοιάζει με χαλί.
Οι αισθηματίες μπορούν να πιάσουν και θάλασσα. Είναι ωραία η αυτοκινητάδα με χάζι στα φοινικόδεντρα της παραλιακής. Σε ένα από τα πιο όμορφα σημεία της αθηναϊκής ριβιέρας, το «Matsuhisa Athens» στον Αστέρα Βουλιαγμένης έχει ετοιμάσει ένα ειδικό για τη βραδιά Valentine’s Omakase (€ 95 το άτομο). Μπορείτε πάντως να χαρείτε, όχι πολύ μακριά, την κοσμοπολίτικη ζεστασιά του «Malabar In House», όπου ο Παναγιώτης Γιακαλής έχει συνθέσει κι αυτός ένα μενού για ερωτευμένους (€ 59 το άτομο). Μπορείτε να δειπνήσετε (μενού € 35 το άτομο) χαζεύοντας από ψηλά τον Σαρωνικό από το roof garden του ξενοδοχείου «Poseidon» στο Παλαιό Φάληρο. Ή να ανακαλύψετε τις προτάσεις του Λευτέρη Λαζάρου για την Ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου στο «Varoulko Seadise» στο Μικρολίμανο (μενού € 60).
Aν θέλει κάποιος να επικεντρωθεί ακόμη περισσότερο στο έτερον ήμισυ, ένα σεπαρέ στο ιταλικό «Nolita» στην Κηφισιά είναι καλή ιδέα, το ίδιο κι ένα από τα τραπέζια στο «Θείο Τραγί» των Πετραλώνων. Εναλλακτικά μπορεί να κλείσει τις κουρτίνες και να ψήσει κατάσταση και Black Angus σε ένα από τα επιτραπέζια grill του «Red Door» στο Κολωνάκι. Και τα σενάρια συνεχίζονται... Να δοκιμάσετε το «αφροδισιακό δείπνο» του «Pallas Athena Restaurant» στo ξενοδοχείο της Grecotel στην Πλατεία Κοτζιά (€ 49 το άτομο), το μενού για ερωτευμένους του κομψού, ζεστού «Κastri Bistro» (€ 90 ανά ζευγάρι) στη Νέα Ερυθραία, αλλά κι εκείνο του «Civitel Olympic» (€ 99 για δύο άτομα) στο Μαρούσι, να βουτήξετε το κουτάλι σας σε ένα κόκκινο γκασπάτσο παντζαριού με γιαούρτι και αγριοκέρασα στο «Chefi» του Χαλανδρίου (μενού με € 45) ή να επιλέξετε το ατμοσφαιρικό «Επτά 7», στο Θησείο, όπου το τέλος του δείπνου γράφει μια Red velvet καρδιά (μενού με € 65).
Να πιείτε ένα κρασί στην πολύ ατμοσφαιρική στοά του «By the Glass» στο Σύνταγμα, στα μαρμάρινα τραπεζάκια του «Vintage» ή δοκιμάζοντας την πολύ ωραία κουζίνα του «Scala vinoteca». Να πιάσετε το τραπέζι-παράθυρο, που λες και φτιάχτηκε για τετ-α-τετ, στο χαριτωμένο ιταλικό εστιατόριο «Ramino» της Γλυφάδας. Να ανακαλύψετε τα δύο ειδικά για την ημέρα πιάτα του «Tier et tout» στο Ψυχικό (ψητά χτένια με παντζάρι και μήλο και έναν κύβο καραμελωμένης λευκής σοκολάτας με κόκκινα φρούτα). Να δοκιμάσετε το μενού του Βαλεντίνου στο «Musique Café» στο Παγκράτι (μενού με € 38,90 για δύο), να καθίσετε στην αγαπημένη σας γωνιά στο «La Pasteria» της περιοχής σας (μενού τριών πιάτων με € 20 το άτομο) και όπου αλλού σας βγάλουν οι προσωπικές σας διαδρομές – γούστα είναι αυτά. Αν, πάλι, αποφασίσετε να μαγειρέψετε στο σπίτι, παίζει και να σας βοηθήσει… ο Έκτορας Mποτρίνι. Το καινούργιο του βιβλίο, που θα κυκλοφορήσει αυτές τις ημέρες, λέγεται «Cucina amore mio: Οι ερωτικές συνταγές μου». Δεν το έχω ξεφυλλίσει ακόμη, αλλά δείχνει απόλυτα μέσα στο θέμα.