«Τα Καραμανλίδικα του Φάνη»: Παστιρμάς και παλιά Αθήνα

Το παστιρματζίδικο και το μεζετζίδικο του Φάνη Θεοδωρόπουλου μοιράζονται τον ίδιο δρόμο, την ίδια κουλτούρα, το ίδιο μεράκι και τη χαρακτηριστική γεύση που σου αφήνει το μοσχοσίταρο στο στόμα.

«Τα Καραμανλίδικα του Φάνη»: Παστιρμάς και παλιά Αθήνα

Το παστιρματζίδικο και το μεζετζίδικο του Φάνη Θεοδωρόπουλου μοιράζονται τον ίδιο δρόμο, την ίδια κουλτούρα, το ίδιο μεράκι και τη χαρακτηριστική γεύση που σου αφήνει το μοσχοσίταρο στο στόμα.

«Τα Καραμανλίδικα του Φάνη»: Παστιρμάς και παλιά Αθήνα - εικόνα 1

Στο νεοκλασικό που στεγάζει τα «Καραμανλίδικα του Φάνη», Ευριπίδου και Σωκράτους γωνία, μπορείς να καθίσεις για μεζέ, μπορείς να ψωνίσεις και για το χριστουγεννιάτικο τραπέζι. Η βιτρίνα με τα κρεμάμενα σουτζούκια, τις γιρλάντες από πιπερίτσες και τη φωτεινή επιγραφή που γράφει με μεγάλα γράμματα «παστιρμά» (ο οποίος στην προκειμένη παίζει, με την υπογραφή της δραμινής αλλαντοποιίας Sary, σε τέσσερις εκδοχές, μπούτι ή ράχη μόσχου, πρόβειος και καμήλας) σε βάζει αμέσως στο νόημα. Θα καθίσεις είτε στα μαρμάρινα τραπέζια καφενείου που την κυκλώνουν είτε πίσω στο κρυμμένο σκεπαστό σοκάκι, που είναι λες και βγήκε από άλλη εποχή και όπου στη ζέστη της σόμπας τα ποτήρια υψώνονται υπό τη θαλπωρή της μικρής βαβούρας και των παλιών λαϊκών. Πάνω από τα ντολμαδάκια και τα αβγά, που ζευγαρώνουν με παστουρμά στα σαγάνια, ανάβουν τα καλά τα πάθη.

«Τα Καραμανλίδικα του Φάνη»: Παστιρμάς και παλιά Αθήνα - εικόνα 2

Στο «μεζετζίδικο» του Φάνη Θεοδωρόπουλου η μερακλίδικη πολυφωνία της κουζίνας σε πάει από σαγανάκι με καπνιστό τυρί του Τρέμπελη αρωματισμένο με σκόρδο­, βασιλικό ή μελιτζανοσαλάτα με γραμμένο κάπνισμα, και αυτή με το σκορδάκι της, σε φοβερούς γίγαντες μπουγιουρντί με ωραία φέτα κι ένα σουτζούκι Αδάνων του Σαρήμπογια, που ανεβάζει κάθετα το επίπεδο κάψας, και από γλυκοφάγωτο πλιγούρι με μανιτάρια, πορτοκάλι και κουρκουμά σε ένα πλούσιο καραμανλίδικο παρμάκ κεμπάπ (λουκάνικο με ελαφρά πικάντικη επίγευση). Το φινάλε γράφουν ζεστό κιουνεφέ που μοσχοβολάει βούτυρο και τραγανός μπακλαβάς. Εκτός από τα αυτονόητα ούζα και τα τσίπουρα ή τις ελληνικές μπίρες υπάρχουν πλέον αρκετές ετικέτες κρασιού, εστιάζοντας στις γηγενείς ποικιλίες και τους μικρούς παραγωγούς, οι οποίες πωλούνται και για οικιακή χρήση σε καλές τιμές.

«Τα Καραμανλίδικα του Φάνη»: Παστιρμάς και παλιά Αθήνα - εικόνα 3

Το μεζετζίδικο και το ιστορικό­ παστιρματζίδικο Αραπιάν στο Νο 41 της Ευριπίδου, με το οποίο μοιράζονται πλέον το ίδιο όνομα («Τα Καραμανλίδικα του Φάνη»), λειτουργούν σαν συγκοινωνούντα δοχεία. Ο πατέρας του Φάνη Δημήτρης Θεοδωρόπουλος ήταν συνεταίρος από τη δεκαετία του ’60 και όταν απεβίωσε ο Αραπιάν, το μαγαζί πέρασε εξολοκλήρου στα χέρια του. Ο ίδιος­ ο Φάνης, που μεγάλωσε σε αυτό το μικρό βασίλειο του παστουρμά, ανέλαβε από το 2002 κι έχει συγκεντρώσει στη συλλογή του πολλούς θησαυρούς της ελληνικής τυροκομίας και αλλαντοποιίας.

Τώρα που θα γεμίσεις το γιορ­τινό καλάθι θα σου προτείνει άκρως κρεατένιο μοσχαρίσιο προσούτο Κέρκυρας με μπορντούρα από πιπέρια και πλούσια κρεάτινη γεύση αλλά και πικάντικο σαλάμι Λευκάδος με καπνιστή πάπρικα Αριδαίας, τσορίθο Δράμας, μπεκροσάλαμο, τηνιακό σαλσίτσι –σκορδάτο με λίγο γλυκάνισο– και δραμινό παστράμι γαλοπούλας αλλά και στιβαρή γραβιέρα Κιθαιρώνα, ήπια, γλυκοφάγωτη γραβιέρα Τήνου, καπνιστό τυρί Νάουσας με πάπρικα ή με πιπέρια, γιδογραβιέραμ ανεβατό από τα Γρεβενά και άλλα πολλά.

Σωκράτους 1 & Ευριπίδου 52, 2103254184. Τιμή: € 12-16.

Περισσότερες πληροφορίες

Καραμανλίδικα του Φάνη (Τα)

Σωκράτους 1 & Ευριπίδου 52, Ψυρρή
  • Ταβέρνες / Μεζεδοπωλεία

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

Αθηνόραμα Χρυσοί Σκούφοι Κύπρου 2024: όλα όσα έγιναν τη βραδιά της απονομής των γαστρονομικών βραβείων

Σε μια λαμπερή βραδιά στο "Four Seasons" της Λεμεσού, την Τετάρτη 27/11, ο θεσμός Αθηνόραμα Χρυσοί Σκούφοι Κύπρου, από το "αθηνόραμα" και τον "Φιλελεύθερο", βράβευσε για ακόμη μία χρονιά τα καλύτερα εστιατόρια του νησιού, που ατενίζει το γαστρονομικό του μέλλον με αισιοδοξία.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
03/12/2024

Cinapos: Τι γεύση μας αφήνει, τελικά, το μεζεδοπωλείο του Πάνου Ιωαννίδη;

Μία πρώτη βόλτα στο Θησείο και το new age μεζεκλίδικο σποτ.

Το "One&Only Aesthesis" υποδέχεται τις γιορτές: Μια εορταστική απόδραση πολυτέλειας στην Αθηναϊκή Ριβιέρα

Το resort προσφέρει έναν προορισμό που συνδυάζει υψηλή γαστρονομία, δραστηριότητες και εμπειρίες ευεξίας, δημιουργώντας γιορτινές αναμνήσεις.

Γαστρονομία και αισθητική: Μια συζήτηση για το design των εστιατορίων με την Χρυσοκώνα Μαύρου

Pharaoh και Ιώδιο, δύο εστιατόρια που συζητήθηκαν και για το interior design. Τα υπογράφει το ίδιο πρόσωπο. Δεν είχα παρά να αναζητήσω την Χρυσοκώνα Μαύρου.

9 έθνικ εστιατόρια για γευστικά ταξίδια χωρίς σύνορα

Μπορεί να έχει μείνει μόνο ένας μήνας έως το τέλος του 2024, αλλά προλαβαίνετε να πάτε μέχρι το Χονγκ Κονγκ, το Περού, την Πολυνησία και το Μεξικό, με οδηγό τα εστιατόρια της πόλης που σερβίρουν πεντανόστιμα multi culti πιάτα, spicy κοκτέιλ και απρόσμενα επιδόρπια.

Πού τρώει και πίνει τώρα η Αθήνα

Μία updated λίστα με τα πιο φρέσκα projects της πόλης, που δείχνουν να κερδίζουν την προτίμηση του κοινού λίγο πριν τις γιορτές.

Η ταβέρνα (δεν) πέθανε, ζήτω η νέα ταβέρνα!

Είναι ιδέα μας ή μήπως το φαγητό που δοκιμάζουμε στα καινούργια μαγαζιά της πόλης μένει εντελώς πιστό στο παραδοσιακό συνταγολόγιο, αναδεικνύοντας την κλασική ταβέρνα στο απόλυτο τρεντ της εποχής;