Ας μυρίσουν οι αμνοί, οι μαγειρίτσες και τα κοκορέτσια! Πρωτομαγιά και Πάσχα μαζί, κι εμείς σας δίνουμε ιδέες για να το γιορτάσετε τρώγοντας έξω, με προτάσεις ερεθιστικές. Χαζεύοντας τη θέα της πόλης, στο κέντρο και σε εξοχές, σε ταβέρνες και καλά εστιατόρια. Πασχαλινή ευωχία, ανοιξιάτικες μυρωδιές, αλεγκρία και γευστική ανάταση!
Εστιατόρια και ταβέρνες σε ρυθμό αναστάσιμο και πασχαλινό
Το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου στη «Μονοκατοικία» στο Χαλάνδρι θα φτιάξουν μαγειρίτσα –συνταγή της γιαγιάς–, διάφορες σαλάτες και κλασικό αρνάκι στο φούρνο με πατάτες και θα σας έχουν και κόκκινα αβγά, ενώ και στην «Μπεμπέκα», στην ίδια περιοχή, η παραδοσιακή μαγειρίτσα θα κοχλάζει στην κατσαρόλα, αλλά θα σερβίρονται και τα κλασικά πιάτα της κουζίνας. «Το Μαύρο Πρόβατο του Press Cafe» στα Μελίσσια πλουτίζει κι αυτό το ρεπερτόριό του με μαγειρίτσα, αλλά και με σαρμαδάκια, αρνάκι φούρνου, στη λαδόκολλα και φρικασέ με καυκαλήθρες και μυρώνια, τα οποία επιστρέφουν στο τραπέζι και την Κυριακή του Πάσχα.
Στην Κηφισιά ο ιστορικός «Σαλματάνης» τηρεί την παράδοση με μαγειρίτσα και λαμπριάτικο τραπέζι με αρνί, κοκορέτσι, γαρδουμπάκια φρικασέ, κοντοσούβλι, εξοχικό και άλλα πολλά. Το ίδιο κάνει και το «Εν Ελλάδι»: αχνιστή μαγειρίτσα μετά την Ανάσταση, αρνί και κοκορέτσι, γαρδούμπα, ψαρονέφρι, T-bone και φιλετάκια για το Πάσχα. Κλασική επιλογή για σουβλιστό αρνί, στα βόρεια προάστια είναι και ο «Πιπινιός» στη Σταμάτα. Το πλαισιώνει με κοκορέτσι, κοντοσούβλι, παϊδάκια, γάστρες, τυρόπιτες της γιαγιάς, πατατούλες, σαλάτες και τζατζίκι τούρμπο – όλα τα παραδοσιακά κομφόρ. Με θέα την Πάρνηθα, απέναντι από το Α΄ Φυλάκιο Πυροσβεστικής στη Βαρυμπόμπη, ο «Άγιος Μερκούριος» θα στήσει μπόλικες σούβλες στην αυλή του για το ψήσιμο των αρνιών και των κοκορετσιών.
Αν, πάλι, κινηθείτε στο κέντρο, μπορείτε να φάτε είτε μέσα είτε στη βγαλμένη θαρρείς από ελληνική ταινία αυλή του «Κούβελου» στο Κουκάκι την αναστάσιμη σούπα σας (θα φτιάξουν και μοσχαρόσουπα για όσους δεν είναι φαν της συκωταριάς), αλλά και κοκορετσάκι ρουμελιώτικο και κρεατότουρτα Χανίων –τα δύο τελευταία παίζουν και την επομένη–, με κρεσέντο το αρνί στο λαδόχαρτο με σταμναγκάθι και σπανάκι και το κατσικάκι στη γάστρα. Αν μένετε στα πέριξ των Εξαρχείων, η «Ροζαλία» είναι κλασική λύση τόσο για μαγειρίτσα όσο και για πασχαλιάτικο τσιμπούσι με αύρα γειτονιάς.
Στα νότια, ο «Τζίτζιρας κι ο Μίτζιρας» στο Παλαιό Φάληρο, όπως κάθε χρόνο, παίζει στη γλυκύτατη αυλή του στο ταμπλό τόσο της μαγειρίτσας όσο και της σούβλας (plus γαρδούμπες και κοκορέτσια). Όσο για τις «Μαγικές Κατσαρόλες» στη Ζησιμοπούλου, ρίχνουν κι εκείνες στη μαρμίτα τους ψιλοκομμένη συκωταριά, κρεμμυδάκι κι άνηθο (μπορείτε μάλιστα να παραγγείλετε μαγειρίτσα για το σπίτι μέχρι το μεσημέρι της Παρασκευής). Έπειτα από απαίτηση του κοινού, θα στρώσουν δύο φορές τραπέζι: οι βιαστικοί μπορούν να ξεκινήσουν από τις οκτώ, αρκεί να δώσουν τη θέση τους στους πιο «τυπικούς» που θα έρθουν για τη σούπα τους μετά την Ανάσταση. Στο μενού θα φιγουράρουν και θρακιώτικοι τζιγεροσαρμάδες, γαρδούμπα με γλυκάδια, κοκορέτσι ρουμελιώτικο, κατσικάκι Ανωγείων φρικασέ με μαρούλια, αντίδια και ζωχούς, αρνάκι Νάξου με πατατούλες στη γάστρα κ.ά., τα οποία θα υπάρχουν και ανήμερα του Πάσχα, με πρωταγωνιστή τότε το σουβλιστό αρνάκι Βόνιτσας.
Κι αν προτιμάτε μενού και θάλασσα, έχετε κατά νου ότι στο «Καστελόριζο» της Βάρκιζας για την Κυριακή του Πάσχα σετάρουν μαγειρίτσα, ανάμεικτη σαλάτα, ρολάκια μελιτζάνας γεμιστά με μοσχαρίσιο κιμά και γραβιέρα Κρήτης, αρνίσιο κότσι με κρασί και θυμάρι και λεμονάτες πατατούλες, και γλυκό του κουταλιού με παγωτό καϊμάκι σε πολύ οικονομική τιμή (€ 29 το άτομο). Στην ονομαστή κρεατολατρική πιάτσα των Καλυβίων οι σούβλες και οι σχάρες θα πάρουν φωτιά αυτές τις μέρες. Στις δημοφιλείς ταβέρνες της περιοχής, «Μουρούζης», «Τρίγωνο», «Χριστόφορος», οι σούβλες θα στριφογυρίζουν φορτωμένες αρνιά, κατσίκια, κοντοσούβλια, κοκορέτσια, κεφαλάκια, ενώ οι σχάρες θα ψήνουν πρόβεια και αρνίσια παϊδάκια μαζί με όλα τα γνωστά καλούδια των μαγαζιών. Ο «Χριστόφορος», μάλιστα, θα είναι ανοιχτός και το Μεγάλο Σάββατο για μαγειρίτσα.
Πασχαλιά σε πισίνα και σε φάρμα Το αναστάσιμο μενού (11.30 μ.μ.-2 π.μ.) στο «Malabar InHouse» του ξενοδοχείου «The Margi» στη Βουλιαγμένη έχει μαγειρίτσα, λαχανοντολμάδες αβγολέμονο, αρνάκι στο φούρνο με πατατούλες και γαλακτομπούρεκο (€ 49 το άτομο) – διατίθεται και παιδικό μενού για παιδιά έως 12 χρόνων (κρέπες με ζαμπόν, τυρί τσένταρ και σάλτσα βελουτέ, ταλιατέλες με κιμά και παρμεζάνα και «the Margi cream» με € 24,50). Για το Πάσχα προτείνουν μπουφέ, με –ανάμεσα στα άλλα– κοκορέτσι και αρνάκι γάλακτος στη σούβλα, τυρόπιτες και χορτόπιτες, σπιτικό τζατζίκι, λουκάνικα, μπιφτέκια και φιλέτο κοτόπουλου, πατατούλες φούρνου, αμπελοσαρμαδάκια αβγολέμονο και ελληνικά γλυκά ενώ τα τραπέζια στήνονται στον κοσμοπολίτικης αισθητικής χώρο της πισίνας (€ 59 ενήλικες, € 29,50 παιδιά έως 12 ετών). Αν πάλι θέλετε… συμποσιακή ατμόσφαιρα εξοχής, τότε μπορείτε να κλείσετε θέση στο share table –ένα μοναστηριακό τραπέζι που έχουν φέρει από το Άγιον Όρος– στη Μargi Farm, τη φάρμα τους στα Καλύβια, και να γίνετε όλοι μια λαμπριάτικη παρέα κάτω από την πέργκολα, τριγυρισμένοι από το πράσινο. Έχουν μάλιστα οργανώσει κι ένα κυνήγι αβγού για τα παιδιά (€ 69 ενήλικες, € 39 τα παιδιά).
Τα πανοραμίκ της γιορτής
Η θέα από το «G.B. Roof Garden» της «Μεγάλης Βρεταννίας» και το «Tudor Hall» του «King George» είναι γοητευτική και η φωτισμένη Αθήνα φαντάζει σαν φυσική συνέχεια της πασχαλινής φωταψίας. Τα γιορτινά μενού στα αδελφά ξενοδοχεία έχουν τη σφραγίδα του βραβευμένου σεφ Σωτήρη Ευαγγέλου. Το Αναστάσιμο του «Roof», λ.χ., ξεκινάει με ελαφριά μαγειρίτσα, συνεχίζει με κοκορέτσι, τσιγεροσαρμαδάκια, γαρδουμπάκια, περνάει σε φρεσκομαριναρισμένες κοτολέτες αρνιού στη σχάρα με βότανα, νέες πατάτες φούρνου και μελιτζάνες στη σχάρα με γιαούρτι και κόκκινο πιπέρι, και καταλήγει σε κρέμα από θυμαρίσιο μέλι με μαρμελάδα πορτοκάλι και παγωτό χαλβά, τσουρέκι και κόκκινα αβγά (€ 75 το άτομο). Στο «Tudor» τώρα, η μαγειρίτσα είναι αβγολέμονο, το κρέας είναι ψητό αρνάκι και παϊδάκια με ροδοψημένες πατάτες με θυμάρι, και καραμελωμένο τσουρέκι με κρέμα λεμόνι και παγωτό καϊμάκι από βουβαλίσιο γάλα (€ 75 το άτομο). Την Κυριακή, η φάση εξελίσσεται πολύ ωραία στη βεράντα του «G.B. Roof» με καλωσόρισμα δίπλα στη σούβλα συνοδεία ούζου και μερακλίδικο μεζεδολόγημα (αβγά βραστά, φάβα, ντολμαδάκια, καναπεδάκια με κοπανιστή και μελιτζανοσαλάτα, χταπόδι ξιδάτο, τηγανιά αρνίσιας συκωταριάς), ενώ είστε ευπρόσδεκτοι να γυρίσετε τη σούβλα. Στη συνέχεια έχετε στη διάθεσή σας έναν υπερπλούσιο μπουφέ με δεκάδες γεύσεις: όλα τα παραδοσιακά εδέσματα που συνθέτουν ένα αληθινά πληθωρικό γιορτάσι (€ 85 το άτομο).
Στους «Ορίζοντες Λυκαβηττού» κάθεσαι στο τραπέζι σου με την πόλη να απλώνεται σαν χαλί μπροστά σου. Το μενού που σερβίρεται το βράδυ της Ανάστασης και την Κυριακή του Πάσχα (€ 42 το άτομο) ξεκινά με μαγειρίτσα αρωματισμένη με ούζο και άνηθο, για να συνεχίσει με χειροποίητα πασχαλινά πουγκιά με συκωτάκια γάλακτος και κατσικίσιο τυρί, coulis πιπεριάς Φλωρίνης, σαλάτα πολύχρωμων κηπευτικών με απάκι και βινεγκρέτ αστεροειδή γλυκάνισου, και φυσικά αρνάκι, μαριναρισμένο και σιγομαγειρεμένο για 24 ώρες, με πουρέ μελιτζάνας. Το επιδόρπιο είναι γαλακτομπούρεκο σε ζεστό σιρόπι με μαστίχα Χίου και παγωτό κανέλας.
Όμως και το ξενοδοχείο «St. George Lycabettus» βλέπει από τη βεράντα του τα φώτα της πόλης και τους πιστούς να κατεβαίνουν με το Άγιο Φως από το εκκλησάκι του Άι-Γιώργη του Λυκαβηττού. Η κουζίνα θα φτιάξει τη μαγειρίτσα της, αλλά και κατσικάκι σε κληματόβεργες, αρνάκι φρικασέ, κοκορέτσι ρουμελιώτικο και όχι μόνο (€ 36 το άτομο, παιδιά έως 12 ετών δωρεάν). Όσο για το μεσημέρι του Πάσχα προτείνει μπουφέ με παραδοσιακές γεύσεις και γλυκά (€ 36 το άτομο, παιδιά έως 12 ετών δωρεάν). Παιδαγωγοί-animateurs θα απασχολούν τα πιτσιρίκια σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο με παιχνίδια, κυνήγι θησαυρού, ζωγραφική και παραμύθια.
Λίγο ακόμη εορταστικό hotelling
Η μαγειρίτσα έχει περίοπτη θέση στο μπουφέ του «Βυζαντινού» του Hilton (€ 55 το άτομο) το βράδυ της Ανάστασης και άπειρα συνοδευτικά –πλατό, σαλάτες, κοκορέτσια, κοντοσούβλια, μπιφτέκια και πολλά ακόμη– να την πλαισιώνουν. Όσο για το Πάσχα, θα έχει ζωντανή μουσική κι επίσης πλουσιοπάροχο μπουφέ (€ 65 το άτομο), με πρωταγωνιστή του carving station το αρνάκι στη σούβλα, γύρω από το οποίο απλώνεται ολόκληρο χαλί προτάσεων: πολλών λογιών σαλάτες, γύρο κοτόπουλο, παϊδάκια με σος δενδρολίβανο, κοκορέτσι, κόκορα με χυλοπίτες, γαρδουμπάκια κ.ά., και μεγάλη ποικιλία σε γλυκά, όπως γαλακτομπούρεκο, ραβανί, προφιτερόλ, τούρτα black forest, cheese cake φράουλα, τούρτα με αλμυρή καραμέλα, σιντριβάνι σοκολάτας… Όσο για τα παιδιά, τα περιμένει άφθονο παιχνίδι στην παιδική γωνιά και δώρο σοκολατένια κουνελάκια.
Και στο «Cafezoe» του «Athenaeum Intercontinental» θα σερβίρεται μαγειρίτσα με δεκάδες συνοδευτικά, plus τα απαραίτητα κόκκινα αβγά και τσουρέκια (μπουφές € 39,50 το άτομο με αναψυκτικά, μπίρα και house wine). Το Πάσχα, ο μπουφές (€49,50 το άτομο με welcome drink) επιστρέφει με τον παραδοσιακό οβελία, μουσική και τραγούδι, ενώ τα παιδιά διασκεδάζουν με την παρέα της Kidarte. Το «Μetropolitan», τέλος, μετά την Ανάσταση προσφέρει στο «Le Trocadero» εορταστικό μενού με μαγειρίτσα, κόκκινα αβγά, ψητό κατσικάκι, σαλάτα και γλυκό (€ 40 με μία φιάλη κρασί ανά δύο άτομα, παιδιά μέχρι 4 ετών δωρεάν και από 5-12 ετών 50% έκπτωση). Το ψήσιμο του αρνιού στο αίθριο του ξενοδοχείου ανήμερα του Πάσχα είναι εδώ και χρόνια παράδοση και δίνει τον τόνο στον φορτωμένο με παραδοσιακές γεύσεις πασχαλινό μπουφέ (€ 60 με μία φιάλη κρασί ανά δύο άτομα, παιδιά μέχρι 4 ετών δωρεάν και από 5-12 ετών 50% έκπτωση).