Αθηναϊκόν: Greek classic

Διατηρώντας όλα τα θετικά του θρυλικού μεζεδοπωλείου, το «Αθηναϊκόν» ξαναφέρνει στη γαστρονομική σκηνή της Αθήνας την παράδοση της αστικής κουζίνας με έναν πολύ σαφή και επαγγελματικό τρόπο.

Αθηναϊκόν: Greek classic

Διατηρώντας όλα τα θετικά του θρυλικού μεζεδοπωλείου –άψογο τηγάνι, μεγάλη ποικιλία μεζέδων, δικά τους αλλά και αλλαντικά–, το «Αθηναϊκόν» ξαναφέρνει στη γαστρονομική σκηνή της Αθήνας την παράδοση της αστικής κουζίνας με έναν πολύ σαφή και επαγγελματικό τρόπο.

Αθηναϊκόν: Greek classic - εικόνα 1

Εδώ και δύο χρόνια, το ιστορικό μεζεδοπωλείο «Αθηναϊκόν», στη Θεμιστοκλέους, έχει αποκτήσει ένα μεγάλο και άνετο αδελφάκι στην οδό Μητροπόλεως, στο ισόγειο ενός πανέμορφου νεοκλασικού. Η σάλα επιχειρεί διακοσμητικά το πάντρεμα της κλασικής αισθητικής με το μοντερνισμό: ξύλινα τραπέζια στο χώρο, πίνακες του ζωγράφου Απόστολου Γιαγιάνου στους τοίχους, ένας προτζέκτορας που προβάλλει φωτογραφίες από την ηρωική εποχή των «Λευτεριστών» στη Θεμιστοκλέους αλλά κι ένα αρχαίο σιλό, που διακρίνεται μέσα από ένα γυάλινο «παράθυρο» στο πάτωμα.

Βάση του μενού είναι η ελληνική κλασική κουζίνα (επικεφαλής, ο σεφ Κώστας Αδαμίδης), με ισχυρή παρουσία στα πιάτα ημέρας και στους πολλούς μεζέδες, αλλά και αρκετά πιάτα με μεσογειακή αντίληψη – κρεατικά (όλα ελληνικά) της ώρας, φρέσκα ψάρια στο τηγάνι και στη σχάρα, όστρακα, ζυμαρικά και πιάτα με ρύζι.

Από τα πιάτα ημέρας δοκιμάσαμε χοιρινό πρασοσέλινο, με σάλτσα λεμονιού αρωματισμένη με άνηθο, σε εκτέλεση που δεν έχει τίποτα να ζηλέψει από αυτή μιας πεπειραμένης νοικοκυράς, σουπιές με σπανάκι του ίδιου επιπέδου και χυλωμένη ρεβιθάδα στη γάστρα, σιγομαγειρεμένη για έξι ώρες. Το αρνάκι γάλακτος ρολό σε σάλτσα από κόκκινο κρασί γεμάτη αρώματα από αρμπαρόριζα έλιωνε στο στόμα και το μοσχαράκι με φρέσκα μανιτάρια και καρότο σε σάλτσα από γλυκό σαμιώτικο κρασί ήταν πεντανόστιμο.

Ξεχωρίσαμε, επίσης, το κριθαρότο θαλασσινών με σχοινόπρασο και ζουμερά θαλασσινά και τα άψογα τηγανισμένα μπαρμπούνια. Στα επιδόρπια, μας κέρδισε ο μπακλαβάς με φιστίκια Αιγίνης: ελαφρά καραμελωμένο και τραγανό το φύλλο, με τη μοσχοβολιά του φρέσκου βουτύρου να σου σπάει τη μύτη.

Περισσότερες πληροφορίες

Αθηναϊκόν (το)

Μητροπόλεως 34, Σύνταγμα
  • Ταβέρνες / Μεζεδοπωλεία

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

150 χρόνια γεύσεων: Ένα επετειακό ταξίδι γαστρονομίας από το Ξενοδοχείο Μεγάλη Βρεταννία

Ένα γευστικό ταξίδι σε 150 χρόνια ιστορίας περιμένει τους λάτρεις της γαστρονομίας στο Winter Garden City Lounge.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
20/11/2024

"Nice n Easy Piraeus Tower": Μια νέα εποχή γαστρονομίας και διασκέδασης στον Πειραιά

Ο Πύργος του Πειραιά αποκτά νέα πνοή με έναν σύγχρονο προορισμό που συνδυάζει γαστρονομία υψηλών προδιαγραφών, πολυτέλεια και διασκέδαση.

12 μεζεδοπωλεία και τσιπουράδικα στην Αθήνα για χειμωνιάτικη θαλπωρή, όπως κι αν την εννοείς

Ο οδηγός μας για τα μεζεδοπωλεία και τσιπουράδικα της Αθήνας συγκεντρώνει προτάσεις που καλύπτουν κάθε γευστική προτίμηση.

To The Zillers Pastry Bar υποδέχεται το βερολινέζικο CODA (2*)

O αναγνωρισμένος Pastry Chef René Frank, ιδιοκτήτης του βραβευμένου με 2 αστέρια Michelin dessert εστιατορίου CODA, έρχεται από το Βερολίνο στην Αθήνα στις 25 Νοεμβρίου, για μία δημιουργική συνέργεια με το The Zillers Pastry Bar και τον Pastry Chef George Platinos.

8 γευστικές στάσεις στο Κολωνάκι

Ο οδηγός μας για τα εστιατόρια στο Κολωνάκι συγκεντρώνει προτάσεις που καλύπτουν κάθε γευστική προτίμηση, από ατμοσφαιρικά wine bars και κοσμοπολίτικα ψαροφαγικά στέκια, μέχρι μοντέρνα bistro και street food με δημιουργική υπογραφή.

Ο "Paleos" είναι αλλιώς

Αύρα από τα παλιά στον πεζόδρομο της Αδριανού φέρνει το καινούργιο αυτό μεζεδοπωλείο με τη χαλαρή ατμόσφαιρα και τις προσεγμένες γεύσεις που προορίζονται για τη μέση του τραπεζιού.