Ο βορειοελλαδίτικος αμπελώνας δίνει ραντεβού με το αθηναϊκό κοινό στη "Μεγάλη Βρεταννία" τη Δευτέρα 1 Φεβρουαρίου αλλά και την αφορμή για πολλά οινικά events πριν και μετά.
Τα Βοροινά, η καθιερωμένη ετήσια γευσιγνωσία της ένωσης οινοπαραγωγών "Οίνοι Βορείου Ελλάδος" διοργανώνεται στη "Μεγάλη Βρεταννία" τη Δευτέρα 1/2 (12 μεσημ.-6 μ.μ. για επαγγελματίες, 6-10 μ.μ. για το κοινό με είσοδο € 8) και, για δεύτερη χρονιά, φιλοξενεί τον Πανελλήνιο Διαγωνισμό Οινοχόων, την τελική φάση του οποίου μπορείτε να παρακολουθήσετε σε έναν ειδικά διαμορφωμένο χώρο. Οι οινικές εκδηλώσεις που την πλαισιώνουν στα εστιατόρια και wine bars της πόλης (σεμινάρια οινογνωσίας και γευσιγνωσίας για επαγγελματίες και κοινό, παρουσιάσεις οινοπαραγωγών, ειδικά γεύματα και δείπνα, συνδυαστικές προτάσεις γεύσεων, διαγωνισμοί και πολλά άλλα) ξεκινούν νωρίτερα, κι οινόφιλοι έχουν αρκετά ενδιαφέροντα πράγματα να βάλουν στην ατζέντα τους.
Την Τρίτη 26/1 στο wine bar "Οinoscent" στην οδό Βουλής διοργανώνουν ένα Masterclass για τη ρετσίνα με την Ελένη Κεχρή, οινολόγο του Οινοποιείου Κεχρή, στο γειτονικό "Kiki de Grece" στον πεζόδρομο της Ηπίτου θα έχει κανείς την ευκαιρία να δοκιμάσει πέντε κρασιά του Κτήματος Kitrvs στην Πιερία με συνοδευτικούς μεζέδες, ενώ το "Noel" στην Κολοκοτρώνη θα προτείνει στα πλαίσια των ΒορΟινών κρασιά της ένωσης οινοπαραγωγών "Οίνοι Βορείου Ελλάδος" παρέα με τον Pepper 96,6. Την Τετάρτη 27/1 το εστιατόριο "Aleria" στο Μεταξουργείο επιφυλάσσει στους φίλους του βόρειου αμπελώνα μια ιδιαίτερη βραδιά, συνδυάζοντας την δημιουργική ελληνική κουζίνα του σεφ του Γκίκα Ξενάκη με σπάνια, παλαιωμένα κρασιά οινοπαραγωγών της ένωσης (€ 66 το άτομο) και στο "White Monkey" στο Χαλάνδρι ο Άγγελος Τριανταφυλλόπουλος θα ετοιμάζει κοκτέιλ κρασιού με βάση επιλεγμένες ετικέτες του οινοποιείου Κεχρής.
Στο οινικό πρόγραμμα της Πέμπτης 28/1, ανάμεσα σε άλλα, η κουζίνα της "Cookoovaya" των Περικλή Κοσκινά, Νίκου Καραθάνου, Μάνου Ζουρνατζή και αδερφών Λιάκου, παντρεύεται σε ένα ειδικό για τη βραδιά μενού με κρασιά της Ένωσης οινοπαραγωγών "Οίνοι Βορείου Ελλάδος", το Κτήμα Γκλίναβος (Ζίτσα) ξεδιπλώνει τη δυναμική του στo wine bar "Monk" της οδού Καρόρη, η Κάβα Χάλαρη στη Γλυφάδα εστιάζει στις εκφράσεις του Ξινόμαυρου, ενώ στον Μιράν, στην Ευριπίδου ο Τάσος Αντωνίου μαγειρεύει συνταγές με παστουρμά, σουτζούκι και παστράμι και η Χρυσούλα Κυριακοπούλου τις ταιριάζει με τα κατάλληλα κρασιά του βόρειου αμπελώνα. Η Παρασκευή 29/1 φέρνει με τη σειρά της ένα αφιέρωμα στα Syrah του βορειολλαδίτικου αμπελώνα στην Κάβα Ανθίδης στο Μαρούσι. Το μεσημέρι της Κυριακής 31/1 η "Cava Vinoterra" στο Ηράκλειο το αφιερώνει στις Μαλαγουζιές του βορειοελλαδίτικου αμπελώνα.
Εκτός αυτού, αρκετοί χώροι οργανώνουν εβδομαδιαία αφιερώματα με αφορμή τα Βοροινά. Στο wine bar "Vintage" στη Μητροπόλεως ετοιμάζουν σειρά από βορειοελλαδίτικα flights (22-30/1), το "Κiki de Grece" κάνει focus στα κόκκινα του Βορρά με χαρακτήρα (22/1-2/2), το "Μοnk" έχει συνθέσει μια ειδική λίστα για το διάστημα 25/1 με 31/1 με 28 επιλεγμένα κρασιά από 15 διαφορετικούς οινοπαραγωγούς που συμμετέχουν στην έκθεση, ενώ βοροινές νύχτες προτείνει και το "Ηeteroclito", από τις 28/1 μέχρι τις 8/2. Και δεν είναι τα μόνα...
Περισσότερες εκδηλώσεις και πληροφορίες για τις ώρες και τα κόστη συμμετοχής στο www.voroina.gr